Jump to content
Markin

Pozyskiwanie drożdży - które to które?

Recommended Posts

Cześć, przed chwilą był rozlew mojego pierwszego piwa. Postanowiłem zebrać gęstwę. Wlałem na dno fermentora przegotowaną wodę, a następnie przelałem to do słoika. Chcę to następnie przelać do dwóch mniejszych. Uzyskałem w słoiku dwie warstwy - płynna jasna oraz stała ciemniejsza (na dnie). Chyba do końca nie wiem, która część jest ze zdrowymi drożdzami, a która z martwymi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemne=martwe. Gdzieś ty czytalem że powinno się delikatnie zbierać jasne drożdże łyżka z dna fermentora. Tak aby nie "szurać" łyżką po dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niekoniecznie ciemne = martwe. Czasem gestwa ma jednolity kolor.
Przyjmuje się, że w całej objętości gestwy jest porównywalna liczba komórek żywych i martwych. Rozwarstwienie jest kwestią różnych zanieszyszczeń, białek itp.

Tak czy inaczej jak masz jaśniejsza to lepiej brać tę warstwę, ale nic się nie stanie jak zamieszasz całość i dodasz odpowiednią ilość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, już wszystko jasne. Po prostu jeszcze raz ją przemyłem i teraz mam eleganckie jasne drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.