Jump to content
Marcin Dembowski

Przerwana fermentacja ciężkiego RIS'a.

Recommended Posts

Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Marcin Dembowski napisał:

Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V

 

Czym mierzysz odfermentowanie? Przelewanie po 2 tygodniach tak mocnego piwa było dużym błędem, ale z drugiej strony dziwne, że po tak długim czasie nie dofermentowało ani trochę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Marcin Dembowski napisał:

 Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić?

Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent :P ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, punix napisał:

 

Czym mierzysz odfermentowanie? Przelewanie po 2 tygodniach tak mocnego piwa było dużym błędem, ale z drugiej strony dziwne, że po tak długim czasie nie dofermentowało ani trochę.

Spławikiem 🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent :P ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. 

Nie mogę teraz tego raczej butelkować, myślę o refermentacji ale nie wiem jakich drożdży użyć.  Polecicie coś? Ludzie mówią o szampańskich lub winiarskich ale nie podają konkretnie jakich. To mój pierwszy RIS... nie mam doświadczenia aż takiego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Marcin Dembowski napisał:

Spławikiem 🤔

 

Można spróbować dodać jakichś drożdży z większą tolerancja na alkohol, np. super high gravity.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

...ale do fermentacji, a nie w butelki :)

 

Oczywiście, ale Marcin pisał, że nie chce jeszcze butelkować, więc nie sprecyzowałem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, majlosz napisał:

Próbowałeś podnieść temperaturę?

Tak, właśnie wstawiłem do mieszkania i dam mu ze 2 - 3 dni. Jak nie ruszy to wiem już, że w pierwszej kolejności użyję Lallemand Danstar Nottingham 2 x 11g. Podobno browary się nimi ratują w podobnych sytuacjach i to nie tylko kraftowe browary. Zobaczymy... Ostatecznie użyję winiarskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% :)   

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% :)   

Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl :) ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html

Generalnie mówi się, że:

Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. 

Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C
Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F)
Tolerancja alkoholu: do 14%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Marcin Dembowski napisał:

Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl :) ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html

Generalnie mówi się, że:

Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. 

Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C
Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F)
Tolerancja alkoholu: do 14%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry

 

Te 14% to może w idealnych warunkach, tutaj zadasz suchary bezpośrednio do gęstego piwa, ze sporą ilością alkoholu na starcie. U mnie zdarzyło im się paść przy 10,5% alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.