Marek K. Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Drodzy i Szanowni! Przelałem dzisiaj na cichą mojego RISa (38° Blg) i dodałem do niego laktozę. Z jakiegoś idiotycznego powodu zamiast zrobić po bożemu syrop, to po prostu ją wsypałem w nadziei, że się rozpuści. No i mam na dnie fermentora 1,5 cm osad laktozowy, który na 100% przykrywa płatki dębowe, które tam również weszły. Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem? Pomocy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Hej, takie pytanie na początek: dlaczego laktozę dodajesz na cichej, a nie pod koniec gotowania? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek K. Posted July 12, 2020 Author Share Posted July 12, 2020 1 minutę temu, josephson napisał: Hej, takie pytanie na początek: dlaczego laktozę dodajesz na cichej, a nie pod koniec gotowania? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Bo drożdże już i tak miały gęsto - bez laktozy było 32° Blg i bardzo dużo ciemnych słodów (a zatem zachwiane pH brzeczki). Poza tym, następnego Milk RIS będę pewnie warzył za dwa lata to wsypię na koniec gotowania. Na razie mam na cichej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 1 godzinę temu, Marek K. napisał: Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem? Spróbuj zabełtać, a jak nie pomoże to tak jak mówisz. Tylko powoli i delikatnie mieszaj, żeby nie natleniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.