Jump to content
kubik2233

Zestaw z ekstraktów - jak przygotować?

Recommended Posts

Witam, jako początkujący od dłuższej chwili przymierzałem się do uwarzenia pierwszego piwa, i dostałem w prezencie zestaw piwowarski ze sklepu Piwoszarnia, jednak niestety nie dostałem instrukcji, i stąd ten temat na forum. W internecie nie znalazłem instrukcji do mojego zestawu, gdyż nie zawiera on puszki z gotowym brewkitem, a następujące rzeczy:

  • chmiel Lubelski (PL) - 50g
  • chmiel Sybilla (PL) - 50g
  • chmiel Marynka (PL) - 50g
  • trawa cytrynowa - 20g

 

Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi objaśnić co mam z tym zrobić? Chodzi mi głównie o to jak mam przegotować chmiel z dodatkami. Resztę znalazłem w internecie, lecz dla pewności zamieszczę też co mam zrobić, może ktoś bardziej doświadczony pokaże jakiś błąd.

 

1. Zdezynfekować fermentor pirosiarczanem sodu.

2. Do fermentora wlać 3 litry wrzątku i dodać zrobiony zestaw z ekstraktów oraz 1,7 kg niechmielonego jasnego ekstraktu

3. Dopełnić do 10 l (według producenta na tyle jest ten zestaw ekstraktów) zimną wodą

4. Do szklanki z ciepłą wodą dodać drożdże PAY7, po 10 minutach gdy namokną zamieszać i dolać do fermentora z brzeczką

5. Zamknąć fermentor, w pokrywie umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą, i odstawić na 7-10 dni (po 7 kontrolować balingometrem)

 

Tu jeszcze zamieszczam link do zestawu jaki mam, https://piwoszarnia.pl/minibrowar-brewkit-13-elementow-p-689.html

 

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A chmiel to co? Wyrzucić? Czytałeś opis zestawu, który zalinkowałeś? Chyba nie... Więc proszę "UWAGA: NASZE ZESTAWY Z EKSTRAKTÓW WYMAGAJĄ WIĘKSZEGO WKŁADU WŁASNEGO W PRZYGOTOWANIU PIWA. WSZYSTKIE SUROWCE SĄ SPAKOWANE OSOBNO. DODATKOWO POTRZEBUJEMY GARNEK MIN. 10L TO PRZEGOTOWANIA CHMIELU ORAZ DODATKÓW."

 

Oznacza to, że w garnku musisz gotować nastaw z rozpuszczonego w wodzie ekstraktu wraz z chmielem i trawą. Potem schłodzić, dodać drożdże i odstawić do fermentacji. Marynkę trzeba gotować dłużej b to chmiel goryczkowy, pozostałe dwa krócej bo to chmiel aromatyczny. Trawę też raczej dodaje się pod koniec gotowania. A baling się mierzy jak skończy się fermentacja, a nie po 7 dniach. Skąd wiesz ile będzie trwała fermentacja? Może 10 dni, a nie 7. 

 

Poczytaj więcej tematów o warzeniu a potem bierz się do roboty, nie odwrotnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, kubik2233 napisał:

Witam, jako początkujący od dłuższej chwili przymierzałem się do uwarzenia pierwszego piwa, i dostałem w prezencie zestaw piwowarski ze sklepu Piwoszarnia, jednak niestety nie dostałem instrukcji, i stąd ten temat na forum. W internecie nie znalazłem instrukcji do mojego zestawu, gdyż nie zawiera on puszki z gotowym brewkitem, a następujące rzeczy:

  • chmiel Lubelski (PL) - 50g
  • chmiel Sybilla (PL) - 50g
  • chmiel Marynka (PL) - 50g
  • trawa cytrynowa - 20g

 

Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi objaśnić co mam z tym zrobić? Chodzi mi głównie o to jak mam przegotować chmiel z dodatkami. Resztę znalazłem w internecie, lecz dla pewności zamieszczę też co mam zrobić, może ktoś bardziej doświadczony pokaże jakiś błąd.

