Jump to content
Rolnik Sam w Dolinie

Warzenie - para a może trójkącik? ;)

Recommended Posts

Z cyklu kwestie zaskakujące dla innych ;) warzenie i parowanie...

 

Pomijam temat chmielenia...

 

Podczas warzenia brzeczka wrze sobie wesoło, reakcja Maillarda trwa w najlepsze, woda paruje i...

 

No własnie i co z tą wodą? 

Wiadomo, że w sytuacji gdy brzeczka wyszła za cienka to zagęszczamy ją pozwalając, żeby cześć wody odparowało podczas wrzenia.

Gdy brzeczka wyszła z ekstraktem dokładnie jak powinna to nie zależy nam na odparowaniu wody, bo potem w skrajnym przypadku

będziemy musieli jej z powrotem dolać, albo zawrócić wodę chłodnicą skraplając ją z powrotem do kotła.

 

Zakładając, że ekstrakt <> zgadza się z docelowym. Pytanie - czy istnieją sensowne teorie mówiące że fakt odparowania wody

podczas  warzenia jest istotny ze względu na jakość piwa, czy też jest to kwestia wyłącznie regulacji poziomu blg?

 

Dlaczego w zasadzie nudzę? Przez otwarty od góry gar ucieka duża ilość energii zużytej na podgrzewanie. Gdyby zakryć zbiornik

i zaizolować pokrywę, oczywiście zostawiając odpowietrznik, żeby nie powstała bomba zegarowa ;) straty będą znacznie niższe,

co przełoży się na efekt ekonomiczny ;)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, chodzi chyba o to, że podczas gotowania wytrąca się DMS. Zamknięcie garnka stworzy fizyczną blokadę, która uniemożliwi jego pozbycie się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuszna uwaga.

 

"Istnieją metody obniżania poziomu DMS.

Główna to intensywne gotowanie piwa w wysokiej temperaturze pod koniec procesu zacierania. DMS uwalniany jest wtedy w procesie parowania. Zbyt krótki i mało intensywny proces tego odparowywania DMS to powszechna przyczyna nieprzyjemnego zapachu gotowanych warzyw w piwie."

 

Może wystarczy więc otworzyć gar na końcowe 15 min, żeby wywietrzyć?

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czasie gotowania brzeczki odparowuje nie tylko woda, ale też inne związki, np DMS. Można dolać wody jeżeli zbyt dużo odparuje, ale nie zaleca się przykrywania gara.

Ilość odparowanej brzeczki powinna być w miarę stała i powinieneś być w stanie to zaplanować po kilku warkach i w razie potrzeby dolać wody przed gotowaniem.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Słuszna uwaga.

 

"Istnieją metody obniżania poziomu DMS.

Główna to intensywne gotowanie piwa w wysokiej temperaturze pod koniec procesu zacierania. DMS uwalniany jest wtedy w procesie parowania. Zbyt krótki i mało intensywny proces tego odparowywania DMS to powszechna przyczyna nieprzyjemnego zapachu gotowanych warzyw w piwie."

 

Może wystarczy więc otworzyć gar na końcowe 15 min, żeby wywietrzyć?

 

J.

To przez cały czas się ulatnia. Dlatego poleca się gotowanie nawet 90 minut brzeczkę ze znaczną ilością słodu pilzneńskiego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacytowałem bardziej doświadczonych (z tym, że można przewietrzyć na końcu).

 

Zrobię z ciekawości test na wodzie żeby sprawdzić jak dużo mocy idzie w gwizdek ;)

 

W sumie to tylko częściowo o straty energii chodzi - problemem jest też zaparowanie pomieszczenia -

temu można zaradzić skraplając parę wodną i spuszczając ją do zlewu w postaci wody, ale wymaga to

dodatkowe go wyposażenia... Normalnie odparowanie kilku litrów wody w kuchni to masakra ;)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzasz do takiego blg który zakładasz. Nie więcej bo będziesz dłużej gotował.
Jak chcesz mieć mniej strat to zastosuj karimatę czy coś na garnek wtedy gotowanie będzie na słabszym palniku.

Zamknij garnek z chmielem to zobaczysz co się stanie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam garnek 36l tadar z przykrywką. Pod nią daje to plastikowe mieszadło. Mam mniej pary niż przy otwartym garze. Dodatkowo też para zależy od temperatury otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ja zacieram w kuchni, a gotuje w łazience (mam tam nieco lepsza wentylacje niż w kuchni i dodatkowo łazienka z założenia jest przygotowywana do większej wilgotnosci powietrza). Bardziej przeszkadza mi zapach jaki wydostaje sie podczas gotowania. Utrzymuje mi się w mieszkaniu przez ok 2 dni, nie wspomne ze w ciuchy super wnika.

Właśnie myslę o chłodnicy ze skraplaczem. Powinna rozwiązać moje oba problemy.

