Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Zdrowa fermentacja

Recommended Posts

Spotkałem się z próbą zdefiniowania parametrów prawidłowej fermentacji:

 

- lag time od zadania drożdzy do pierwszej piany: 12-36h dla lagerów, 6-12h dla ale.

- średni spadek ekstraktu przez pierwsze 7 dni (lager) 0.8-1 Blg na dzień; dla ale przez 4 dni 1.5-2 Blg

- różnica momiędzy testowym a otrzymanym limitem odfermentowania; zależnie od drożdży, ale poniżej 0.5 Blg

- i najważniejsze: dobry smak finalnego produktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja ostatnia pszenica 13BLG ruszała 34 godziny pomimo startera 0,7 litra. Ciekawi mnie co mogło to spowodować. Ale na pewno lag time nie był przejawem "zdrowej fermentacji". Teraz piana prawie ucieka mi z fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- i najważniejsze: dobry smak finalnego produktu.

to chyba za szerokie pojęcie, ile osób tyle gustów, dobry smak trudno zdefiniować. czy raczej nie chodzi o brak wad ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ruszała 34 godziny pomimo startera 0,7 litra.

a brzeczkę napowietrzałeś przed zadaniem tych drożdży ? A starter ile czasu przygotowywałeś i jak ? Mogłlo być tak, że drożdże w starterze ajadły się, opadły a później jeszcze wlałeś do napowitrzonego piwa i zaczęły się mnożyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale na pewno lag time nie był przejawem "zdrowej fermentacji". Teraz piana prawie ucieka mi z fermentora.

Tym bardziej nie jest nim duża piana. Długi lag jest oznaką złej kondycji drożdży, albo zbyt małej ilości, jest duże prawdopodobieństwo, ze będziesz miał kłopoty z tym piwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale na pewno lag time nie był przejawem "zdrowej fermentacji". Teraz piana prawie ucieka mi z fermentora.

Tym bardziej nie jest nim duża piana. Długi lag jest oznaką złej kondycji drożdży' date=' albo zbyt małej ilości, jest duże prawdopodobieństwo, ze będziesz miał kłopoty z tym piwem.[/quote']

Duża piana jest objawem nieprawidłowej fermentacji???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, trochę niedokładnie przeczytałem post slotisha.

 

Duża piana bynajmniej nie jest złym objawem, miałem na mysli, że jeszcze nie oznacza, że na pewno wszystko skończy się dobrze.

 

A to był mój post nr. 3000

Share this post


Link to post
Share on other sites
ruszała 34 godziny pomimo startera 0' date='7 litra.[/quote']

a brzeczkę napowietrzałeś przed zadaniem tych drożdży ? A starter ile czasu przygotowywałeś i jak ? Mogłlo być tak, że drożdże w starterze ajadły się, opadły a później jeszcze wlałeś do napowitrzonego piwa i zaczęły się mnożyć.

Starter 0,7litra robiony w słoiku dzień wcześniej bez mieszadła magnetycznego na brzeczce ok 10BLG. Nie było na nim piany, jedyna oznaką było zmętnienie i biała warstwa drożdży na dnie denka. Połowę letniej brzeczki zlewam z "kolciołka z lidla" przy pomocy kranika do fermentora - czyli pewnie brzeczka się napowietrza. Resztę wlewam strumieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@slotish, to w zasadzie nie rozmnażałeś tych drożdży, tylko wlaśnie startowałeś :D.

Korzystniej wg mojej opinii jest doprowadzenie drożdży do fazy najintensywniejszej pracy i dodanie do nienapowietrzanej brzeczki. Skutkuje to u mnie szybkim rozpoczęciem pracy.

Chyba, że tych drożdży miałeś niewiele, wtedy oczywiście powinno (piszę powinno, bo to inna bajka) się je rozmnożyć, ale do tego drożdże potrzebują dużą ilość tlenu (potrząsaj często słoikiem).

Share this post


Link to post
Share on other sites
@slotish, to w zasadzie nie rozmnażałeś tych drożdży, tylko wlaśnie startowałeś :D.

Korzystniej wg mojej opinii jest doprowadzenie drożdży do fazy najintensywniejszej pracy i dodanie do nienapowietrzanej brzeczki. Skutkuje to u mnie szybkim rozpoczęciem pracy.

Chyba, że tych drożdży miałeś niewiele, wtedy oczywiście powinno (piszę powinno, bo to inna bajka) się je rozmnożyć, ale do tego drożdże potrzebują dużą ilość tlenu (potrząsaj często słoikiem).

Hmmmm robiłem starter zgodnie z zaleceniem browamatora http://www.browamator.pl/zdjecia/1/4/9/2241_wyeast_uzytkowanie_TXT.txt chyba że te 0,25 litra mniej robi jakąś wyraźną różnicę. A nawet lepiej (jeśli chodzi o ilość zadawanych drożdży) bo nie zlewałem płynu znad osadu na dnie słoika. Dodałem 3/4 fiolki drożdży wlp300. Nie jestem w stanie powiedzieć w jakiej były kondycji i ile z nich żyło w środku. Muszę pomyśleć o mieszadle magnetycznym, żeby nie mieć więcej takich niespodzianek ze starterem.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.