Jump to content

Recommended Posts

Witam! Wiem że było już sporo tematów na temat gęstwy ale spotkałem się ze sporą rozbieżnością w opisach. Mam kilka pytań do tego procesu:

 

1. Czy gęstwę trzeba zbierać jako pianę przy fermentacji burzliwej czy można z osadów po przelaniu na cichą?

2. Jaka jest różnica przy rozdzielaniu warstw w lodówce a w temperaturze pokojowej?

3. Która warstwa jest która (spotkałem się z opiniami że warstwa najwyższa to najlepsze drożdże oraz że najlepsze są warstwą przedostatnią)?

4. Czy jeśli chcę na jednych drożdżach (zebrana gęstwa) zrobić piwo w innym stylu ale do którego wykorzystuje się te same drożdże to czy nie zmieni to smaku pasującego do danego stylu?

5. Po zebraniu gęstwy daje ją do sterylnych opakowań i do lodówki na max ile czasu? Planuję robić warkę na miesiąc czy nie lepiej drożdże zamrozić? Kiedy przelewać wodą/gliceryną?

6. Przed zadaniem gęstwy robię starter?

7. Jakie mogą być oznaki zakażenia w gęstwie?

 

Z góry dziękuję za rozwianie wszelkich wątpliwości :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak ale spotkałem się też z innymi opiniami czytając różne fora.

 

Czyli mogę uważać wiedzę z wiki jako najbardziej odpowiednią? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Czy gęstwę trzeba zbierać jako pianę przy fermentacji burzliwej czy można z osadów po przelaniu na cichą?

Gęstwą możesz zbierać i jako pianę i jako osad najlepiej z burzliwej (po cichej tych drożdży jest bardzo mało). Ja zbieram tak aby nie przetrzymywać gęstwy zbyt długo, tak więc jeśli piwo warze powiedzmy w odstępach 2-3 dniowych wykorzystuję pianę, później zbieram gęstwę z dna po przelaniu piwa na cichą.

2. Jaka jest różnica przy rozdzielaniu warstw w lodówce a w temperaturze pokojowej?

Drożdże szybciej osiadają w niższej temperaturze, oczywiście w pokojowej też po czasie nastepuje rozwarstwienie.

3. Która warstwa jest która (spotkałem się z opiniami że warstwa najwyższa to najlepsze drożdże oraz że najlepsze są warstwą przedostatnią)?

Po odpowiednio długim czasie piwo rozdzieli Ci się na 3 warstwy. U góry klarowny płyn, który trzeba wylać do zlewu. Środkowa warstwa to najlepsze drożdże, na dole osadzają się "śmieci" czyli osady resztki chmielu, osady białkowo-garbnikowe, martwe drożdże.

4. Czy jeśli chcę na jednych drożdżach (zebrana gęstwa) zrobić piwo w innym stylu ale do którego wykorzystuje się te same drożdże to czy nie zmieni to smaku pasującego do danego stylu?

Jeśli tylko zlejesz resztę piwa znad drożdży to nie powinno zmienić smaku następnego piwa.

5. Po zebraniu gęstwy daje ją do sterylnych opakowań i do lodówki na max ile czasu? Planuję robić warkę na miesiąc czy nie lepiej drożdże zamrozić? Kiedy przelewać wodą/gliceryną?

Ja osobiście przechowuję drożdże nie dłużej niż 2 tygodnie w lodówce. Na zabawy w mrożenie szkoda mi czasu, wolę kupić nową paczkę. Ale jeśli chcesz możesz oczywiście zamrozić.

6. Przed zadaniem gęstwy robię starter?

Gęstwę trzeba odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby uzyskała mniej więcej taką temperaturę jak temperatura brzeczki do której trafi. Jeśli gęstwy jest dużo starter nie jest konieczny. jeśli nie jesteś pewien czy gęstwa jest OK to dobrze jest rozruszać drożdże (nawet rozrzedzoną i przegotowaną brzeczką z filtracji) aby zobaczyć czy drożdże ruszą i jaki mają zapach.

7. Jakie mogą być oznaki zakażenia w gęstwie?

Niewłaściwy zapach.

 

A tak w ogóle to ilu piwowarów to tyle opinii :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze takie pytanie do tego co pisze w wiki:

 

Należy też uwzględnić wiek gęstwy, co tydzień ginie ok. 25% komórek drożdżowych.

Rozumiem że to jest informacja do gęstwy w lodówce. A jak wygląda to przy zamrożeniu gęstwy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Czy gęstwę trzeba zbierać jako pianę przy fermentacji burzliwej czy można z osadów po przelaniu na cichą?

Gęstwą możesz zbierać i jako pianę i jako osad najlepiej z burzliwej (po cichej tych drożdży jest bardzo mało). Ja zbieram tak aby nie przetrzymywać gęstwy zbyt długo' date=' tak więc jeśli piwo warze powiedzmy w odstępach 2-3 dniowych wykorzystuję pianę, później zbieram gęstwę z dna po przelaniu piwa na cichą.[/quote']

Aha czasami jeszcze wlewam świeżą brzeczkę bezpośrednio do fermentora z drożdżami po cichej :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.