Srednio odparowuje mi ok 2l/h

Edited by quadi

Share this post


Link to post
Share on other sites



Ja zacieram w kuchni, a gotuje w łazience (mam tam nieco lepsza wentylacje niż w kuchni i dodatkowo łazienka z założenia jest przygotowywana do większej wilgotnosci powietrza). Bardziej przeszkadza mi zapach jaki wydostaje sie podczas gotowania. Utrzymuje mi się w mieszkaniu przez ok 2 dni, nie wspomne ze w ciuchy super wnika.
Właśnie myslę o chłodnicy ze skraplaczem. Powinna rozwiązać moje oba problemy.
Srednio odparowuje mi ok 2l/h


Masz może jakiś link jak to wygląda? Jak gotowałem 100% wędzonkę to mi też zapach nie podszedł i już tego nie robię.
Jak masz możliwość przenoszenia gara to może rura 110 i ją wystawić na zewnątrz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 godziny temu, INTseed napisał:

Masz może jakiś link jak to wygląda?

Planuje zrobic cos takiego jak opisane tutaj:

https://www.homebrewtalk.com/threads/boil-kettle-condenser-no-overhead-ventilation-needed.636955/

W pierwszym poscie sa zdjecia i ogolna koncepcja. Na ktorejs tam stronie jest opis i link do dyszy uzytych w projekcie.

2 godziny temu, INTseed napisał:

Jak masz możliwość przenoszenia gara to może rura 110 i ją wystawić na zewnątrz.

Łazienke mam bez okna. Musialbym gotowac albo w ktoryms z pokojow (co mi srednio pasuje) albo na balkonie (strona poludniowa, w lecie przy 30 stopniach jak dzisiaj nie wysiedziłbym tam). 

Jak na razie najlepiej pasuje mi łazienka: wentylacja mechaniczna, dostęp do wody i kanału, a w gniazdkach 2 fazy z bezpiecznikiem roznicowym. Czego chcieć więcej 🙂. No może większej powierzchni: łazienka ma 4m^2, minus całe jej wyposażenie to niewiele pozostaje.

Edited by quadi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi to wygląda na element reaktora :)

 

A pół metra dowolnej rurki średnicy z 50mm, środku spirala chłodząca z czegokolwiek

- przecież to najzwyklejsza chłodnica jak do bimbru jest potrzebna. Mamy o tyle łatwiej,

że nikt skroplin pił nie będzie więc i z kawałka rury PCV będzie dobrze :)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Tanich koncertowych piw się nie gotuje, bo straty energii podniosły by cenę powyżej 1,5 pln za puszkę. Wystarczy temperatura powyżej 80 stopni, by zaszła izomeryzacja alfa kwasów z chmielu. Pytanie jakie piwo chcecie zrobić.

Ogólna zasada jest taka, że brzeczka ma wrzeć intensywnie conajmniej 60 minut. 
Bardziej niż chłodnica, potrzebny jest dobry wyciąg lub wentylacja.

Mi łatwiej otworzyć okno niż budować takie cuda.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam kociołek Klarsteina, w nim najczęściej około 18lbrzeczki - pierwsze 15 minut gotuję z mocą 3kW (brzeczka robi wszystko,,by opuścić kocioł :) ), póżniej obniżam na 1,5kW, (jest już spokojniej, choć ruch brzeczki nadal widoczny. Na ostatnie 20 minut, po włożeniu chłodnicy znów 3kW

Nad garem pokrywka,  uniesiona pod kątem 30stopni, sporo pary skrapla się na niej i wraca do kotła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMS nie skrapla się na pokrywie bo dla niego jest nadal za gorąca. Po prostu mi mieć jakiejkolwiek ujście z garnka.

PS: Też tak robię i nigdy nie miałem DMSu. Poza tym mniejsze straty na brzeczce

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Jarzyn_waleczny napisał:

@fotohobby nie masz dmsu skoro, źe tak to ujmę zawracasz skropliny?

Jakbym  miał, to pierwsze, co  bym zmienił, to właśnie to - bo najłatwiej :)

Sporo pary tak, czy tak ucieka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łazienke mam bez okna. Musialbym gotowac albo w ktoryms z pokojow (co mi srednio pasuje) albo na balkonie (strona poludniowa, w lecie przy 30 stopniach jak dzisiaj nie wysiedziłbym tam). 
Jak na razie najlepiej pasuje mi łazienka: wentylacja mechaniczna, dostęp do wody i kanału, a w gniazdkach 2 fazy z bezpiecznikiem roznicowym. Czego chcieć więcej . No może większej powierzchni: łazienka ma 4m^2, minus całe jej wyposażenie to niewiele pozostaje.
Ile ci odparowuje wody wciągu godziny?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.07.2020 o 08:32, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Normalnie odparowanie kilku litrów wody w kuchni to masakra

Bo z 1 litra wody powstaje około 1700 l pary 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.