Jump to content

Recommended Posts

16 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Wyszło tyle czyli niby sfermentowało ale nadal jest piana zlewać czy poczekać aż opadnie? 

 

 

A jak długo już fermentuje, jakie drożdże i temperatura?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Rzuć okiem na tutejszą wiki: https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Zacieranie_sterowane_temperaturowo_.28step_mash.29

Co to za piwo? Daj mu spokój na co najmniej 2 tygodnie. Wygląda ok a z czasem się wyklaruje. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Jak mierzysz refraktometrem to musisz korektę pomiaru zrob

Nie no po zdjęciach widać, że mierzysz refraktometrem a to wymaga poprawki (alkohol zaburza odczyt  refraktometru), w praktyce wskazania refraktometru w okolicach 7 wskazuje najczęściej na koniec ferm

Posted Images

4 minuty temu, Mariusz Zmora napisał:

Safale US 05. Warzenie i rozlew do fermentora 18.07. Temperatura w pomieszczeniu 25.2 st C

 

Temperatura o wiele za wysoka, więc pewnie już po wszystkim... US-05 często zostawiają taką czapę. Jak za 3-4 dni nie zmieni się blg, to możesz butelkować.

Natomiast na kolejną warkę proponuję zrobić pudło styropianowe na fermentor i chłodzić zamrożonymi butelkami, ewentualnie jakieś kveiki, bo w tej temperaturze nic innego dobrego nie wyjdzie.

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, punix napisał:

 

Temperatura o wiele za wysoka, więc pewnie już po wszystkim... US-05 często zostawiają taką czapę. Jak za 3-4 dni nie zmieni się blg, to możesz butelkować.

Natomiast na kolejną warkę proponuję zrobić pudło styropianowe na fermentor i chłodzić zamrożonymi butelkami, ewentualnie jakieś kveiki, bo w tej temperaturze nic innego dobrego nie wyjdzie.

Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. 

Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. 

Opcją budżetową jest wspomniane pudło, mnie całość kosztowała ok. 25 zł. Z temperaturą spokojnie schodziłem do 15 C, ale zawsze można dołożyć zmrożonych butelek i bardziej schłodzić.

Jedynym minusem tego rozwiązania jest przymus wymiany butelek, na początku nawet dwa razy dziennie.

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, tortoise napisał:

Opcją budżetową jest wspomniane pudło, mnie całość kosztowała ok. 25 zł. Z temperaturą spokojnie schodziłem do 15 C, ale zawsze można dołożyć zmrożonych butelek i bardziej schłodzić.

Jedynym minusem tego rozwiązania jest przymus wymiany butelek, na początku nawet dwa razy dziennie.

Yhm i w tym problem wymiana butelek. Może znajdę jakąś używaną. Fakt 1sza warka dojść straciła na aromacie zrobiło się bardziej estrowe ale smak ok wytrawne chmielowy. Dziękuję za odpowiedź wszystkim pozdrawiam. 

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mariusz Zmora napisał:

Jaka będzie optymalna 20 st C? Dam wiatrak i zobaczę czy coś spadnie. Planuję lodówkę kupić z sterowaniem ale to w hu.. Hajsu może używana się uda. 

 

20°C to raczej maks dla tych drożdży. I mówimy o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia. Lodówka to oczywiście najprzyjemniejsze rozwiązanie, ale pudło kosztuje niewiele i pozwala na całkiem przyzwoitą kontrolę temperatury.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, punix napisał:

 

20°C to raczej maks dla tych drożdży. I mówimy o temperaturze brzeczki, a nie otoczenia. Lodówka to oczywiście najprzyjemniejsze rozwiązanie, ale pudło kosztuje niewiele i pozwala na całkiem przyzwoitą kontrolę temperatury.

No gadałem z takim gościem 1415 PLN lodówka i trzeba jeszcze dodać inny termostat to plus 200 dużo ale będę myślał 

Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

No gadałem z takim gościem 1415 PLN lodówka i trzeba jeszcze dodać inny termostat to plus 200 dużo ale będę myślał 

Nie wiem, jak dużą lodówkę chcesz, ale proszę zestaw na jeden fermentor 30 l:

https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-46-cj-02-h-czarna

+ sterownik STC1000 za 50zł z przesyłką

+ jedno/dwa gniazdka, kawałek kabla i wtyczka

 

Wszystko mieści się w 450-500 zł 

 

Z termostatem nic nie trzeba robić.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, tortoise napisał:

Nie wiem, jak dużą lodówkę chcesz, ale proszę zestaw na jeden fermentor 30 l:

https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-46-cj-02-h-czarna

+ sterownik STC1000 za 50zł z przesyłką

+ jedno/dwa gniazdka, kawałek kabla i wtyczka

 

Wszystko mieści się w 450-500 zł 

 

Z termostatem nic nie trzeba robić.

Potwierdzam, ja kupiłem mpm-a nowego za 599zł i petarda, @Mariusz Zmora używane lodówki za 200-300zł maks dostaniesz.

Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Mariusz Zmora napisał:

Rozumiem że sterownik będzie włączał i wyłączał zasilanie chłodziarki na podstawie dolnej i górnej temperatury? 

 

W większości sterowników ustawiasz zakładaną temperaturę i histerezę.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

warto kupić sterownik działający w oparciu o pętle PID. 

