Jump to content

Browar Smoły "Marklissa"


smola
 Share

Recommended Posts

Cześć, jestem Smoła. Zaczynam naukę warzenia od brewkitu, a w tym miejscu będę opisywał swoje poczynania. Mam cichą nadzieję, że w tym temacie będę mógł liczyć na Waszą pomoc, rady i krytykę.

 

Warki:

#1 Coopers Lager - brewkit

#2 Silesian Lager - brewkit

#3 Milkshake Mango IPA

#4 Pszeniczne po mojemu

#5 Czeska 12*

#6 Czeska 13*

#7 Milkshake Mango IPA 31-08-2020

#8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020

 

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#1 Coopers Lager 29-06-2020

 

Brewkit:

Coopers Lager

 

Ekstrakt słodowy:

Malt extrakt light 1,7kg

 

Drożdże:

Safale US-05; 1 x 11,5g

 

Woda:

3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino.

 

BLG początkowe:

12,5*

 

BLG końcowe:

2*

 

Nastawione 29-06. Drożdże uwodnione wg instrukcji,  dodane po ok 60' do brzeczki o temp. 15°C.  Temp. fermentacji 15°C.

PS. To nie lager - górna fermentacja.

 

 

16.07 dzisiaj pierwsze badanie BLG, wynik 2,5*. Próba organoleptyczna: pachnie i smakuje bardzo dobrze, jest obiecująco😀.

19-07 cold crash w 2°C.

22-07 Butelkowane. Cukier z miarki, ok 3g/0,5l.

 

IMG_20200716_211629.thumb.jpg.d49cdb640bc111a9d3cd5b4a6955e556.jpg

 

Edited by smola
małe poprawki
Link to comment
Share on other sites

#2 Silesian Lager 06-07-2020

 

Brewkit:

Silesian Lager

 

Ekstrakt słodowy:

WES ekstrakt słodowy bursztynowy 1,7kg

 

Drożdże:

Saflager W-34/70; 2 x 11,5g

 

Woda:

3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino.

 

BLG początkowe:

11*

 

Nastawione 06-07-2020. Drożdże uwodnione wg instrukcji,  dodane po ok 30' do brzeczki o temp. 12°C, uprzednio schłodzone do 17°C.  Temp. fermentacji 10/11°C.

Fotka po 12h.

IMG_20200707_092934.thumb.jpg.e4902f06afa78d6864081777f8d3ed94.jpg

 

15.07 w lodówce mocno czuć siarkowodorem.

03.08 obniżono temp. do 1°C.

BLG końcowe 2,5*.

10.08 rozlew. 42x0,5l + 3x0,33l.

 

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#3 Milkshake Mango IPA 28-07-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg

Dodatki smakowe:

  • pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 1800g
  • laktoza 500g
  • ekstrakt waniliowy naturalny Dr Oetker 2 x 30ml

Drożdże:

  • Safale US-05, gęstwa po warce #1 500 ml

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • 10' min przed końcem dodano 500g laktozy
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.
  • na koniec dwa ekstrakty naturalne waniliowe Dr Oetker

Chmielenie:

  • 15' Equanot         30g

Chmielenie na zimno

  • Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g

IBU:

  • 23

BLG początkowe:

  • 14,3*

BLG końcowe: 4,1*

Fermentacja: 28-07-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Safale US-05 gęstwa po warce #1. Po około 6h ruszyły jak szalone. Temp. brzeczki 15°C. 4 dni przed rozlewem cold crash w -0,5°C.

Refermentacja: Syrop z cukru 140g + 0,7l wody, 5g witaminy C

Rozlew:

19-08-2020 39 x o,5l + 0,33l. Filtracja - hop spider, dwie podkolanówki i druciak.

IMG_20200822_223242.jpg

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#4 Pszeniczne / po mojemu 29-07-2020

Warka wzorowana na recepturze forumowicza @Jancewicz warka #7

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 3,4kg

Słody:

  • Słód carahell 0,5kg

Drożdże:

  • Safbrew WB-06, 5,5g

Dodatki smakowe:

  • ksylitol 40g

Zacieranie:

  • Słód carahell zacierano przez 60 min. w temp. 70°C-73°C

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg + zacier
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 40g ksylitol
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Lubelski   20g
  • 10' Lubelski   10g

IBU:

  • 13

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe: 2,1*

Fermentacja: 29-07-2020 godz 22:00,  dodano uwodnione drożdże - pół paczki w temp. 15,5°C. 24h cold crash w -,05°C.

