Jump to content

Drożdże z belgijskiej butelki


Recommended Posts

@Nazwa użytkownika Tak to jedna z metod. Czasem też dodaje się zupełnie inny szczep saccharomyces. Kilkukrotnie próbowałem namnażać drożdże z butelek. Trzeba mieć przede wszystkim wiedzę, jakim szczepem była fermentowana brzeczka i czy tak jak powyżej nie dodano innego szczepu na refermentację. 

Tutaj masz link ze sprawdzonymi piwami. Zdecydowana większość to piwa dzikie, ale takie eksperymenty są najciekawsze. Większość tych piwa raczej trudno dostępna u nas, natomiast piwa z Brouwerij Boon czy 3 Fonteinen można kupić w lepszych sklepach z kraftami. Ja ostatnio nabyłem w miarę świezego Orvala i z nim będę się bawić. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.