Jump to content
Gallson

Kadź zacierno warzelna z mieszadłem VS automatyczny kocioł zacierny

Recommended Posts

Posted (edited)

Co jest lepszym rozwiązaniem Waszym zdaniem ? Kadź zacierno warzelna z mieszadłem ogrzewana grzałkami ze sterownikiem z możliwością programowania całego procesu czy gotowy kociołek automatyczny? 

Najchętniej wysłucham opinii ludzi którzy pracowali na jednym i drugim systemie.

Edited by Gallson

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gallson napisał:

Co jest lepszym rozwiązaniem Waszym zdaniem ? Kadź zacierna z mieszadłem grzanka grzałkami ze sterownikiem z możliwością programowania całego procesu czy gotowy kociołek automatyczny? 

Najchętniej wysłucham opinii ludzi którzy pracowali na jednym i drugim systemie.

Nie znam się to się wypowiem

Kociołek automatyczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co chcesz warzyć.
Jak jakieś niewysokie blg to kociołek w zupełności wystarczy, ale jak chidza ci po glowie RISy lub ogolnie wysokie blg to kadź bym polecał.
Sam niedawno odebrałem swój mini browar i szykuje się do pierwszej warki (na tym sprzęcie oczywiście).a74ce7ca68a64d55be86a29ac02cb27b.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy co potrzebujesz I jaki masz budżet. Własną kadz jest dostosowana do Ciebie, pomieszczania i tego co robisz. Daje większe warki, większą wydajność, możliwość rozbudowy i ciekawe rozwiązania automatyzacji. W automat robi trochę mniejsza wydajność ale masz gotowy produkt wyjmujesz z pudełka i warzysz. Nikt nie odpowie na to pytanie wystarczająco. Bo co piwowar to zdanie.
Piwo wychodzi świetnie nawet w lodówce turystycznej.

Więc czy Ty jesteś typem który lubi majsterkować i szukać swojego " Opus magnum" piwowarstwie czy raczej chcesz coś gotowego bo łatwiej

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Gallson napisał:

anteks

Uzasadnij co jest na korzyść takiego kociołka automatycznego.

 

Oszczędność czasu, wszystko robisz w jednym kotle. Odpada filtracja do drugiego pojemnika,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemas.IE

Chcę mieć sprzęt uniwersalny i kompaktowy żeby proces warzenia był przyjemnością. 

Głównie piwa jasne , ciemne typu RIS lub porter sporadycznie dwa,trzy razy w roku

PS. Piękny sprzęt, nie każdy może na takie warunki sobie pozwolić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Przemas.IE napisał:

Zależy co chcesz warzyć.
Jak jakieś niewysokie blg to kociołek w zupełności wystarczy, ale jak chidza ci po glowie RISy lub ogolnie wysokie blg to kadź bym polecał.
Sam niedawno odebrałem swój mini browar i szykuje się do pierwszej warki (na tym sprzęcie oczywiście).a74ce7ca68a64d55be86a29ac02cb27b.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

W kociołku niskie blg a w kadzi duże?

3 minuty temu, lukaschels napisał:

To zależy co potrzebujesz I jaki masz budżet. Własną kadz jest dostosowana do Ciebie, pomieszczania i tego co robisz. Daje większe warki, większą wydajność, możliwość rozbudowy i ciekawe rozwiązania automatyzacji. W automat robi trochę mniejsza wydajność ale masz gotowy produkt wyjmujesz z pudełka i warzysz. Nikt nie odpowie na to pytanie wystarczająco. Bo co piwowar to zdanie.
Piwo wychodzi świetnie nawet w lodówce turystycznej.

Więc czy Ty jesteś typem który lubi majsterkować i szukać swojego " Opus magnum" piwowarstwie czy raczej chcesz coś gotowego bo łatwiej

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
 

Garnek tez dostosujesz pod siebie. Co do wydajności to powiem że warzyć to trzeba umić  😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteks, dobrze wiesz o czym mówię... zatrzyj sobie w GF 30 litrowym na RISa 25 blg ba nawet 20 blg... nie uciągnie... no chyba ze chcesz z 5 litrów...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Przemas.IE napisał:

Anteks, dobrze wiesz o czym mówię... zatrzyj sobie w GF 30 litrowym na RISa 25 blg ba nawet 20 blg... nie uciągnie... no chyba ze chcesz z 5 litrów...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

W kadzi 30l zrobisz risa 25blg ba nawet 20blg..... chyba że chcesz 5l :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, anteks napisał:

W kadzi 30l zrobisz risa 25blg ba nawet 20blg..... chyba że chcesz 5l :)

Anteks, serio… jestes doswiadczonym piwowarem a piszesz takie glupoty ze az przykro czytac, czy tylko sie droczysz ;)

Chyba normalne ze aby zatrzec na RISa w malej pojemnosci , musisz to zrobic na gesto… W kociolku automatycznym pompa nie uciagnie ci zacieru w stosunku 2:1

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Przemas.IE napisał:

Anteks, serio… jestes doswiadczonym piwowarem a piszesz takie glupoty ze az przykro czytac, czy tylko sie droczysz ;)

Chyba normalne ze aby zatrzec na RISa w malej pojemnosci , musisz to zrobic na gesto… W kociolku automatycznym pompa nie uciagnie ci zacieru w stosunku 2:1

 

 

https://www.piwo.org/forums/topic/907-anteks-piwowarzy/?do=findComment&comment=513544

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 minut temu, anteks napisał:

Do czego to link bo nie rozumiem za bardzo? twoj dziennik widze… jakas szczegolna recapture miales na mysli?