Refermentacja: 140g cukru w syropie 0,7l + 5g witaminy C

Rozlew: 19-08-2020  40 x 0,5l.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#5 Czeska 12* 15-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 3,4kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   20g
  • 30' Marynka   10g
  • 15' Saaz          20g

IBU:

  • 35

BLG początkowe:

  • 12,5*

Fermentacja: 16-08-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Saflager W-34/70. Po około 12h wyraźny przechył w rurce. Temp. brzeczki 8°C.

 

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#6 Czeska 13* / po mojemu 19-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Lubelski   40g
  • 30' Saaz         40g
  • 5' Zula            40g

IBU:

  • 30

BLG początkowe:

  • 12,9*

Fermentacja: 20-08-2020 godz 8:00, po całonocnym chłodzeniu, dodano drożdże - gęstwa Saflager W-34/70 w temp. 5,5°C. Fermentacja właściwa w temp 8°C.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#7 Milkshake Mango IPA 20l 31-08-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg

Dodatki smakowe:

  • pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 2700g
  • laktoza 500g
  • ksylitol 100g

Drożdże:

  • Safale US-05, suchary 11,5g

Gotowanie:

  • 8l wody + ekstrakt 1,7kg
  • 10' min przed końcem dodano 500g laktozy + 100g ksylitolu
  • pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt
  • uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 0' Equanot         30g

Dodatki:

  • dodano pulpę mango w trzecim dniu fermentacji burzliwej

Chmielenie na zimno

  • Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g

IBU:

  • 11

BLG początkowe:

  • 12,6* z ekstraktów, laktozy i ksylitolu

BLG końcowe: 4,5*

Fermentacja: Burzliwa 9 - 10 dni, cicha do stałego BLG w około 15°C - 16°C.

Refermentacja: 140g cukru

Rozlew: 21-09-2020r, 19l

Spartoliłem filtrację, piwo p trzech tygodniach zaczęło wychodzić z butelek po otwarciu (gushing)

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 5,1kg

Słody:

  • Słód carahell 0,5kg

Drożdże:

  • Safbrew WB-06 - 11,5g

Dodatki smakowe:

  • ksylitol 58g

Zacieranie:

  • Słód carahell zacierano przez 50 min. w temp. 70°C-73°C

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,7kg + zacier
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 58g ksylitol
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   15g

IBU:

  • 12

BLG początkowe:

  • 14,3*

BLG końcowe: 2,5*

Fermentacja: 07-09-2020 godz 17:00,  dodano uwodnione drożdże - 11,5g w temp. 17°C. Całość schłodzono do 15°C i utrzymywano przez dobę. Następnie swobodny wzrost temp. 01-10-2020, dodano 60g skórki pomarańczy Kotanyi oraz kora cynamonu Kamis - paczka.

Refermentacja: 201g cukru

Rozlew: 05-10-2020

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#9 Pils / po mojemu 10-09-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   35g
  • 30' Lubelski    30g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,4*

BLG końcowe: 3,1

Fermentacja: 25 dni

Refermentacja: 167g cukru

Rozlew: 05-10-2020

Link to comment
Share on other sites

#10 Leśniański Pils / po mojemu 05-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   19g
  • 60' Citra    25g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

#11 Leśniański Pils nr 2 / po mojemu 06-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg

Drożdże:

  • Saflager W-34/70, gęstwa 500ml

Gotowanie:

  • 10l wody + ekstrakt 2,5kg
  • pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów
  • uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   30g
  • 60' Zula    25g

IBU:

  • 39

BLG początkowe:

  • 12,9*

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Link to comment
Share on other sites

#12 Oatmeal Milk Cofee Stout / po mojemu 16-10-2020

 

Ekstrakt słodowy:

  • Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale 1,7kg
  • Bruntal ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg
  • laktoza 500g

Zacieranie:

  • słód pilzneński weyermann 1,5kg
  • płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 

Drożdże:

  • Saflale S-04 23g

Zacieranie:

  • słód + płatki 60' w 67, 10' w 78

Gotowanie:

  • brzeczka 70'
  • laktoza na 15'
  • pod koniec gotowania dodano ekstrakty
  • uzupełnienie wodą do 23l źródlaną z Dino.

Chmielenie:

  • 60' Marynka   35g

IBU:

  • 29

BLG początkowe:

  • 17,7* z laktozą

BLG końcowe:

Fermentacja:

Refermentacja:

Rozlew:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.