Jump to content
eleoeleo

Pierwsze proste piwo

Recommended Posts

Chciałbym zacząć przygodę z robieniem piwa. Mam malutki fermentator 5l, kupiłem w internecie suchy ekstrakt słodowy super jasny 220g i małą paczkę chmielu i drożdze. Wiem, że to najprostsze składniki i najniższa linia oporu :)i wyjdzie z tego co najwyżej "sikacz" ale przed inwestowaniem w sprzęt i lepsze surowce chciałbym spróbować czy mnie to w ogole wciągnie... Testowo chciałbym zrobić 4l "piwa" i tu mam zasadnicze pytanie: ile muszę dodać jeszcze cukru aby osiagnąć te 4% na sam koniec? Ile blg ma sam ekstrakt? Nigdzie na opakowaniu nie ma takiej informacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki za link. Na czuja wprowadziłem dane - wyszło mi, że przy 4l dodając 220g Dry Malt Extract -extra light oraz 300g cukru powinienem uzyskać ~4,5%

Pytanie czy przy takiej proporcji wyjdzie z tego piwo czy produkt piwo-podobny? chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor)

Edited by eleoeleo

Share this post


Link to post
Share on other sites

A duży byłby problem dokupić jeszcze drugą porcję ekstraktu? Lub puszeczkę ekstraktu płynnego? Wtedy by można z większym optymizmem podejśc do tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
11 minut temu, eleoeleo napisał:

czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego

Będzie podobnie jak w wypadku brewkitów.

We wszystkich źródłach znajdziesz, że dodatek cukru wpływa niekorzystnie na smak, zapach i wygląd (piana) gotowego piwa.
 

Cytat

Producenci najczęściej zalecają dodatek cukru do brewkitów. Jest to opcja ekonomiczna jednak piwo uzyskane w ten sposób jest niskiej jakości, może się cechować wyraźnymi posmakami bimbrowymi, a duży dodatek czystego cukru negatywnie wpływa na pianę. Jeżeli chodzi o rodzaj cukru, to nie ma różnicy między dodatkiem sacharozy (cukru stołowego, białego, buraczanego), a glukozy czy fruktozy.

https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_cukru

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, eleoeleo napisał:

...chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor)

 

Będziesz miał po prostu mieszaninę kiepskiego piwa z nastawem na bimber ;) 

Nie kombinuj, nie dodawaj nic, poza wodą :)

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.