Jump to content
Sign in to follow this  
Yanek

Witam z okolic Wieliczki

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów domowych :D Od wczoraj przeglądam Wasze forum, mam nadzieję że załapię jak zrobić piwo ;) bo jak czytam niektóre posty to mam wrażenie że to jakaś czarna magia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kolegę z miasta Wieliczki. Toż to my musimy być sąsiadami. Chętnie służę pomocą sąsiedzką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dasz radę, poza kilkoma osobami, które mają zawodowe inklinacje, to każdemu z nas jeszcze kilka lat temu nawet nie śniło się, że piwo można warzyć w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybko się połapiesz co i jak :D Zapraszam też w odwiedziny do Krakowa, to chętnie pomogę na żywo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szybko się połapiesz co i jak :D Zapraszam też w odwiedziny do Krakowa, to chętnie pomogę na żywo :D

Chętnie skorzystam z każdej pomocy, będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tierro bardzo chętnie skorzystam z pomocy sąsiedzkiej. :D

Zapraszam na warzenie na Chabrowe Wzgórze. Mogę Cię również wesprzeć u Ciebie ;-)

 

A zgodnie z podpowiedzią elroy-a zapraszam na mycie butelek ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chętnie skorzystam z każdej pomocy, będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską :D

Oczywiście miałem na myśli kobierzyńską a napisałem krowoderską, ale co tam ważne że byłem i nabyłem pierwszego brewkita :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chętnie skorzystam z każdej pomocy' date=' będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską :D[/quote']

Oczywiście miałem na myśli kobierzyńską a napisałem krowoderską, ale co tam ważne że byłem i nabyłem pierwszego brewkita :D

Powodzenia 3mam kciuki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zaczęło się, tzn. zrobiło pierwsze "bulb" bo już się martwiłem.

 

Wczoraj nastawiłem pierwszego brewkita draught + ekstrakt słodowy .

Konserwy podgrzałem w piekarniku którym właśnie skończył się piec jakiś placek, zawartość wylądowała w garze i zamieszałem wszystko z gorącą wodą i do fermentora, który wcześniej był traktowany pirosiarczynem. Dolałem jakieś 18 litów wody i czekałem aż ostygnie, no i ostygło ale dopiero koło pierwszej w nocy. Pomiary pokazały 25°C i jakieś 11 °Blg z haczykiem, wiec dorzuciłem drożdże.

Zapach jak dla mnie to mocno miodowy trochę karmelowy i herbaciany.

Wstałem rano i spodziewałem się burzliwej fermentacji a tu lipa, dopiero teraz zaczyna się coś dziać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tieroo przelatuje codziennie przez Wieliczkę, chętnie bym się spotkał i popytał co nieco.

Przebywam codziennie w Wieliczce ;-)

zapraszam.

 

Co prawda do poniedziałku jestem wyjęty ale planuje w przyszłym tygodniu zawalczyć ze stoutem :) możesz wpaść wtedy.

 

Na PW możemy podgadać szczegóły :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam i czytam i coś niecoś już kumam :) Dzięki koledze tieroo widziałem na żywo zacieranie, miałem też możliwość skosztowania domowego piwa produkcji tieroo no i chyba przepadłem :) (nie mogę dopić tyskiego :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze warzenie się odbyło, :) właśnie się studzi.

 

I tak jako pierwsze, Pale Ale gotowy zestaw z homebrewing.

 

Odmierzyłem 14 litrów wody i podgrzałem do 72°C w czasie wsypywanie dogrzała się do 74°C bo nie zamknąłem gazu, a więc po wsypaniu obu słodów ostudziło się do 68°C po 10 min. spadło do żądanych 65°C. Więc odpaliłem gaz i w kilka sekund znowu miałem 68 °C

Po 30 min podniosłem temp. do 70°C i tu nie było już tak niestabilnie :) po 20 min dogrzałem do 75°C. Później przelałem do fermentora z kranikiem i przefiltrowałem, zlało się jakieś 8 litrów. Gotowałem wodę w czajniku i wysładzałem aż dolałem do 24l.

 

Potem wlałem z powrotem do gara, i po zagotowaniu dodałem chmiel i przykryłem pokrywką, (teraz wiem że niepotrzebnie) bo po chwili zaczęło kipieć i cały chmiel osadził się na pokrywce i ściankach gara :) po 50min dodałem kolejną porcję chmielu dogotowałem jeszcze 10 min i włożyłem do wanny żeby się chłodziło.

 

Jak się ochłodziło do 30°C przelałem do fermentora i mam 19l

 

Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg

Z 24 litrów do 19 to odparowanie prawie 19%, może za ostro hajcowałeś pod garnkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Później przelałem do fermentora z kranikiem i przefiltrowałem, zlało się jakieś 8 litrów. Gotowałem wodę w czajniku i wysładzałem aż dolałem do 24l.

To musiało trochę trwać :), wodę do wysładzania warto przygotować sobie w odmierzonej ilości wcześniej

 

Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg

W 20 litrach wyszłoby pewnie koło 12°Blg, być może uzyskałeś lepszą wydajność niż zakładał Tomek w obliczeniach zestawu.

 

Kupno lub zrobienie chłodnicy cię nie minie :)

 

Gratuluję pierwszej zacieranej warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

komoona rzeczywiście ostro się hajcowało :) ale skąd mogłem wiedzieć, następnym razem będę wiedział.

 

admiro z tym gotowaniem wody w czajniku, nie trwało długo, ale jest to bardzo upierdliwe :) Co do chłodnicy to na pewno sobie zrobię, i chyba kupię taboret gazowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwsze warzenie się odbyło, :) właśnie się studzi.

Gratulacje !! ustawiam się w kolejce do degustacji :) tak trzymaj sąsiedzie .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratulacje !! ustawiam się w kolejce do degustacji smile tak trzymaj sąsiedzie

Tieroo oczywiście zapraszam a degustacje :)

Edited by Yanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.