Jump to content
Paulina Syk

problem z weizenbock

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam serdecznie,ostatnio zdecydowałam się na rozpoczęcie mojej przygody z warzeniem.

Weizenbock jest moja 4 warką.Niestety fermentacja burzliwa przebiegała bardzo intensywnie piwo wylewało się przez rurkę fermentacyjna.Zaniosłam do chłodnego garażu temperatura zmieniła się z 21 do 18 C tylko ze mijają kolejne dni a fermentacja jest bardzo spokojna,raz na jakiś czas się odzywa a Blg jest od 2 dni ciągle wysokie 11 stopni.Wg przepisu fermentacja burzliwa powinna trwać jeszcze 6 dni,co mam zrobić...zostawić i liczyć ze blg jeszcze spadnie czy może dać jeszcze inne drożdże?a może przenieść w ciepłe miejsce?

Proszę pomóżcie.

Drożdże uzyte to Mangrove Jacks  M 20

 

Edited by Paulina Syk

Share this post


Link to post
Share on other sites

WaRZenie:) daj spokój temu piwku, niech fermentuje jeszcze 20 dni

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że czas trwania fermentacji burzliwej jest dość umowny. To zależy od temperatury, kondycji drożdży, kondycji brzeczki itd. itp. Zatem spoko, tak jak kolega Ci napisał - daj temu piwu czas, będzie dobrze :-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.