Jump to content

Recommended Posts

Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże  Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże  Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów.

 

Jaki ekstrakt początkowy? Te 10-12°C to pewnie temperatura otoczenia? W takiej temperaturze fermentacja pewnie koło 3 tygodni, plus lagerowanie, które pewnie odpuścisz.

Rozlew najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testowałem dropsy dwa razy - obydwa razy piana była słaba i znikała praktycznie od razu. Lepiej zrobić syrop z cukru/glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.