Jump to content

Kolejny sprzęt na warzenie - pytania


jagregis
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

W temacie warzenia raczkuję (7 warek udanych). W chwili obecnej warzę w czymś takim : garnek Tadar 15litrów. Do tego fermentory Biowin 12 litrów. Na razie na naukę wystarczało, ale chcę zwiększyć produkcję dwukrotnie. Mieszkam w mieszkaniu, więc ogromu miejsca w kuchni nie ma, dlatego nie szaleję z ilościami 50L na razie. Może kiedyś. Chwilowo jestem zainteresowany garnkiem OBS 35,5L 

1. https://piwoszarnia.pl/garnek-355l-z-kranikiem-i-filtratorem-obs-p-1358.html

(nie wiem czy mogę linki wklejać ale wklejam, najwyżej ban poleci)

Dodałbym do niego jeszcze termometr i chyba byłoby ok. Ewentualnie dołożyć nieco i wziąć z wejściami na chłodnicę :

2. https://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-35l-p-1517.html

 

Doradźcie mi proszę, w opcji nr.1 czy do tego (oprócz fermentorów) czegoś jeszcze potrzebuję dokupić/ na coś zwrócić uwagę ? 

Jeśli o opcję nr.2 czy to jest AŻ tak przydatne ? (na razie chłodziłem garnek w wannie i było git - 11 litrów brzeczki chłodziło się 3-4 godzin) 

 

Pozdrawiam

Paweł

Link to comment
Share on other sites

Teraz jest git potem pewnie zacznie Ci przeszkadzać. Możesz wziąć opcję nr 1, a jak będziesz potrzebował chłodzenia chłodnicą to możesz zawsze potem dokupić taką wkładaną do gara (chłodnica zanurzeniowa), np taką:

https://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/1466-chlodnica-zanurzeniowa.html

 

Ale może być też z miedzi lub z rurki karbowanej. Czasem można kupić używaną w dobrych pieniądzach.

Link to comment
Share on other sites

Co innego 15l, co innego 30 wkładać do wanny. Nie mówiąc o czasie chłodzenia. Myślę, że chłodnica to jeden z bardziej niezbędnych gadżetów. Jak wyżej, możesz używać zanurzeniowej, tu na forum do dostania podobno bardzo dobra, więc nie determinuje to wyboru gara. Możesz poszukać też gara nie koniecznie "dedykowanego" do piwa, może być nieco taniej, zwłaszcza jeżeli masz możliwość samodzielnego montażu kranu. 7 i pół stówy to moim zdaniem lekka przesada, w tych pieniądzach myślałbym o adaptacji warnika elektrycznego.

Do domowych warunków też bardzo dobre są automaty - krótszy czas, możesz zajmować się też innymi rzeczami zamiast mieszaniem,  nieźle się myje i przechowuje.

 

Inne rzeczy, które są naprawdę przydatne przy tej zabawie to hopspider i refraktometr (dobra oferta z dalekiej Azji).

Porządny termometr, czy to na stałe, czy wkładany, ale wiarygodny, to podstawa.

Link to comment
Share on other sites

Powiem Ci że też niedawno zacząłem przygodę z piwem i kupiłem garnek 33l stal nierdzewna, dużo taniej niż te które wymieniłeś wyżej, mój sprawdza się idealnie, do tego chłodnica obowiązkowo. Czas chłodzenia to ok 25 minut Warki ok 23litry przy czym chłodzenie tego w wannie zajmuje pewnie z kilka dobrych godzin. Koszt małej chłodnicy z biowinu to max 130zl a sprawdza się dobrze. Refraktometr też jest bardzo przydatny- można szybko sprawdzić blg naszej brzeczki na każdym etapie produkcji. Dobry termometr to też podstawa, ja używam szklanego laboratoryjnego i uważam że jest lepszy niż elektryczne gdyż temperatura podczas pomiaru nie skacze raz w dół raz w górę. No i dobry fermentor. Mam już z kilku firm ale sam osobiście polecam z czerwonadynia.pl gdyż jest chyba najtańszy na całym internecie 17zl, a jest bardzo szczelny i do tego transparentny można patrzeć co się dzieje w środku bez otwierania.

IMG_20200218_220415.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o chłodnice to kolega z forum @511201 robi z rury karbowanki i chłodzenie 23l brzeczki zajmuje około 20 minut.

Ewentualnie jeśli ktoś bardzo chce przyoszczędzić - to http://karbowane.pl - tam też mogą Ci zwinąć chłodnicę, tylko zwoje samemu trzeba będzie połączyć.

Takie karbowane są bardziej efektywne od gładkiej.

Za 750z (dokładnie to 650)złł, to już kupisz spokojnie prosty kocił zacierny na znanym portalu w pl :) Wprawdzie nie ma pompki mieszającej, ale to da się dołożyć za te  100zł

Link to comment
Share on other sites

Super! Dziękuję za informacje 🙂 Napaliłem się chyba za bardzo na ten gar z kranikiem, bo pomyślałem, że fajnie sobie brzeczkę zleję i ją przefiltruję. Dobry co prawda i ciekawy, ale fakt, jak piszecie, można taniej i nie trzeba tak szaleć, a za takie pieniądze, to można coś innego kupić i będzie jeszcze lepiej. Ten gar Edenberg 33L widziałem za 280zł. Ciekawy pomysł. Hopspidera dokupię. Refraktometr już mam. Dziękuje jeszcze raz za dobre rady i propozycje 🙂 Jakby jeszcze komuś się coś przypomniało, to zostawię temat otwarty. Po zakupie pochwalę się co finalnie zakupiłem 🙂

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 16.06.2020 o 22:32, jagregis napisał:

czegoś jeszcze potrzebuję dokupić/ na coś zwrócić uwagę ? 