Nie jestem szpecem od elektroniki ale wyczytałem, i przyjąłem za pewnik bo gość pisał dość przekonująco, że steromwiki PID nie nadają się do układów sprężarkowych. Sprężarka w lodówce musi mieć określone przerwy w pracy a pid spowoduje że będzie pracowała znacznie dłużej niż powinna bez przerwy. Zaczynając nie na pełnej mocy i kończąc też nie na pełnej mocy działania. Lodówka będzie działać ale jej żywotność będzie dużo krótsza niż przy sterowaniu on/off. Bardzo popularny jest  Stc1000 i Inkbird  działające on/off. 

 

Edit: jak masz odfermentowanie 83% dla US05 to możesz butelkować. Jak chcesz to poczekaj że 2-3 dni ale nic nie powinno się zmienić. 

Edited by anatom
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mariusz Zmora napisał:

Jaki polecasz? 

PID raczej nie używa się do lodówek ponieważ agregaty nie są odporne na sterowanie ciągłe. Zwykle ON/OFF wystarczy. Sterowanie PID może być stosowane np. do sterowania grzałkami podczas zacierania. Może to się udać jak mamy cały rok temperaturę poniżej 15st i dogrzewamy brzeczkę. Wtedy jak najbardziej dałoby rade to zastosować

Link to post
Share on other sites

Muszę rozwiać te mity... PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego

w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi ;) Tyle, że należy ustawić minimalny czas pracy pompy

i minimalną przerwę w pracy - żeby pompa kompresora nie załączała się na np 15s bo to ją wykończy,

a poza tym nic nie daje w przypadku chłodzenia.

Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego

w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi

Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę.

W takim razie jaką mamy korzyść z PIDa na rzecz zwykłego sterownika? Skoro nie ma różnicy to po co wydawać niepotrzebnie kasę na PID, który kosztuje kilka razy więcej niż zwykły STC1000 i zagłębiać się w jego ustawienia?

Link to post
Share on other sites

Lodówka posiada taka inercję cieplną, że wystarczy naprawdę podstawowy sterownik temperatury - jeżeli już chcemy iść w kierunku takiej dokładności to zalecam się skupić na dokładności pomiaru temperatury. 

 

Swoją drogą posiadacie może informacje jaki typ regulatora posiada sterownik STC-1000? :)

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Muszę rozwiać te mity... PID jak najbardziej się nadaje - technicznie jest to regulator ON/OFF bo nic innego

w przypadku zasilania silnika kompresora nie robi ;) Tyle, że należy ustawić minimalny czas pracy pompy

i minimalną przerwę w pracy - żeby pompa kompresora nie załączała się na np 15s bo to ją wykończy,

a poza tym nic nie daje w przypadku chłodzenia.

Dokładnie to samo robisz ustawiając w zwykłym sterowniku histerezę.

Pid jest sterowaniem ciągłym precyzyjnym, ustawiająć minimalny czas włączenia 15s przy takim sterrowaniu to się mija z celem. Ja robiąc adaptacyjny sterownik PID do zaciernia to częstotliwość miałem 1Hz. Przy inercji cieplnej grzałek większe czasy wypelnienia mijają się z celem. Za daleko odbiega się teraz od tematu. On/off z histereza i nic więcej nie trzeba do sterownika. 

Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Mariusz Zmora napisał:

Rozumiem że sterownik będzie włączał i wyłączał zasilanie chłodziarki na podstawie dolnej i górnej temperatury? 

 

Kolego, taki układ będzie działał dalej jak lodówka, tylko w innym zakresie temperatur (ustawionym w zewnętrzym sterowniku). Zewnętrzny sterownik jest potrzebny tylko po to. Jak by w lodówkach dało się ustawiać temperatury 10-20st. to by nie było potrzeba zewnętrznego sterowania.

 

Co do PID, no nie nadaje się taki typ sterowania do sprężarek chłodniczych (chyba że takich które mają regulowaną wydajność, albo są przystosowane do pracy z falownikiem), ale to inna bajka i w lodówce za pare stówek się tego nie uświadczy. Jak ktoś się pokusi o takie sterowanie to zajedzie sprężarkę i tyle w temacie. 

 

Pozdrawiam

Tomek

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, drhambone napisał:

 

Kolego, taki układ będzie działał dalej jak lodówka, tylko w innym zakresie temperatur (ustawionym w zewnętrzym sterowniku). Zewnętrzny sterownik jest potrzebny tylko po to. Jak by w lodówkach dało się ustawiać temperatury 10-20st. to by nie było potrzeba zewnętrznego sterowania.

 

Co do PID, no nie nadaje się taki typ sterowania do sprężarek chłodniczych (chyba że takich które mają regulowaną wydajność, albo są przystosowane do pracy z falownikiem), ale to inna bajka i w lodówce za pare stówek się tego nie uświadczy. Jak ktoś się pokusi o takie sterowanie to zajedzie sprężarkę i tyle w temacie. 

 

Pozdrawiam

Tomek

Z wykształcenia jestem elektronikiem ale to zostawmy na uboczu bo się na dzień dzisiejszy w tej dziedzinie nie czuje wykształcony odpowiednio. Wracając do tematu schematy ogarniam i mam takie pytanie jeżeli podepnę wszystko do chłodziarki ustawie itd. Czy jest mi do tego potrzebne urządzenie ogrzewające? Trochę to nie logiczne ja to rozumuje ze jak np będę już miał 19 st C to wtedy się załączy lodówka a wyłączy gdy czujnik ogarnie np 15 st C

Screenshot_20200728_124334_com.android.chrome.jpg

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.