 

Edit:  aha , ze na 2 razy… no mozna... ale chyba nie oto w tym chodzi … mozna i na 3 i 4 razy  jak masz tyle czasu ;)

Edited by Przemas.IE

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Przemas.IE napisał:

Do czego to link bo nie rozumiem za bardzo? twoj dziennik widze… jakas szczegolna recapture miales na mysli?

Fakt, chyba coś pomyliłem. Ty pisałeś że nie da się w GF a ja mam Royala w którym się da zrobić piwo powyżej 20blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
14 minut temu, anteks napisał:

Fakt, chyba coś pomyliłem. Ty pisałeś że nie da się w GF a ja mam Royala w którym się da zrobić piwo powyżej 20blg

Po co te zlosliwosci, to ze sie da, to wiemy, tylko chyba nie o to pytajacemu chodzi… chlopak chce warzyc RISa ze 2 razy w roku, ok mozna sie pobawic z dwukrotnym zacieraniem. ja lubie warzyc mocniejsze piwa czesciej I nie chcialoby mi sie robic tego na 2 razy… Na jeden raz nie zrobisz RISa w automacie… mozesz rozkladac to na atomy...

 

Zamiast dogryzac mi, odpisz koledze I tyle… bo wiesz o co mi chodzi...

 

Edit: Swoja droga pokaz mi gdzie napisalem ze sie nie da... napisalem ,ze do wiekszych blg polecam kadz…. chyba zbyt mocno wczuwasz sie w role...

Edited by Przemas.IE

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Przemas.IE napisał:

Po co te zlosliwosci, to ze sie da, to wiemy, tylko chyba nie o to pytajacemu chodzi… chlopak chce warzyc RISa ze 2 razy w roku, ok mozna sie pobawic z dwukrotnym zacieraniem. ja lubie warzyc mocniejsze piwa czesciej I nie chcialoby mi sie robic tego na 2 razy… Na jeden raz nie zrobisz RISa w automacie… mozesz rozkladac to na atomy...

 

Zamiast dogryzac mi, odpisz koledze I tyle… bo wiesz o co mi chodzi...

Koledze odpisałem już wcześniej, a w garnku to RISa robi się podobnie jak w kotle

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Gallson napisał:

PS. Piękny sprzęt, nie każdy może na takie warunki sobie pozwolić.

 

No właśnie! Napisz jakie masz warunki do warzenia ;) Czy to będzie osobne pomieszczenie, typu jakaś piwniczka, kotłownia, garaż...itp, z dużą ilością miejsca, które możesz do tego przeznaczyć? Czy raczej nie masz takiego pomieszczenia i jak spora ilość piwowarów będziesz to robić w kuchni albo w jakimś mniejszym pomieszczeniu, takim "dwa na dwa"? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemas.IE

anteks

Panowie spokojnie, nie ma co się spinać i przepychać. Temat ma na celu pomoc w wyborze systemu warzenia w browarze. Na pewno jeden i drugi system ma swoje zalety i wady dlatego tak ciężko podjąć ostateczną decyzję.

 

Piwosz86

Co do pomieszczenia jest to duża kuchnia w której miejsca nie brakuje. Niestety kadzie  i inne rzeczy trzeba trzymać piętro wyżej dlatego noszenie sprzętu może być nieco uciążliwe .

 

Najlepiej żeby były też opinie ludzi którzy warzyli na kadziach i kociołkach automatycznych. Takie opinie byłyby najbardziej obiektywne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 godziny temu, Gallson napisał:

Najlepiej żeby były też opinie ludzi którzy warzyli na kadziach i kociołkach automatycznych. Takie opinie byłyby najbardziej obiektywne. 

Uwarzyłem w sumie przez 18 lat ponad 300 warek w domu Zaczynałem w garnku 18l, później była lodówka turystyczna 30l, kadź z kega 30l grzana na taborecie, garnek elektryczny 30l z mieszadłem sterowany Pamelem a obecnie Royal.

Filtracja to zaczynałem od pieluszki przez podziurawione wiadro,rurkę miedzianą, sraczwężyk i obecnie kosz

Myślę więc że mam jakieś porównanie 😛

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, anteks napisał:

Uwarzyłem w sumie przez 18 lat ponad 300 warek w domu Zaczynałem w garnku 18l, później była lodówka turystyczna,30l, garnek elektryczny30l z mieszadłem a obecnie Royal.

