Skocz do zawartości

Browar Smoły "Marklissa"


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Smoła. Zaczynam naukę warzenia od brewkitu, a w tym miejscu będę opisywał swoje poczynania. Mam cichą nadzieję, że w tym temacie będę mógł liczyć na Waszą pomoc, rady i krytykę.

 

Warki:

#1 Coopers Lager - brewkit

#2 Silesian Lager - brewkit

#3 Milkshake Mango IPA

#4 Pszeniczne po mojemu

#5 Czeska 12*

#6 Czeska 13*

#7 Milkshake Mango IPA 31-08-2020

#8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020

 

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#1 Coopers Lager 29-06-2020

 

Brewkit:

Coopers Lager

 

Ekstrakt słodowy:

Malt extrakt light 1,7kg

 

Drożdże:

Safale US-05; 1 x 11,5g

 

Woda:

3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino.

 

BLG początkowe:

12,5*

 

BLG końcowe:

2*

 

Nastawione 29-06. Drożdże uwodnione wg instrukcji,  dodane po ok 60' do brzeczki o temp. 15°C.  Temp. fermentacji 15°C.

PS. To nie lager - górna fermentacja.

 

 

16.07 dzisiaj pierwsze badanie BLG, wynik 2,5*. Próba organoleptyczna: pachnie i smakuje bardzo dobrze, jest obiecująco?.

19-07 cold crash w 2°C.

22-07 Butelkowane. Cukier z miarki, ok 3g/0,5l.

 

IMG_20200716_211629.thumb.jpg.d49cdb640bc111a9d3cd5b4a6955e556.jpg

 

Edytowane przez smola
małe poprawki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Silesian Lager 06-07-2020

 

Brewkit:

Silesian Lager

 

Ekstrakt słodowy:

WES ekstrakt słodowy bursztynowy 1,7kg

 

Drożdże:

Saflager W-34/70; 2 x 11,5g

 

Woda:

3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino.

 

BLG początkowe:

11*

 

Nastawione 06-07-2020. Drożdże uwodnione wg instrukcji,  dodane po ok 30' do brzeczki o temp. 12°C, uprzednio schłodzone do 17°C.  Temp. fermentacji 10/11°C.

Fotka po 12h.

IMG_20200707_092934.thumb.jpg.e4902f06afa78d6864081777f8d3ed94.jpg

 

15.07 w lodówce mocno czuć siarkowodorem.

03.08 obniżono temp. do 1°C.

BLG końcowe 2,5*.

10.08 rozlew. 42x0,5l + 3x0,33l.

 

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#3 Milkshake Mango IPA 28-07-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg

Dodatki smakowe:

  • pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 1800g
  • laktoza 500g
  • ekstrakt waniliowy naturalny Dr Oetker 2 x 30ml

Drożdże:

  • Safale US-05, gęstwa po warce #1 500 ml

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • 10' min przed końcem dodano 500g laktozy
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.
  • na koniec dwa ekstrakty naturalne waniliowe Dr Oetker

Chmielenie:

  • 15' Equanot         30g

Chmielenie na zimno

  • Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g

IBU:

  • 23

BLG początkowe:

  • 14,3*

BLG końcowe: 4,1*

Fermentacja: 28-07-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Safale US-05 gęstwa po warce #1. Po około 6h ruszyły jak szalone. Temp. brzeczki 15°C. 4 dni przed rozlewem cold crash w -0,5°C.

Refermentacja: Syrop z cukru 140g + 0,7l wody, 5g witaminy C

Rozlew:

19-08-2020 39 x o,5l + 0,33l. Filtracja - hop spider, dwie podkolanówki i druciak.

IMG_20200822_223242.jpg

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 Pszeniczne / po mojemu 29-07-2020

Warka wzorowana na recepturze forumowicza @Jancewicz warka #7

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 3,4kg

Słody:

  • Słód carahell 0,5kg

Drożdże:

  • Safbrew WB-06, 5,5g

Dodatki smakowe:

  • ksylitol 40g

Zacieranie:

  • Słód carahell zacierano przez 60 min. w temp. 70°C-73°C

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg + zacier
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 40g ksylitol
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Lubelski   20g
  • 10' Lubelski   10g

IBU:

  • 13

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe: 2,1*

Fermentacja: 29-07-2020 godz 22:00,  dodano uwodnione drożdże - pół paczki w temp. 15,5°C. 24h cold crash w -,05°C.

