Jump to content

Recommended Posts

Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość

" sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką.  Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką"

 

no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale z tego nie wynika, jaki gar wybrałeś.

 

Wybierz gar i oblicz jakiej wysokości chłodnica będzie najlepsza dla Ciebie. Wzór na objętość walca jest prosty 😋

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Matteo napisał:

Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość

" sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką.  Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką"

 

no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność.

 

Zastanów się, jak duże warki zamierzasz robić. Każdy cm w tym garze to 1l, także jeśli planujesz warki 20-23l, to ta tańsza spokojnie wystarczy. Jeśli powyżej - weź droższą. Zwoje ponad lustrem brzeczki nie pomogą w chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tylko 5cm różnicy. Nie wiem jaki gar bo, ktoś mi o grubości ścian pisał i szukam odpowiedniego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warki max 25L jeżeli się uda.
Tylko pamiętaj o różnicy między objętością brzeczki do gotowania a objętością piwa przy rozlewie. Ja celuję zazwyczaj w 21l piwa, co oznacza, że muszę mieć około 27l brzeczki do gotowania (bo odchodzą Ci straty na odparowanie - 2-3l, chmieliny - 1-1.5l, drożdże - 1l itd.). A że mam garnek o teoretycznej pojemności 29l to jest kłopot przy zagotowaniu, bo brzeczka się pieni i kipi.

Ogólnie to jestem zdania, że lepiej za duży niż za mały ;-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Muchor napisał:

 jest kłopot przy zagotowaniu, bo brzeczka się pieni i kipi.

 

Sprawdzony patent na pianę - spryskiwanie wodą z takiego zwykłego ręcznego spryskiwacza. Szybko opanujesz pianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, arTii said:

Sprawdzony patent na pianę - spryskiwanie wodą z takiego zwykłego ręcznego spryskiwacza. Szybko opanujesz pianę.

Fajny patent, dzięki.

 

Lubię to forum m.in. dzięki takim poradom 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.