Skocz do zawartości

Lager - overpitching


Rekomendowane odpowiedzi

Z rozmysłem zadałem wczoraj 18l brzeczki 13BLG do fermentora, z którego dopiero co zlałem 15l świeżo przefermentowanego lagera (początkowe 12BLG) na Wyeast Czech Pilsner.

Nie miałem innego fermentora, a nie chciało mi się wybierać gęstwy

Na dnie  była około 1cm warstwa drożdży.

Po 8h już pracowały.

 

Jakie są skutki overpitcbingu w przypadku drożdży dolnej fermentacji ? Czy w ogóle cokolwiek "innego"  wyczuję ? A moze w ogóle to niespecjalny overpitching był ?

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.