Jump to content

Recommended Posts

Godzinę temu, Mariusz Zmora napisał:

Trochę to nie logiczne ja to rozumuje ze jak np będę już miał 19 st C to wtedy się załączy lodówka a wyłączy gdy czujnik ogarnie np 15 st C

A jak będziesz miał np temperaturę otoczenia 15, a będziesz chciał fermentować w 20, to zadziała to analogicznie z urządzeniem grzewczym.

Nie musisz podłączać, jeżeli zakładasz jedynie chłodzenie.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Rzuć okiem na tutejszą wiki: https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Zacieranie_sterowane_temperaturowo_.28step_mash.29

Co to za piwo? Daj mu spokój na co najmniej 2 tygodnie. Wygląda ok a z czasem się wyklaruje. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Jak mierzysz refraktometrem to musisz korektę pomiaru zrob

Nie no po zdjęciach widać, że mierzysz refraktometrem a to wymaga poprawki (alkohol zaburza odczyt  refraktometru), w praktyce wskazania refraktometru w okolicach 7 wskazuje najczęściej na koniec ferm

Posted Images

7 minut temu, x1d napisał:

A jak będziesz miał np temperaturę otoczenia 15, a będziesz chciał fermentować w 20, to zadziała to analogicznie z urządzeniem grzewczym.

Nie musisz podłączać, jeżeli zakładasz jedynie chłodzenie.

No nie no w domu w tym pomieszczeniu nie spadnie napewno poniżej 15 st C więc problemu nie ma. A głównie zależy mi żeby nie było większej temperatury niż 20 to na ten czas potem może ewentualnie będę z urządzeniem grzewczym kombinował. 

Link to post
Share on other sites

1. Dla kompletnego laika w kwestii kabelków Inkbird - nie musisz nic podłączać masz wtyczki i gniazdka tylko konfiguracja.

2. Ogarniasz kabelki i masz ochotę to podłączyć STC - bedzie taniej.

3. Ogarniasz kabelki i schematy, zaprogramujesz WEMOSa i podłączysz sobie dallasa + przekaźnik do sterowania chłodziarki - polecam projekt BrewPiLess - również niedrogo a oprócz kontroli temperatury zapisujesz schematy fermetacji  i masz full opcji sterowania temperaturą przez cały okres fermentacji z dostępem przez WiFi. Koszt jak poskładasz sam porównywalny z STC. Jak Cię wciągnie złożysz/kupisz iSpindla zepniesz z BrewPiLess i masz nie tylko kontrolę temperatury ale również przybliżony pomiar gęstości brzeczki.

Link to post
Share on other sites

Jest wielki sukces naprawdę aż łzy lecą jak ktoś piję i słyszę po chwili ciszy.... Zajebiste... Kurwa co może być lepszego 1sza warka dalej lecim. 😉 Dziękuję a poza tym nie wstydzę się wyrobu mogę wysłać serio butelki czekają za darmo w zamian ocena. Tyle dziękuję z całego serc. 🍺😋🇵🇱

IMG_20200802_005825.jpg

IMG_20200802_005814.jpg

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Mariusz Zmora napisał:

Jest wielki sukces naprawdę aż łzy lecą jak ktoś piję i słyszę po chwili ciszy.... Zajebiste... Kurwa co może być lepszego 1sza warka dalej lecim. 😉 Dziękuję a poza tym nie wstydzę się wyrobu mogę wysłać serio butelki czekają za darmo w zamian ocena. Tyle dziękuję z całego serc. 🍺😋🇵🇱

IMG_20200802_005825.jpg

IMG_20200802_005814.jpg

Naprawdę tego chciałem i z całego serca dziekuje

Link to post
Share on other sites
W dniu 2.08.2020 o 01:09, Mariusz Zmora napisał:

Jest wielki sukces naprawdę aż łzy lecą jak ktoś piję i słyszę po chwili ciszy.... Zajebiste... Kurwa co może być lepszego 1sza warka dalej lecim. 😉 Dziękuję a poza tym nie wstydzę się wyrobu mogę wysłać serio butelki czekają za darmo w zamian ocena. Tyle dziękuję z całego serc. 🍺😋

 

I o to w tym wszystkim chodzi! Rób następne warki,rozwijaj się i eksperymentuj, a w razie wątpliwości nie bój się pytać, z reguły nikt tu nie gryzie :)

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Witam. Zrobiłem piwko Blg początkowe 16.9 koncowe 8.5. Jak zlewałem do butelek resztkę zostawiam zawsze jako próbka bylo w 3/5 napełnione w butelce po otwarciu po tygodniu wyglądało jak na zdjęciach. W innych butelkach napełnionych prawidłowo nie ma gazu tzn jest ale prawie wcale piwo się nawet nie pieni. Było 16 litrów dałem 100gr glukozy. Co sądzicie będzie coś z tego jak poczekam jeszcze 1 tyg może 2 tyg czy może dodać po 1 gr glukozy do butelek? 

Screenshot_20200823_220106_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20200823_220053_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20200823_220059_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Blg początkowe 16.9 końcowe 8.5 (...) Co sądzicie będzie coś z tego jak poczekam jeszcze 1 tyg może 2 tyg czy może dodać po 1 gr glukozy do butelek? 

W dużym skrócie, czekać i monitorować czy nie rozwali Ci butelek.

