Jump to content

Skrzynka ze styro ze sterownikiem i chłodzeniem


kris2682
 Share

Recommended Posts

Witam.

Szykuje się do warzenia, czytam, uczę się i kompletuje sprzęt. 

Jeśli było to sory.                        Chcę zrobić skrzynkę ze styropianu do utrzymywania temp. podczas fermentacji. Mam regulator temperatury stc-1000 i agregacik od dużej lodówki turystycznej. Pytania są takie:                                1. Najprościej byłoby podwiesić agregat u góry ale tam jest wentylatorek który dmucha zimnem. Czy ten "przeciąg" może zaszkodzić fermentacji jeśli będzie dmuchać w rurkę fermentacyjną?     2. Podczas burzliwej temperatura brzeczki jest ze 2 stopnie wyższa niż otoczenia, a co z cicha? Trzeba brać poprawkę na to?                        3. Wiem że gdzieś było ale nie pamiętam. Jakie muszą być minimalne wymiary wewnątrz żeby swobodnie wlazł fermentora 30l z rurką? 

Link to comment
Share on other sites

Fermentor ma około 40 cm średnicy i tyle samo wysokości (z browamatora nawet nieco niższe). Jak zrobisz 45x45 to będzie wygodnie ale wieko wyjdzie 55 jeśli będzie nakryciem jakby albo 45 jeśli będzie wsuwane między ściany od góry (szerokość płyty styropianu 50). Rurka nie jest konieczna do fermentacji w pudełku ale nie przeszkodzi, wystarczy uchylone, niedotrzasniete wieko. No i podczas cichej piwo raczej ma temperaturę otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli dopiero zaczynasz zacznij od górnej fermentacji. Mniej błędów do popełnienia :)

 

Co do skrzyni ze styropianu - weź pod uwagę, że styropian nasiąka wodą. Oczywiście nie jak szmata, ale traci przy tym część swoich

właściwości. Dobrze byłoby go przed bezpośrednim dostępem pary wodnej, czy skroplonej wody z agregatu zabezpieczyć.

 

J.

Link to comment
Share on other sites

Czy poprzez "agregat" rozumiesz układ z radiatorem, wentylatorem i ogniwem Peltiera? Bo nie kojarzę lodówek turystycznych ze sprężarkami, parownikami, itp.

Ja swoją komorę budowałem ze styropianu 10cm. Fermentor wchodzi dosłownie na styk (uchwyty muszą być po przekątnej bo się nie zmieści). Rurkę fermentacyjną mam cichą bo jest niższa (dodatkowo jest zakryta więc nic w nią nie dmucha od góry). Umieszczenie wymiennika ciepła na górze ma więcej sensu ze względu na cyrkulacje powietrza.

Kiedyś opisywałem swoją komorę, sprawdza się bez zarzutu.

Link to comment
Share on other sites

Rolnik Sam w Dolinie jasne że na początek górna fermentacja. Tylko w domu cieplolubna kobita dla której 24 stopnie to zimno. To może EPS lub XPS nie ciągną wody aż tak tylko droższe. 

 

szczawiosław ożesz kurna że mnie nie taki magik elektronik, ni rozumiem co do mnie piszesz 😁

Mam takie coś 

DSC_0015.JPG

Link to comment
Share on other sites

Wewnątrz tego na 99,9% jest ogniwo Peltiera ale dosyć słabe, 4A to niedużo (ja mam 2x15A). Jeżeli zrobisz odpowiednio zaizolowaną komorę do której szczelnie dopasujesz pokrywę powinno jakoś działać (szału nie będzie).

Potrzebujesz jakiegoś zasilacza 12V 5A (lekki zapas zawsze się przyda) i sterownika.

Edited by szczawiosław
Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem podobnie:

W zimie przy temperaturze otoczenia 20°C można spokojnie zrobić piwo dolnej fermentacji.

W lecie w gorące dni przy temperaturze 25°C da się zejść do ok 17°C.

zdjecie1.jpg.981c05b072964da710e779654bdbaa5e.jpg

Link to comment
Share on other sites

To cudo ma kabelek na 230 i na 12 z wtyczka do zapalniczki auta. Może chodzić tak i tak. Chcę to normalnie do gbiastka podłączyć. 