 

1. Zdezynfekować fermentor pirosiarczanem sodu.

2. Do fermentora wlać 3 litry wrzątku i dodać zrobiony zestaw z ekstraktów oraz 1,7 kg niechmielonego jasnego ekstraktu

3. Dopełnić do 10 l (według producenta na tyle jest ten zestaw ekstraktów) zimną wodą

4. Do szklanki z ciepłą wodą dodać drożdże PAY7, po 10 minutach gdy namokną zamieszać i dolać do fermentora z brzeczką

5. Zamknąć fermentor, w pokrywie umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą, i odstawić na 7-10 dni (po 7 kontrolować balingometrem)

 

Tu jeszcze zamieszczam link do zestawu jaki mam, https://piwoszarnia.pl/minibrowar-brewkit-13-elementow-p-689.html

 

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

http://blog.homebrewing.pl/warzenie-piwa-z-ekstraktow-z-samodzielnym-chmieleniem/

Poczytaj artykuły tej dziewczyny, zna się na rzeczy

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, nike21 napisał:

A chmiel to co? Wyrzucić? Czytałeś opis zestawu, który zalinkowałeś? Chyba nie... Więc proszę "UWAGA: NASZE ZESTAWY Z EKSTRAKTÓW WYMAGAJĄ WIĘKSZEGO WKŁADU WŁASNEGO W PRZYGOTOWANIU PIWA. WSZYSTKIE SUROWCE SĄ SPAKOWANE OSOBNO. DODATKOWO POTRZEBUJEMY GARNEK MIN. 10L TO PRZEGOTOWANIA CHMIELU ORAZ DODATKÓW."

 

Oznacza to, że w garnku musisz gotować nastaw z rozpuszczonego w wodzie ekstraktu wraz z chmielem i trawą. Potem schłodzić, dodać drożdże i odstawić do fermentacji. Marynkę trzeba gotować dłużej b to chmiel goryczkowy, pozostałe dwa krócej bo to chmiel aromatyczny. Trawę też raczej dodaje się pod koniec gotowania. A baling się mierzy jak skończy się fermentacja, a nie po 7 dniach. Skąd wiesz ile będzie trwała fermentacja? Może 10 dni, a nie 7. 

 

Poczytaj więcej tematów o warzeniu a potem bierz się do roboty, nie odwrotnie. 

 

Wiem że nastaw trzeba zrobić, jedynie co to nie wiedziałem jak. Tak jak pisałem zestaw dostałem w prezencie, gdybym sam wybierał na pewno wziąłbym jakiś bardziej podstawowy z gotowym brewkitem, ale tak mam więc tak będę robił. Co do fermentacji to akurat wyczytałem że po 7 dniach należy zacząć kontrolować, w momencie w którym poziom będzie stały to fermentacja się skończyła, i zamierzałem się do tego stosować.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, kubik2233 napisał:

Wiem że nastaw trzeba zrobić, jedynie co to nie wiedziałem jak. Tak jak pisałem zestaw dostałem w prezencie, gdybym sam wybierał na pewno wziąłbym jakiś bardziej podstawowy z gotowym brewkitem, ale tak mam więc tak będę robił. Co do fermentacji to akurat wyczytałem że po 7 dniach należy zacząć kontrolować, w momencie w którym poziom będzie stały to fermentacja się skończyła, i zamierzałem się do tego stosować.

Raczej niewiele  czytałeś i dalej żyjesz w tej niewiedzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przypominam, że jest to piaskownica piwowarska. Nie chcecie pomóc, to nie ma obowiązku pisania. Niedługo strach będzie na forum posta napisać :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, elroy napisał:

Ja przypominam, że jest to piaskownica piwowarska. Nie chcecie pomóc, to nie ma obowiązku pisania. Niedługo strach będzie na forum posta napisać :(

Tomku, wskazanie linku do artykułu Doroty to chyba można podciągnąć pod pomoc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.