Niech mi ktoś powie która warstwa to co? Bo się pogubiłem. A Chce zadać te gęstwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

od góry puchnie piana czyli tego się pozbywam...potem jest tak jakby przejrzyste piwo...a pod tym maź to co biore?

Share this post


Link to post
Share on other sites
od góry puchnie piana czyli tego się pozbywam...potem jest tak jakby przejrzyste piwo...a pod tym maź to co biore?

Zamieszaj i wlej wszystko, ja za około 3 godziny tak zrobię ;) Chyba, że masz dużo to zamieszaj i wlej około 150 ml

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamieszaj i wlej wszystko, ja za około 3 godziny tak zrobię ;) Chyba, że masz dużo to zamieszaj i wlej około 150 ml

A to piwko co tam się miota to nie będzie miało wpływu na piwko do którego chce zadać. ? Może coś odcedzę ino co i jak?

Niepotrzebnie to wrzuciłem do tych butelek ;)

Edited by Bartkii

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamieszaj i wlej wszystko' date=' ja za około 3 godziny tak zrobię ;) Chyba, że masz dużo to zamieszaj i wlej około 150 ml[/quote']

A to piwko co tam się miota to nie będzie miało wpływu na piwko do którego chce zadać. ? Może coś odcedzę ino co i jak?

Niepotrzebnie to wrzuciłem do tych butelek:mad:

Ja też mam gęstwy w butelkach po wódzie, bo najpewniejsze ;) Nadmiar odlewam zawsze, tylko ja mam tak koło 100-200ml tej cieczy, a ty po zdjęciu to masz mało co. Troszkę zawsze zostawiam, żeby łatwiej było wymieszać.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja tam wlewam wszystko.

...kurde rośnie mi to i rośnie do rana chyba wykipi...czyli potrząsnąć i wlać co? starczy mi taka butelka? skoro rośnie w butli to raczej ładnie aktywne nie?

 

Dodam jeszcze że dziś rano zebrane

Edited by Bartkii

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja rozcieńczam wodą, daję lekkie stężenie CLO, mieszam wszystko dokładnie i odstawiam na jakieś pół godziny w zimne miejsce. Po tym czasie na dole słoja oddzielają się mocno martwe drożdże a powyżej w zawiesinie żywe. Odlewam ten płyn z żywymi drożdżami i to co odlałem zostawiam na dłużej w lodówce. Dzieli się to po jakimś czasie na drożdże i płyn. Płyn odlewam i zostają tylko zdrowe i głodne drożdże. Takie gęstwy mieszam z wodą i gliceryną a następnie zamrażam ale zawsze można ich też od razu użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Płyn odlewam i zostają tylko zdrowe i głodne drożdże.

...hehehe podoba mi się to określenie "głodne drożdże" ;) ...małe potwory, kojarzy mi się ze starą grą PAC-MAN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka ilość gęstwy jest odpowiednia do zadania brzeczki o objętości 20L?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy do jakiego piwa. Jaki jest ekstrakt i typ fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie tego kalkulatora - "thin slurry" to jest gęstwa z odlaną pierwszą warstwą, a "thick yeast" z nieodlaną?

Dobrze rozumuję, że jeżeli nie widać warstwy martwych drożdży to należy przyjąć 10% (suwak non-yeast percentage)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jeśli zrobię starter z wszystkiego z dodatkiem świeżej brzeczki to po starcie martwe opadną na dół i wykorzystać tylko to co nad nimi ?

 

Czy czekanie na "ruszenie " startera nie jest ryzykowne ? ( czekanie brzeczki zbyt długie na drożdże ? ) Jak szybko starter widocznie rusza ? 20 minut , 2 h czy 20 h ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po pierwsze, dla czego koniecznie chcesz robić starter z gęstwy? masz jej za mało czy za długo stoi? Jeżeli wszystko jest OK, to tylko przepłucz gęstwę i dodaj do kolejnej warki - robienie startera na dużej ilości drożdży mija się z celem, bo się nie namnożą. Po za tym ciężko Ci będzie oddzielić martwe drożdże od tych żywych.

Co do szybkości ruszenia startera, to wszystko zależy od warunków i kondycji drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK - rozumiem . Mam tygodniową gęstwę po AIPA 15 Blg ( US-05 ) , planuję ją wykorzystać do lżejszego Ale typu 11-12 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

przelicz za pomocą jakiegoś kalkulatora ile potrzebujesz gęstwy i dodaj. Chociaż kolejność warzenia powinna być odwrotna (najpier 11-12blg, a później 15blg) to nie powinno być problemu zwłaszcza przy tygodniowej gęstwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.