Nie wiem jakie piwo, jakie drożdże, jakie dodatki ale wygląda na ok.50% odfermentowania pozornego więc granat czyha za rogiem.

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, zasada napisał:

W dużym skrócie, czekać i monitorować czy nie rozwali Ci butelek.

Nie wiem jakie piwo, jakie drożdże, jakie dodatki ale wygląda na ok.50% odfermentowania pozornego więc granat czyha za rogiem.

Nie no granatów nie będzie tam prawie wcale gazu nie ma w tych innych butelkach tylko w tej nie do pełna próbce było sporo. A odfermentowanie było ok zdj. 

Screenshot_20200825_115114_dev.lampart.bartosz.brewingcalculator.jpg

Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Nie no granatów nie będzie tam prawie wcale gazu nie ma w tych innych butelkach tylko w tej nie do pełna próbce było sporo. A odfermentowanie było ok zdj. 

Screenshot_20200825_115114_dev.lampart.bartosz.brewingcalculator.jpg

Wcześniej nie wspomniałeś, że to w brixach. Jak juz podajesz jako KOŃCOWE to podaj końcowe, a nie do przeliczenia z Brixa :)  nie będzie problemów

 

EDIT: nagazowanie na poziomie 2.2 więc jest okej, poczekaj dłużej

Edited by Suchejroo
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
W dniu 25.08.2020 o 11:17, Mariusz Zmora napisał:

Witam. Zrobiłem piwko Blg początkowe 16.9 koncowe 8.5. Jak zlewałem do butelek resztkę zostawiam zawsze jako próbka bylo w 3/5 napełnione w butelce po otwarciu po tygodniu wyglądało jak na zdjęciach. W innych butelkach napełnionych prawidłowo nie ma gazu tzn jest ale prawie wcale piwo się nawet nie pieni. Było 16 litrów dałem 100gr glukozy. Co sądzicie będzie coś z tego jak poczekam jeszcze 1 tyg może 2 tyg czy może dodać po 1 gr glukozy do butelek? 

Screenshot_20200823_220106_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20200823_220053_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20200823_220059_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Już trochę minęło i piany dużo nie ma. Eksperyment był taki ze dodałem do jednego piwa dodatkowo 1gr glukozy po 2 dniach było więcej ale nie jak na zdjęciu, te na zdjęciu miało więcej powietrza i sądzę że to jest kluczową rzeczą. Mam taki pomysł glukozy trochę więcej ale po paru dniach leżakowania otworze piwa i dam luftu i zamknę. Co o tym pomyślę sądzicie? 

Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Mam taki pomysł glukozy trochę więcej ale po paru dniach leżakowania otworze piwa i dam luftu i zamknę. Co o tym pomyślę sądzicie? 

IMO jest to działanie pozbawione sensu. Ale powiedz po co chcesz to robić, co chcesz osiągnąć?

Link to post
Share on other sites

Kolego @Mariusz Zmora. Po pierwsze to piwo fermentuje tyle czasu ile potrzebują drożdże, a nie tyle ile jest napisane w instrukcji. Trzymaj piwo bez zaglądania i mierzenia tak długo, aż zauważysz, że na dnie zbierają się drożdże, a piwo się klaruje. Myślę, że będzie to ok 2-3 tygodnie. Jeśli ekstrakt mierzysz refraktometrem to musisz obliczyć końcowe BLG z kalkulatora. Polecam ten. Poza higieną, drugą najważniejszą rzeczą w piwowarstwie jest odpowiednia temperatura fermentacji. Kup używaną lodówkę na Olx i dokup do niej sterownik wifi od naszego forumowego kolegi. Sam go posiadam i sobie chwale bardziej niż STC-1000, który miałem wcześniej. O sterownik zapytaj tu, a tu możesz sobie o nim poczytać. 

 

Co do kwestii zacierania to możesz zacierać na wytrawnie (piwo ma więcej alkoholu i jest mniej słodkie) albo na słodko. O szczegółach doczytasz na forumowej wiki.

 

A na początek polecam obejrzeć na Youtube filmiki Tomka Kopyry jak warzyć piwo. Dużo dają początkującym jak okiełznać ten bałagan.

 

Pozdro

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
W dniu 27.07.2020 o 14:54, tortoise napisał:

Nie wiem, jak dużą lodówkę chcesz, ale proszę zestaw na jeden fermentor 30 l:

https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-46-cj-02-h-czarna

+ sterownik STC1000 za 50zł z przesyłką

+ jedno/dwa gniazdka, kawałek kabla i wtyczka

 

Wszystko mieści się w 450-500 zł 

 

Z termostatem nic nie trzeba robić.

zastanawiam się mocno nad takim zestawem - serio bez problemów wchodzi do tej lodówki standardowy fermentor 30 l ?

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, michauPe napisał:

zastanawiam się mocno nad takim zestawem - serio bez problemów wchodzi do tej lodówki standardowy fermentor 30 l ?

Nie mam tej lodówki, ale znając wymiary fermentora i lodówki - powinno wejść bez problemu i to z lekkim zapasem. Kwestią do rozpoznania pozostaje, czy miejsce na półki w drzwiczkach nic nie zepsuje.

Ale jeżeli nawet ta konkretna okaże się minimalnie zbyt mała, to i tak w podobnych pieniądzach można kupić większą. Na pewno nie trzeba wydawać czterocyfrowych sum i grzebać w termostacie :) 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.