Filtracja to zaczynałem od pieluszki przez podziurawione wiadro,rurkę miedzianą, sraczwężyk i obecnie kosz

Myślę więc że mam jakieś porównanie 😛

Było tak od razu ! Opinie doświadczonych piwowarów którzy przerobili tyle sprzętu są bardzo cenne dla młodych piwowarów . Więc bezapelacyjnie stawiasz na kociołek automatyczny jako rozwiązanie do małego browaru domowego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z racji wieku cenie sobie spokój i wygodę :) Kocioł automatyczny pozwala na to. Warzę w garażu, leje wodę, wsypuje słody i idę do domu na jakieś 2 godziny. Po tym czasie wracam podnoszę kosz leje trochę wody i znowu fajrant

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoją przygodę zaczynałem od garnka 33 litry grzanego na indukcji  i drewnianej łygi. Po 3 warkach przeszedłem na kadź. Miałem kadź z kega 50 litrów z mieszadłem napędzanym silniczkiem od wycieraczek i grzałkami od @sprawek sterowane Pamelem. Po zacieraniu przekładałem zacier do fermentora 33 litry z oplotem. Zanim się ułożyło młóto myłem kadź i montowałem hopstoper. Filtrowałem do kadzi i jak brzeczka zakryła grzałki włączałem grzanie. Zanim odebrałem filtrat brzeczka miała ok 90 stopni. Potem gotowanie, chłodzenie chłodnicą z karbowanki i odbiór do fermentora. Potem sprzątanie. Całość zajmowała mi ok 6h i nadźwigałem się tego sprzętu tak, że byłem wyje**** jak koń po westernie. Może gdybym miał docelowe miejsce na warzenie to bym dalej na tym warzył. Z plusów tego rozwiązania pamiętam wydajność powtarzalną na poziomie +85% i pojemność która dawała mi maks wybicie 45 litrów. Mając miejsce tylko na warzenie pewnie zastosowałbym FD i drugiego kega do gotowania i wtedy było by super.

 

Jako, że warzę w kuchni w mieszkaniu i sprzęt po warzeniu odnoszę do piwnicy zdecydowałem się na automat jakim jest GF30. Z powodzeniem zrobiłem na nim 37 warek w tym RIS i Porter bałtycki. Co prawda porter robiłem z użyciem ekstraktu dla zwiększenia BLG, ale myślę, że lepsze takie wyjście jak zacierać na dwa razy. Jestem bardzo zadowolony z tego kociołka. Jest lekki, dobrze wykonany. Po zastosowaniu dodatkowej siatki na dolne sito i hopstopera spełnia moje oczekiwania na 200% i jest lekki co znacznie ułatwiło mi mycie po warzeniu i transport do piwnicy. 

 

Podsumowując, chcesz kompaktowy sprzęt na którym zrobisz to co chcesz i łatwo umyjesz i schowasz bierz kocioł automatyczny. Masz oddzielne miejsce żeby warzyć piwa i chcesz większe wybicie niż maks 25 litrów bierz kadź z kega, garnków etc.

 

jakby co zapraszam tu: 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie ze fajnie, jestem za kociołkami wielu znajomych ma... miałem okazję podotykac GF70... jednak zabawa z podwojnym zacieraniem RISa to nie dla mnie. Właśnie testuję kadź zacierno-warzelną i zapowiada sie dobrze, do tego kadź filtracyjna z falszywym dnem... Jest ok, co kto lubi.

Ja tam się nie spinam... i tsk dobrze i tak dobrze. Ważne zeby miejsce było

45c8fc09779ae8c6172895be6e82080a.jpg&key=1256acbd19232ceddb45b01d1f268418ea5749dfa75ce49f03b02f3033611d7a69d76ac05f01740407332ae096005cc2.jpg&key=f11324954facef4123479048cd704406fbd119d1592278f811c342aadae114c87118088df3da668be6cd004cd9164784.jpg&key=34eecffb692c818721588f9d16745f2ee044819ad6081c82aad5cf95a7f47082

 

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze, że Pamel do badziewie w porównaniu do sterownika GF. Na chłodnicy z karbowanki krócej trwało chłodzenie, ale cały czas mieszałem brzeczkę w kadzi żeby szybciej schłodzić. Teraz puszczam wodę, odbieram brzeczkę odpowiednio wolno i w 30 min mam 25 litrów o temp 18 stopni. No i jeszcze jedno. Ze względu na brak miejsca fermentuję na raz tylko jedno wiadro, w które zlewam 25 litrów brzeczki więc kadź 50 litrów była niewykorzystywana... 

 

Zdecydowałem, że chce robić warki 25 litrów, tylko jeden fermentor fermentować na raz, nie nadźwigać się, jak najmniej uczestniczyć w procesie więc nie było innego wyboru jak automat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisałem, co kto lubi... w GF placisz właśnie za bajery typu apka w telefonie, receptury... Mi do szczęścia wystarczy ustawienie 3, 4 przerw i manualne ustawienie obrotów mieszadła... właśnie takie coś chciałem

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.