Jump to content

Porównanie Brewster beacon VS Coobra cb3 pro


Recommended Posts

Witam jestem w trakcie wyboru kociołka między 
Brewster beacon
oraz Coobra cb3 pro
macie może jakieś przemyślenia co do tych kociołków i moglibyście pomóc przy wyborze?
 
Rozpoznałem kilka różnic 
 
Brewster beacon   
- pompa schowana plusem jest wygląd, ale minusem z każdym "zapchaniem" pompy wysyłka sprzętu do sklepu
- otwór z pompy na dnie  powoduje "brak" strat nie mówię o tych z gotowania 
- brak kranika przy "zapchaniu" pompy nic już nie zrobię ale zyskaliśmy zmniejszenie strat
- dedykowane uszczelki 
- 40L
- wskaźnik poziomu brzeczki na zewnątrz nie ma problemu z widocznością  
- pompa 8L/min 
- kosz zasypowy na spodzie jest płaski bez "nóżek" co nie powoduje rysowania wewnętrznej części kotła
 
Coobra cb3 pro
- mocniejsza pompa 
- pompa na zewnątrz co daje możliwość przepłukania w dowolnym momencie 
- whirlpool
- 30L
- standardowe gwinty 3/4
- wskaźnik poziomu brzeczki wewnątrz może powodować problem z widocznością skali 
- pompa 11l/min
- kosz zasypowy na spodzie posiada "nóżki" co może spowodować  porysowanie wewnętrznej części kotła
 
Miejsce sterownika się różni, ale to bardziej dla wygody niż czegoś co zmieni przebieg warki
Edited by lukasz001
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, lukasz001 napisał:
Brewster beacon   
- pompa schowana plusem jest wygląd, ale minusem z każdym "zapchaniem" pompy wysyłka sprzętu do sklepu

 

Ja bym tego nie kupił, właśnie ze względu na to, ale to moje osobiste zdanie.

Link to post
Share on other sites

W Brewsterze nie ma chyba chłodnicy, albo nie jest wymieniona w ofercie? Zgadzam się również z tym że zabudowana pompa to może być wrzód na D, zatka ci się w trakcie warzenia i żeby cokolwiek z nią zrobić musisz przelać cały zacier gdzieś indziej żeby w ogóle myśleć o dobraniu się do niej. Płynowskaz to też na pierwszy rzut oka fajny bajer, ale pomyśl że wymaga czyszczenia, a i uszkodzić się może, dlatego uważam że podziałka w garze jest praktyczniejsza. Ale żeby nie było że tylko same wady, to trzeba przyznać że camlocki są na pewni lepszym rozwiązaniem niż to zastosowane w coobrze, no i sito na dno raczej lepiej się sprawdzi przy filtrowaniu chmielin niż bazooka z CB3.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Hary86 napisał:

W Brewsterze nie ma chyba chłodnicy, albo nie jest wymieniona w ofercie? Zgadzam się również z tym że zabudowana pompa to może być wrzód na D, zatka ci się w trakcie warzenia i żeby cokolwiek z nią zrobić musisz przelać cały zacier gdzieś indziej żeby w ogóle myśleć o dobraniu się do niej. Płynowskaz to też na pierwszy rzut oka fajny bajer, ale pomyśl że wymaga czyszczenia, a i uszkodzić się może, dlatego uważam że podziałka w garze jest praktyczniejsza. Ale żeby nie było że tylko same wady, to trzeba przyznać że camlocki są na pewni lepszym rozwiązaniem niż to zastosowane w coobrze, no i sito na dno raczej lepiej się sprawdzi przy filtrowaniu chmielin niż bazooka z CB3.

