Skocz do zawartości

Czy kolba kulista nada się do drożdży?


bielaq

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

 

Jestem początkującym piwowarem i chciałbym zacząć stosować drożdże płynne? Udało mi się wyszperać dwie kolby kuliste trochę ponad litrowe w piwnicy. Są one ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu jak najbardziej można w nich gotować na gazie. Kolby mają węższą szyjkę niż kolby stożkowe. Czy myślicie, że wąska szyjka eliminuje te koby z użycia do propagacji drożdży, czy też to tylko lekka niedogodność?

Kolba.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli tylko dasz radę ją umyć od środka, to nie ma problemu. Tylko czy dno masz plaskie czy wypukłe? Jeśli mocno wypukłe, może być problem z utrzymaniem się pylonu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście dno jest trochę wypukłe i mieszadło może z niego spadać. Nie pozostaje nic innego niż zakup kolby stożkowej. Ewentualnie robienie ryzykownych starterów bez mieszadła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak masz mieszadło i pylonik to po prostu sprawdź :) ale powinno się trzymać bez problemu jak tylko lekko wypukła. Gorzej z grzaniem na kuchence nie-gazowej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.