Refermentacja: 140g cukru w syropie 0,7l + 5g witaminy C

Rozlew: 19-08-2020  40 x 0,5l.

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Czeska 12* 15-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 3,4kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   20g
  • 30' Marynka   10g
  • 15' Saaz          20g

IBU:

  • 35

BLG początkowe:

  • 12,5*

Fermentacja: 16-08-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Saflager W-34/70. Po około 12h wyraźny przechył w rurce. Temp. brzeczki 8°C.

 

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Czeska 13* / po mojemu 19-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Lubelski   40g
  • 30' Saaz         40g
  • 5' Zula            40g

IBU:

  • 30

BLG początkowe:

  • 12,9*

Fermentacja: 20-08-2020 godz 8:00, po całonocnym chłodzeniu, dodano drożdże - gęstwa Saflager W-34/70 w temp. 5,5°C. Fermentacja właściwa w temp 8°C.

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#7 Milkshake Mango IPA 20l 31-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg

Dodatki smakowe:

  • pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 2700g
  • laktoza 500g
  • ksylitol 100g

Drożdże:

  • Safale US-05, suchary 11,5g

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • 10' min przed końcem dodano 500g laktozy + 100g ksylitolu
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 0' Equanot         30g

Dodatki:

  • dodano pulpę mango w trzecim dniu fermentacji burzliwej

Chmielenie na zimno

  • Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g

IBU:

  • 11

BLG początkowe:

  • 12,6* z ekstraktów, laktozy i ksylitolu

BLG końcowe: 4,5*

Fermentacja: Burzliwa 9 - 10 dni, cicha do stałego BLG w około 15°C - 16°C.

Refermentacja: 140g cukru

Rozlew: 21-09-2020r, 19l

Spartoliłem filtrację, piwo p trzech tygodniach zaczęło wychodzić z butelek po otwarciu (gushing)

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 5,1kg

Słody:

  • Słód carahell 0,5kg

Drożdże:

  • Safbrew WB-06 - 11,5g

Dodatki smakowe:

  • ksylitol 58g

Zacieranie:

  • Słód carahell zacierano przez 50 min. w temp. 70°C-73°C

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,7kg + zacier
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 58g ksylitol
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   15g

IBU:

  • 12

BLG początkowe:

  • 14,3*

BLG końcowe: 2,5*

Fermentacja: 07-09-2020 godz 17:00,  dodano uwodnione drożdże - 11,5g w temp. 17°C. Całość schłodzono do 15°C i utrzymywano przez dobę. Następnie swobodny wzrost temp. 01-10-2020, dodano 60g skórki pomarańczy Kotanyi oraz kora cynamonu Kamis - paczka.

Refermentacja: 201g cukru

Rozlew: 05-10-2020

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#9 Pils / po mojemu 10-09-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   35g
  • 30' Lubelski    30g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,4*

BLG końcowe: 3,1

Fermentacja: 25 dni

Refermentacja: 167g cukru

Rozlew: 05-10-2020

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 Leśniański Pils / po mojemu 05-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   19g
  • 60' Citra    25g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Leśniański Pils nr 2 / po mojemu 06-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   30g
  • 60' Zula    25g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 Oatmeal Milk Cofee Stout / po mojemu 16-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg
  • laktoza 500g

Zacieranie:

  • słód pilzneński weyermann 1,5kg
  • płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 

Drożdże:

  • Saflale S-04 23g

Zacieranie:

  • słód + płatki 60' w 67, 10' w 78

Gotowanie:

  • brzeczka 70'
  • laktoza na 15'
  • pod koniec gotowania dodano ekstrakty
  • uzupełnienie wodą do 23l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   35g

IBU:

  • 29

BLG początkowe:

  • 17,7* z laktozą

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.