Nie ma chłodnicy w zestawie ale jest o tyle tańszy że można spokojnie dokupić chłodnicę i whirlpool wtedy cena będzie taka sama. Płynowskaz... widziałem właśnie na filmikach producenta trzeba to wykręcić przemyć i masz rację że w. tym czasie możliwe jest uszkodzenie. Jeśli chodzi o bazooke to już pytałem lewatywę o hopstoper :) W tym momencie chyba najbardziej mnie zastanawia 
1 - pompa w dnie co prawda 4 śrubki i jest dostęp ale jak się zatka podczas ważenia to już klops :)
2 - W Brewsterze brakuje kranika do zlewania brzeczki i ta pompa dobrze działa, ale wszystko jest zabudowane i tego się obawiam. Porównałem z https://grainfather.com/grainfather-g30/ tam też już nie ma kranika(oczywiście wiem że to już inna klasa). Dlatego myślałem, że ktoś używa Brewstera i może wskazać jakie są zalety braku kranu, a wykorzystanie wyłącznie pompy.
3 - bardzo dużo osób wybiera coobre więc się zastanawiam może ona jest naprawdę najlepsza w tym przedziale cenowym 

 

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anteks napisał:

Z wyglądu to to mam coś takiego jak Brewster, przez dwa lata nie nie zatkała sie pompa ( jaki problem dmuchnąć z drugiej strony gdyby co?). Jak widzę oba kociołki maja jedną wspólną cechę- oba sa niedostępne :)

Hehe no jeśli tylko dmuchnięcie pomoże to żaden, ale jak nie to trzeba to pakować i wysyłać. Jeśli chodzi o dostępność to tak aktualnie oba są nie dostępne ale pytałem i w lipcu mają być już w magazynie dlatego teraz jest najlepszy czas na dopytanie.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, lukasz001 napisał:

Hehe no jeśli tylko dmuchnięcie pomoże to żaden, ale jak nie to trzeba to pakować i wysyłać. Jeśli chodzi o dostępność to tak aktualnie oba są nie dostępne ale pytałem i w lipcu mają być już w magazynie dlatego teraz jest najlepszy czas na dopytanie.

A tej drugiej nie trzeba wysłać jak odmówi współpracy?

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, anteks napisał:

A tej drugiej nie trzeba wysłać jak odmówi współpracy?

Jeśli została uszkodzona to trzeba wysłać, ale jeśli tylko trzeba wyczyścić pewne sklepy zezwalają na zrobienie tego samodzielnie w trakcie trwania gwarancji. Musimy oczywiście pamiętać, aby nie uszkodzić jej mechanicznie. 
@anteks Pisałeś, że masz coś podobnego wklej proszę link do twojego kociołka

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Też zastanawiam się na zakupem kociołka i kilka rzeczy mnie zastanawia

Po pierwsze jak grubo śrutować słód, co z mierzeniem ekstraktu w czasie wysładzania, jak to jest z tymi chmielinami? Czy zastosować worek do chmielenie czy coś innego?

 

Dzięki za podpowiedzi

Edited by Jones6
Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Jones6 napisał:

jak grubo śrutować słód

Sklepowe śrutowanie daje radę, jeżeli robisz to sam - kwestia testów

 

5 godzin temu, Jones6 napisał:

co z mierzeniem ekstraktu w czasie wysładzania

można unieść kosz i pobrać próbkę, przydatny jest refraktometr

 

5 godzin temu, Jones6 napisał:

jak to jest z tymi chmielinami

Ze względu na pompę warto używać hopstopera lub hopspidera/worka (lepsza opcja, pompa daje coś na kształt whirlpoola i przyspiesza schładzanie), lub nie używać pompy w chłodzeniu/zlewaniu i filtrować brzeczkę zewnętrznie.

Link to post
Share on other sites

Z tym śrutowaniem przez sklep to jest różnie, w jednym ześrutują grubo i wydajność będzie kuleć, w drugim drobno i mogą się pojawić problemy z filtracją. Co do mierzenia ekstraktu w trakcie wysładzania to nie wie czemu to ma służyć, żeby niby uchronić przed tą mityczną granicą 2 BLG za którą wypłukują się garbniki? Zanim dojdziesz do tych 2 BLG to będziesz miał brzeczki po sam rant ;) Co do chmielin to ostatnio robiłem West Coast IPA, chmieliłem luzem 200g (gdzieś mi się zapodział hop spider) i zwykła krótka bazooka odfiltrowała całość niemal do sucha.

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.