Skocz do zawartości

Ziarno niesłodowane - zacieranie


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Po 60min już będzie zatarte. Pamiętaj, że od czasu zacierania ważniejsza jest ilość enzymów w zasypie. 25% niesłodowanych to wcale nie jest dużo. Robiłem 60%. To, że przedłużysz zacieranie niewiele pomoże bo większość enzymów po ~60min traci aktywność. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem.

http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stout już fermentuje, dałem na 80 minut potem na wygrzew. Próba jodowa bez sensu - nie do oceny - piwo czarne jak kawa - wg mnie kolory przed i po dodaniu jodu nie różnią się. Wali kawą i czekoladą w piwnicy. Wydajność średnia - z 4,7 kg słodu - 19 litrów 13 BLG trzeba się z tym pogodzić - tak było też policzone.

Edytowane przez Piotr Ba
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.