Jump to content

Zacierana APA


 Share

Recommended Posts

Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki.

3 litry wody na 1kg słodu.

Słody: pilzneński 1kg

pszeniczny 0,5kg

pale ale 1kg

Chmiele:

30g Cascade - gotowanie 60 min

30g Galaxy - na aromat  5min

30g Simcoe - na zimno na 5 dni

Drożdże :

US 05

1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek.

2. Ile wyjdzie mi IBU ?

3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ?

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki.

3 litry wody na 1kg słodu.

Słody: pilzneński 1kg

pszeniczny 0,5kg

pale ale 1kg

Chmiele:

30g Cascade - gotowanie 60 min

30g Galaxy - na aromat  5min

30g Simcoe - na zimno na 5 dni

Drożdże :

US 05

1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek.

2. Ile wyjdzie mi IBU ?

3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ?

 

Jeśli masz 14l garnek, to żeby otrzymać 14l brzeczki będziesz musiał uwarzyć gęstszą i dolać wody do fermentora. W jakie blg celujesz? Z 2,5kg słodu wyjdzie pewnie koło 10-11 blg. IBU - trzebaby znać wartości alfa kwasów, ale pewnie z 50-60 wyjdzie, dość wysoko. Najlepiej wrzuć wszystko w jakiś kalkulator, choćby pppp, w plikach na forum, wyliczysz sobie dokładne wartości.

Wodę do wysładzania liczysz: zakładana ilość brzeczki do gotowania minus ilość wody do zacierania plus 1l/1kg słodu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.