Lodowka ma jakieś 40l. Przy tem otoczenia 24 stopnie w środku trzymało się 8. mam podkop pod schodami, tam chłodniej trochę ale mało miejsca zwłaszcza na wysokość. Fermentor z rurką ile ma pewnie 65cm? 10cm styro i trzeba by miejsce na jednostkę chłodzącą, kurde ciasno będzie. 

Link to comment
Share on other sites

U góry jest idealnie, bo chłodniejsze powietrze leci wtedy w dół. Ale - w mojej turystycznej, z której brałem wieko - zawsze sporo wody z tego kapało, dlatego w boxie dałem to na drzwiczki (zamykane pasami dookoła pudła). 

 

A co do temperatur - jak w boxie zejdziesz do 10°C poniżej otoczenia to będzie super. Jeżeli w lodówce chłodziło bardziej - to raczej będziesz miał większy box, do tego dojdą jakieś drobne nieszczelności.  No i pamiętaj - to jest bardzo mało wydajne energetycznie - w ciepłe dni będzie chodziło prawie cały czas.

 

Co do wysokości pudła - to na poważnie rozważ brak rurki:

- albo powieś ją z boku pudła i połącz np. wężykiem (wystarczy 2 cm luzu u góry)

- ew zrób blow offa (wężyk do słoika lub butelki z wodą)

- wyrzuć rurkę i przykryj tylko fermentator (wtedy dobrze wrzucić do środka iSpindla lub Tilta)

 

Zamiast zwykłego styropianu - możesz użyć styroduru czy czegoś podobnego - jest cieńszy, ale droższy.

 

  

Link to comment
Share on other sites

Moje wiadro z rurką cichą ma ok 45cm. Cała komora wyszła 60x60x80 + z 20cm na wysokość dla obudowy zasilacza.

Twoja pokrywę pewnie da się bezpośrednio do gniazdka, ale jak chcesz regulować temperaturę? Bo ciągłe chłodzenie to nie jest dobre wyjście.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, szczawiosław napisał:

Moje wiadro z rurką cichą ma ok 45cm. Cała komora wyszła 60x60x80 + z 20cm na wysokość dla obudowy zasilacza.

Twoja pokrywę pewnie da się bezpośrednio do gniazdka, ale jak chcesz regulować temperaturę? Bo ciągłe chłodzenie to nie jest dobre wyjście.

Regulator stc-1000 podłączony do puszki (gniazdka) element chłodzący podłączony do tego właśnie gniazdka, nie trzeba wtedy ciąć oryginalnego kabla od lodówki turystycznej bo się lodowka może jeszcze przydać na wyjazdy. Wieko z elementem chłodzącym jest zdejmowane bezinwazyjnie. 

Link to comment
Share on other sites

Ten dekiel z ogniwem peltiera z lodówki turystycznej ma nikczemną moc i wydajność.

W lodówce turystycznej schładza max 8 stC poniżej temperatury otoczenia, ale wic jest jeden -

brzeczka fermentując wytwarza ciepło, czego nie robią normalne rzeczy schładzane 

w turystycznych lodówkach. Może się okazać, że ten peltier nie da rady nic zrobić...

Z innej strony można zrobić skrzynię z grubą izolacją - styropian jest tani ;)

 

Ja skłaniam się do chłodzenia brzeczki wężownicą owiniętą wkoło fermentora, 

druga podobna spirala zanurzona w wodzie z lodem w pojemniku obok.

Do tego pompka z akwarium czy fontanny i sterownik.

Można nawet zwykłego węża ogrodowego użyć...

 

Na szczęście wystarcza mi narazie górna fermentacja ;)

 

J.

Link to comment
Share on other sites

Możliwe. Czas pokaże. 

Obniżyło się nie o 8 stopni. 

24-8=16 stopni 

24 temp w pomieszczeniu 

8 temperatura wewnątrz fakt że pustej lodóweczki 

Myślicie ze nie da rady? 

Do górnej fermentacji oczywiście w czasie lata. 

Link to comment
Share on other sites

Jak masz miejsce to włóż na początku ze dwie zamrożone butelki, żeby "pomóc" ogniwom Peltiera - jak już temperatura brzeczki się ustabilizuje to powinno dalej pociągnąć bez butelek.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

8 temperatura wewnątrz fakt że pustej lodóweczki 

Pustej lodówki turystycznej czy pustego pudła styropianowego?

