Jump to content

Jaki to styl?


Użytkownick
 Share

Recommended Posts

Cześć!

Uwarzyłem ostatnio saisona z zasypem:

5kg pilzneńskiego jasnego

1kg wiedeńskiego

0.5kg pszenicznego

0.5kg płatków owsianych

0.1kg Carafa I 

 

Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Test fft w drodze, więc nie wiem czy się udało.

 

Chmielenie:

30g - marynka 60'

30g - styrian golding 15'

30g - saaz 1'

 

Ogólnie wyszło 28l, 16 blg. Z racji, że celowałem niżej, odlałem 8l i dolałem 5l wody. Efekt - brzeczka 13 blg żadna drożdżami wb-134.

 

No ale zostało 8l brzeczki 16 blg, której zadałem us-05 (takie akurat miałem, co prawda z 2018 roku, ale dziś już ruszają powoli, więc chyba będzie ok).

 

W związku z tym, mam dwa pytania:

1) Pod jaki styl można podpiąć te 8l na us-05?

2) Co ewentualnie można jeszcze dodać, żeby urozmaicić te 8l, bądź trafić w jakiś konkretny styl?

 

Z góry dzięki za odpowiedź :)

 

Aha no i ważna kwestia - fermentacja tych 8l w około 22 st. otoczenia.

Edited by Użytkownick
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Gawron napisał:

Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre.

Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki ;)

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Użytkownick napisał:

Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki ;)

 

Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego.

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, punix napisał:

 

Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego.

8l to myślę, że nie będzie to uciążliwe mocno. Zdam relację później jak to wszystko przebiegło. Dzięki za odpowiedź :)

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Użytkownick napisał:

1kg wiedeńskiego

0.5kg płatków owsianych

 

Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie.

 

Pytam bo sie nie znam: po co dawać składniki zasypu dające pełne piwo a potem do tego cukier dla głębszego odfermentowania?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.