Jump to content
Sign in to follow this  
czikens89

Czas fermentacji- warka z ekstratków

Recommended Posts

Drodzy profesjonaliści.

 

Mam prośbę o poradę dotyczącą mojej drugiej warki. Tym razem jest to docelowo mocno dochmielona APA (IBU nie zmieści się w stylu)

Wczoraj zlałem wszystko do fermentora. BLG początkowe ok 11,5, drożdże US-05. Do gotowania Citra 30g, Simcoe 20g i na koniec na aromat Amarillo 20g, ale do brzegu...

Zapomniałem całkowicie, że od 13 lipca jadę na urlop i nie wyrobie się z planowanym wcześniej czasem fermentacji (7 dni burzliwej i 7 dni cichej)

 

Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie.

 

Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw tak jak jest, a po powrocie z urlopu przelej i dodaj chmiel na cichą...

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, czikens89 napisał:

Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie.

 

Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. 

14 minut temu, czikens89 napisał:

Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni.

Bardzo wysoko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Gawron napisał:

Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. 

Bardzo wysoko.

Wiem, że wysoko :( pierwszą warkę jak robiłem to miałem w swojej komórce 17 stopni. Niestety teraz się trochę mury nagrzały i temperatura wzrosła. 

 

Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. 

Ile czasu potem cichej? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli nie będziesz zbierał gęstwy to nie rób żadnej cichej bo nie ma sensu, po powrocie syp chmiel i po 3 dniach rozlewaj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, czikens89 napisał:

Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. 

Ile czasu potem cichej? 

Tak jak kolega napisał. Jak nie potrzebujesz gęstwy, to nie zlewaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 godziny temu, Gawron napisał:

 

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

Edited by czikens89

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, czikens89 napisał:

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

 

Cold crash, dekantacja od góry, druciak na wlocie i/lub pończocha na wylocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, czikens89 napisał:

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

Jak na razie najlepszy jak dla mnie patent. Druciak założony na stalową końcówkę do dekantacji i zlewanie po porządnym ColdCrush. Ja chmielę na zimno 48h i po tym czasie na kilka dni wkładam fermentor do lodówki i schładzam w okolice zera.

IMG_20200702_211825075.jpg

IMG_20200702_211847815.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu się zaczyna problem :( nienie mam wolnej lodówki, a żona nie pozwoli mi żarcia wyrzucić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem pisać, że jeśli piwo fermentuje w szopce to pewnie lodówki do CC nie ma i nie będzie ;) Jeśli masz hop spider to możesz wsadzić go albo do wiadra w którym piwo fermentuje i do niego rurkę, albo do wiadra z którego będziesz później rozlewał. Jeśli nie masz takowego, to najlepiej będzie wspomniany druciak z jednej strony a z drugiej strony pończocha (obie rzeczy oczywiście zdezynfekowane).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to szopka, ale komórka lokatorska w bloku. Myślę, że jest tam chłodniej, ale termometr nie kłamie. Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, czikens89 napisał:

Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni.

Nie ma sensu. Jedź na urlop, piwo niech spokojnie sobie fermentuje, zajmiesz się nim po powrocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie gdzie dostać taką końcówkę do dekantacji? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.