Jak pudła to dość dobry wynik, jak mówisz o lodówce - to zobacz jaką ma pojemność. Najczęściej mają ok 20 - 30l, jak zrobisz pudło 50cm x 50 x 50 w środku, to masz ok 125l powietrza do schłodzenia.

 

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Lodówka ma ok. 40l 

Może w największe upały to nie wyda. Jak dam radę upchać pod schody to tam nie ma nigdy więcej niż 21 stopni. Matematyk by się przydał. Przy 40litrach zeszło 16 stopni. Pojemność pudła 3 razy większa. Raczej proporcjonalnie to nie idzie. 

Link to comment
Share on other sites

Wsadź do tej lodówki 6 PETów 1.5 pełnych wody o temp pokojowej - napełnij butelki wieczorem, 

zostaw do rana żeby ogrzały się do temp. pokojowej, wsadź do lodówki i załącz. 

Zobaczysz jaka jest wydajność...

Edited by Rolnik Sam w Dolinie
Link to comment
Share on other sites

Doświadczono przeprowadzone. 

Zapakowałem 11 litrów wody o temperaturze 23 stopnie do lodówki, podkreślam do lodówki nie gotowej Komory. Więcej flaszek plastikowych nie miałem. 

Wyniki temperatury uzyskane wewnątrz, nie pod samym wiekiem tylko w środkowej części :

-po 2 godz 21 stopni 

-po 3 godz 20

-po 5 godz 18

-po 7 godz 17

-po 9 godz 15

Kurde szału nie ma. Stało to pod schodami w tem 20stopni. 

Warto się w to bawić czy szukać innego rozwiązania? 

 

Link to comment
Share on other sites

Już wiesz. A jakbyś przeczytał instrukcje ;) to byś od razu wiedział, że ta "lodówka" w porywach może

obniżyć temp. zewnętrzną o 8stC. Obstawiam, że na początku fermentacji gdy wydziela się więcej

energii efekt będzie symboliczny. Znacznie więcej osiągniesz obkładając wiadro zamrożonymi 

PETami z wodą. Oczywiście w styropianowym pudle.

 

Taka lodówka turystyczna sprawdza się do schładzania piwa na wakacjach - ładujesz do pełna,

czekasz dobę, temperatura spada o te 6 stopni co jest odczuwalną różnicą, wyjmujesz jedną

butelkę, wkładasz w jej miejsce ciepłą i tak powoli co dwie godzinki i szafa gra :)  

 

Za mało mocy po prostu - cudów nie ma.

 

J.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Za mało mocy po prostu - cudów nie ma.

Dokładnie, moc chłodzenia za mała a prądu naciągnie wcale nie tak mało... 50-60W w pracy ciągłej zwiększy rachunek za prąd o ok. 25-30zł/mc, gdzie zwykła lodówka z agregatem pozwoli na osiągnięcie każdej temperatury nawet cold crashowych i nie pracuje w sposób ciągły tylko dochładza. Efektywność zwykłej lodówki/agregatu bez porównania znacznie lepsza od ogniwa peltiera i tańsza w eksploatacji.

Edited by paulox81
Link to comment
Share on other sites

Spoko tylko nie mam miejsca na lodówkę. Jakich gabarytów lodówki macie? 

Moja kuchenna na dwa metry wysokości ale fermentor się i tak nie zmieści bo na głębokość wewnątrz ma tyle co nic. Jedyne miejsce to kanciapnik pod schodami a do niego drzwi 60 cm szerokości. 

Jak nic trza mi do zimy czekać. Tyle tylko, że w lecie jakoś piwo lepiej smakuje. 

Edited by kris2682
Link to comment
Share on other sites



Spoko tylko nie mam miejsca na lodówkę. Jakich gabarytów lodówki macie?

Na bezrybiu i rak ryba. Jak nie masz innej opcji, to wieko od turystycznej może ci pomóc utrzymać stałą temperaturę. Zawsze możesz dorzucić na początku np. 0,5l peta z wodą zamrożoną. A na upartego z kilkoma takimi to i cold crash zrobisz.
Jak możesz kupić, to oczywiście lepsza lodówka. Poszukaj gdzieś na olx zamrażarki privileg, ma ok 50 x 50 x 60cm. 60 to głębokość. Do środka wchodzi wiadro 15l z Castoramy. Zaletą jest brak półki w środku.



Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.