Jump to content
Piotr Ba

Ziarno niesłodowane - zacieranie

Recommended Posts

Jak długo zacierać infuzyjnie (67stC) żeby zatarło się 25 % owsa by nie robić próby jodowej - 90 minut wystarczy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też się przed próbą jodowa broniłem. Jodyna w aptece kosztuje parę PLN. W końcu kupiłem i nie zastanawiam się czy dać 60 minut czy 90. Po prostu przy zacieraniu sprawdzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 60min już będzie zatarte. Pamiętaj, że od czasu zacierania ważniejsza jest ilość enzymów w zasypie. 25% niesłodowanych to wcale nie jest dużo. Robiłem 60%. To, że przedłużysz zacieranie niewiele pomoże bo większość enzymów po ~60min traci aktywność. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Henx napisał:

większość enzymów po ~60min traci aktywność

Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Mibor napisał:

Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji?

To forum. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Stout już fermentuje, dałem na 80 minut potem na wygrzew. Próba jodowa bez sensu - nie do oceny - piwo czarne jak kawa - wg mnie kolory przed i po dodaniu jodu nie różnią się. Wali kawą i czekoladą w piwnicy. Wydajność średnia - z 4,7 kg słodu - 19 litrów 13 BLG trzeba się z tym pogodzić - tak było też policzone.

Edited by Piotr Ba
.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.