 

2 godziny temu, jagregis napisał:

Jakby jeszcze komuś się coś przypomniało, to zostawię temat otwarty.

 

15 minut temu, skazi napisał:

Przeczytałeś w ogóle o czym jest ten temat i o co pyta jego autor?

Tak, napisałem jaki garnek ja polecam i który zestaw posiadam żeby mógł sobie zobaczyć czy wszystko ma. 

Nie rozumiem o co ta spina 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 16.06.2020 o 22:32, jagregis napisał:

Doradźcie mi proszę, w opcji nr.1 czy do tego (oprócz fermentorów) czegoś jeszcze potrzebuję dokupić/ na coś zwrócić uwagę ? 

Jeśli o opcję nr.2 czy to jest AŻ tak przydatne ? (na razie chłodziłem garnek w wannie i było git - 11 litrów brzeczki chłodziło się 3-4 godzin) 

Kup chłodnicę zanurzeniową. Szkoda czasu i pleców na chłodzenie w wannie. Jeśli zajmuje Ci to aż 3-4 godziny to pewnie chłodzisz w fermentorze.

Opcja nr 1. 25,5l to trochę mało. Fermentor 33L możesz wykorzystać tak do ok 25l więc takiej warki nie zrobisz w garnku który ma 25,5l. Nieco ponad 30l byłoby optymalnie. 

 

Opcja nr 2. W garnku jest zamontowana wężownica co jest ciekawą opcją na chłodzenie. Jednak pytanie jaka jest grubość ścianki tej wężownicy i jak jest ona zamontowana. Żeby nie było sytuacji że przy warce 20l 1/3 chłodnicy wystaje ponad lustro chłodzonej brzeczki. 

Opcja nr 2 wydaje się ok przy założeniu że wężownica jest z rury o ściance max 1mm i nie wystaje ponad lustro 20l brzeczki. O pieniądzach nie rozmawiamy. Minus jest taki że zacieranie w tym garnku miałbyś bardzo utrudnione lub niemalże niemożliwe ze względu na wężownicę. Musiałbyś mieć wtedy drugi garnek do zacierania. Ja bym to odpuścił bo to raczej się nadaje na HLT do hermsa niż tradycyjnego zacierania/warzenia.

 

Jeśli piszesz że masz mało miejsca w mieszkaniu na warzenie to masz najprostsze dwie możliwości: 1. zacierasz i warzysz w tym samym garnku nierdzewnym/emaliowanym. Filtrujesz i wysładzasz w fermentorze. 2. Kupujesz półautomat typu braumaister i masz wszystko w jednym.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady i sugestie 🙂 Idealnie się to wszystko ułożyło. Napisałem co chciałbym kupić (czym jestem zainteresowany) a dostałem nawet dwie, lepsze alternatywy 🙂 Wiele pomogli mi @darinho @x1d @Sumikk @arTii i @anatom Dziękuję Panowie 🙂
Wasza sugestia dała dwie drogi, z czego ta druga będzie realizowana później. 
Droga nr1 - kupuję garnek 33L (może nawet skuszę się na ten Edenberg), dokupię chłodnicę zanurzeniową jak radzicie, mieszadło, hopspider, dwa fermentory 33L. 
Droga nr2 ... może za 5 lat uskładam piniondza i se kupię wypaśny automat Braumeister :P Ale to melodia przyszłości :) 
Na razie ciekawi mnie piwowarstwo i cieszy mnie warzenie piwa, więc zostanę przy tradycji 🙂 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, jagregis napisał:

Ja znalazłem na allegro ten, o którym wspominał @Sumikk

 

Co do tego garnka to jest bardzo fajny bo równo grzeje i wgl dobrze się w nim robi ale ma kilka wad. Pomiarka jest z dupy, nie zgadza się z rzeczywistą objętością ale to mało ważne dla mnie. A po drugie to po zakupie ranty garnka i ranty pokrywki byly bardzo ostre, przy myciu można się skaleczyć ale wystarczy papier ścierny i objechać dookoła cały lekko i jest git.

Mimo tych wad to polecam go za niską cenę i w miarę dobre wykonanie.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Finalnie kupiłem wszystko w Browamatorze. Chciałem w CzerwonejDyni, ale nie mieli kapslownicy. A dodatkowo mieli całkiem fajną promkę na fermentory :P Nie wiem jaka jest tu polityka, nie chcę nikogo promować. Po prostu napiszę cenę i produkt, czyli : fermentor 30L + pokrywka + podziałka + rurka fermentacyjna + kranik spustowy = 28 zeta :P Jak ktoś szuka, to proszę. Zakupiłem też kapslownicę Greta (wiem, czytałem, ale spróbuję z nią na start)+kapsle, gar Edenberg 33L co polecał @Sumikk -> ranty faktycznie trochę ostre :P dobrze, że ostrzegłeś 🙂 , do tego kupiłem mieszadło 52cm i chłodnicę zanurzeniową. Wiem, że polecaliście z rur karbowanych, ale porównałem cenę (plus czyszczenie tego wg mojej małej wiedzy) i wyszło mi, że podobnie cenowo (tu brałem jedną cenę za przesyłkę - wiem, Janusz zakupowy ze mnie, przyznaję się :P

 

Jeszcze raz dzięki za porady. Teraz chcę zrobić piwko w stylu, co ktoś pytał w 2013 roku "lekkie piwo na lato" :P Napiszę potem jak poszło 🙂
Pozdrawiam (chyba temat do zamknięcia, ale to Administrator - proszę o zweryfikowanie, nie wiem jak to tu działa) 

 

EDIT: zapomniałem o Hop Spider :P  Ale to kupię next time. 

Edited by jagregis
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.