Jump to content
Piotr Ba

White IPA - proszę o opinie co do receptury

Recommended Posts

Zasyp - 3 kg pilzneński, 1 kg pszenica, 1 kg owies.

Chmiele - mieszanka - Eukanot, Mosaic, Cascade PL.

Zacieranie - 62 st C 30 min, 72 st C 45 min, wygrzew.

Gotowanie godzinę i chmiel - 15 g w 59'  20 g w 20' i 10 g w 10'

Reszta chmielu 45 gramów na zimno

Fermentacja gęstwa S04 - temp. 20 st C (brak możliwości innej)

Nagazowanie 2.0 vol. CO2 - ok. 2.1 gr cukru na butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba Ci chodzi o Wheat IPA?

 

Do White IPA drożdże do Witbiera, kolendra i curacao.

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No powiedzmy że podróba white ipa. Nie ma obowiązku dodatku Curacao i kolendry - nie jest to konieczne dla stylu - drożdże do witbiera owszem tak - na prywatny użytek nie ma różnicy miedzi k97 s33 a s04 do piwa chmielonego w końcowym odbiorze - już była na tym forum dyskusja na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz? default_smile.png

 

Dla mnie ta receptura nie ma nic wspólnego z White IPA, ale Twoje piwo, rób co chcesz default_smile.png

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Wuuu napisał:

Chyba Ci chodzi o Wheat IPA?

 

Do White IPA drożdże do Witbiera, kolendra i curacao.

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 O to właśnie chodzi 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc jeszcze raz - kolendra i curacao nie są obowiązkowym dodatkiem - http://kompendiumpiwa.pl/white-ipa/

Więc nie dowiedziałem się czy taka receptura może być. Zmiana drożdży S04 na K97 nie ma sensu bo nie wniesie na warunki domowe żadnej różnicy przy fermentacji w 17 st C otoczenia.

Nie wszyscy warzą piwa na konkursy - ja na użytek własny, w miarę w stylu i żeby było dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powolujesz się na opis, ale nie czytasz ze zrozumieniem:

"Dodatki typowe dla witbiera, tj. skórka pomarańczy, kolendra oraz inne, jeśli współgrają z bukietem piwa. Drożdże belgijskie przeznaczone do witbierów lub inne szczepy dające podobny profil."

Gdzie masz napisane że, nie są wymagane?

Ta część zdania "jeśli współgrają z bukietem piwa" tyczy sie innych dodatków. Kolendra i skórka pomarańczy jest wyznacznikiem tego stylu. Tak samo drożdże belgijskie. S04 nie dają takiego fenolowego profilu.

Zasyp też powinien składać się w 50% z surowców niesłodowanych. U Ciebie nic się nie zgadza, więc w odpowiedzi na Twoje pytanie: nie, taka receptura nie może być jeśli chcesz uwarzyć White IPA.

W innym przypadku receptura wygląda na smacznego bezstylowca.




Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy taki bezstylowiec może być?

Mogę dać 2,5 kg pilzneński , 2,5 kg pszenica  nie mam z tym problemów

Chodzi mi oto że owies ułatwia filtrację względem pszenicy - lepiej się na nim pracuje.

Nie zaryzykuje dodania kolendry ani skórek po lekturze użytkowników forum - albo brak efektu albo kolendra dominuje piwo - trzeba mieć trochę większe doświadczenie.

Nie jetem w stanie w tych 17 st fermentacji wyczuć tych fenoli na K97 - już na nich robiłem - piwo bardzo czyste. Więc nie negując konieczności drożdży witbierowych (CBW, K97) chyba mogę sobie pozwolić na gęstwę s04 skoro ją mam.

Jakaś IPA wheat na pewno to jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
9 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Jakaś IPA wheat na pewno to jest.

 

No i od początku Ci to pisałem, ale uparłeś się na White IPA, a nie na Wheat IPA, a to zupełnie różne style.

 

Na Kompendium Piwa masz opis, który bardziej odpowiada Twojemu zasypowi i drożdżom, których chcesz użyć:

 

"Słód pszeniczny oraz ewentualnie niewielki dodatek pszenicy niesłodowanej powinien stanowić co najmniej 50% zasypu. Resztę uzupełnia słód pale ale. Dopuszczalny jest niewielki dodatek owsa dla wzbogacenia profilu słodowego. Nowofalowe chmiele o dowolnym profilu aromatycznym, preferowane są jednak odmiany o charakterze owoców tropikalnych lub cytrusowych. Czasem zacierane w wyższych temperaturach niż inne odmiany American IPA w celu uzyskania większej pełni i nieco wyższej słodyczy. Fermentowane czystymi drożdżami amerykańskimi, lekko owocowymi drożdżami angielskimi, belgijskimi drożdżami do piw pszenicznych (należy tutaj jednak uważać, by nie pojawiły się aromaty fenolowe, które są wadą w tym stylu) lub zachodnioniemieckimi drożdżami górnej fermentacji do piw typu Koelsch lub Altbier."

 

Tylko czy pisząc pszenica, masz na myśli pszenicę niesłodowaną właśnie czy słód pszeniczny? I owies czy słód owsiany? Jeśli słody to rób tę Wheat IPA, tylko proponuję

 

2,5 kg pils lub pale ale

2,5 kg słód pszeniczny

0,5 kg słód owsiany

 

Na goryczkę dałbym trochę mniej, na aromat trochę więcej. Tak żebyś max miał 40 IBU i masz stylowe dobre piwo. Albo jak pisze @tamtomasz - American Wheat, tylko tam goryczka 20-30 IBU max.

 

Rzuć okiem w moje zapiski. Masz tu Wheat AIPA z mango i White IPA i American Wheat

Może coś Cię zainspiruje.

 

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy będzie Hazy IPA nazwa się zgadzać? Surowce nieslodowwne owies i pszenicę. Ponadto rozważę czy zrezygnować z owsa na rzecz pszenicy. Na razie muszę zastanowić się jak podnieść wydajność kotła z 70% do 75% bo denerwuje mnie to. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Piotr Ba napisał:

 Na razie muszę zastanowić się jak podnieść wydajność kotła z 70% do 75% bo denerwuje mnie to. 

Drobniej śrutowane słody, zamieszaj co 10 min, kup słody Weyermana, sprawdź ph zacieru czy jest w okolicach 5,5.

Albo zrób dekokcję to Ci skoczy do 95%.

Nie wiem jak zacierasz więc tak pisze w ciemno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym roku popełniłem podobne piwko.
2kg pils
2kg przeniczny
1kg nieslodowana przenica
Nachmielilem ameryka i dodałem curasao, kolendre i skórki słodkiej pomarańczy
Fermentowalem s33
Wysłałem to na konkurs bo chciałem aby ktoś doświadczony spróbował tego piwa(obsesja na punkcie infekcji)
Piwo ok ale w kategorii White Ipa odpadło za bezstylowosc. Brak efektów pracy drożdży itp

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.