Jump to content

Fermentor stożkowy


Ravage Trzy Baryłki
 Share

Recommended Posts

Od 3 miesięcy rozglądam się za fermentorem stożkowy +/- 50L. Widziałem, plastikowe i stalowe. Najchętniej brałbym KO.

 

50L bo potrzebuje również do miodu pitnego więc najbardziej mi odpowiada taka wielkość by robić nastawy 40 45 l

 

Może coś polecicie, na co zwracać uwagę przy wyorze takiego fermentora?

 

Czy naprawdę daje rade zlewać drożdże dodałem na tyle dokładnie by nie trzeba było zlać na cichą fermentację?

Po kiego są tam dwa krany bo coś gdzieś mi migło ze to ma dwa cele :D

Link to comment
Share on other sites

50L jeżeli będzie miał cały fermentor to roboczej ze 45L powinno sie udać. Dwa zawory masz aby z jednego korzystać w celu zlewania piwa do np. degustacji lub pobrania próbki, ten masz do odbioru gęstwy na przyszłość lub jak nie potrzebujesz to "odstrzelasz" drożdże do jakiegoś wiadra do momentu aż poleci samo piwo i możesz prowadzić cichą ;) Jak budżet Ci pozwala możesz szukać fermentora ciśnieniowego przez co będziesz mógł nagazować w nim piwo, kontrolować jego wysycenie i rozlewać do butelek gazowane już piwo. Tylko w moim odbiorze takie piwo ma dużo mniejszą trwałość niż refermentowane.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Juniorek napisał:

Fakt nie ma tyle co się zainteresowałem nimi i w praktyce udało mi się trochę Zapoznać i obsłużyć. Na przykładzie stożka 10hl objętości roboczej, caly ma 13hl całkowitej 

A gdzie takiego giganta dorwałes? i jak to wyglądało z gęstwą?

Link to comment
Share on other sites

W browarze podpatrzyłem ;) Odbiór gęstwy bardzo sprawnie, przygotowujesz naczynie w którym chcesz zebrać, dezynfekujesz alkoholem 70% zawór, zlewasz trochę gęstwy bo ta pierwsza jest "gorszej" jakości i później odbierasz sobie ile potrzebujesz, zakręcasz zawór. Podstawiasz przykładowo wiadro i zlewasz do momentu aż będzie lecieć czyste piwo, gotowe właśnie zaczynasz prowadzić cichą ;)  Trochę wyżej masz dodatkowy zawór celem odbioru piwa do degustacji, lub pomiarów. Zawór jest na tyle wysoko aby nie dosięgał gęstwy tylko czyste piwo

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Juniorek napisał:

W browarze podpatrzyłem ;) Odbiór gęstwy bardzo sprawnie, przygotowujesz naczynie w którym chcesz zebrać, dezynfekujesz alkoholem 70% zawór, zlewasz trochę gęstwy bo ta pierwsza jest "gorszej" jakości i później odbierasz sobie ile potrzebujesz, zakręcasz zawór. Podstawiasz przykładowo wiadro i zlewasz do momentu aż będzie lecieć czyste piwo, gotowe właśnie zaczynasz prowadzić cichą ;)  Trochę wyżej masz dodatkowy zawór celem odbioru piwa do degustacji, lub pomiarów. Zawór jest na tyle wysoko aby nie dosięgał gęstwy tylko czyste piwo

Bardzo ciekawe jeszcze chętniejszy sie zrobiłem na to tylko ze narazi to na te plastikowe chyba bardziej się zapatruje a jak w domu rozwiązać kwestie chłodzenia takiego fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Zależy jaki kupisz, w browarach tanki mają płaszcze, ale spotkałem się z małym tankiem dla piwowarów domowych który miał grzałkę wstawiona z regulatorem temperatury jak do lodówki, i nią sobie tylko dogrzewał. Widziałem też tanki które mają wbudowaną spirale jak chłodnica a wtedy można chłodzić już wodą z kranu do pewnej granicy

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.06.2020 o 20:25, Juniorek napisał:

Zależy jaki kupisz, w browarach tanki mają płaszcze, ale spotkałem się z małym tankiem dla piwowarów domowych który miał grzałkę wstawiona z regulatorem temperatury jak do lodówki, i nią sobie tylko dogrzewał. Widziałem też tanki które mają wbudowaną spirale jak chłodnica a wtedy można chłodzić już wodą z kranu do pewnej granicy

 

Wodą z kranu powiadasz? Przez tydzień, albo dwa tygodnie fermentacji? Powodzenia!

 

@Ravage miodosytnik kup sobie fermentor przykładowo taki jak tu: https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-agregat-chlodniczy-10011529?gclid=EAIaIQobChMIwZ-F2ImL6gIVzkMYCh2Z4wK5EAQYAyABEgIGpPD_BwE

spacer.png

Do tego używaną schładzarkę do piwa i masz komplet. Do schładzarki zamiast samej wody możesz użyć mieszaniny wody z glikolem propylenowym.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, PiwoLab napisał:

 

Wodą z kranu powiadasz? Przez tydzień, albo dwa tygodnie fermentacji? Powodzenia!

 

@Ravage miodosytnik kup sobie fermentor przykładowo taki jak tu: https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-agregat-chlodniczy-10011529?gclid=EAIaIQobChMIwZ-F2ImL6gIVzkMYCh2Z4wK5EAQYAyABEgIGpPD_BwE

 

Do tego używaną schładzarkę do piwa i masz komplet. Do schładzarki zamiast samej wody możesz użyć mieszaniny wody z glikolem propylenowym.

 

Fajne fajne juz prawie go kupiłem. bo napisane byłi ze agregat chłodni czy ma ale jak ta rurke zobaczyłem to no troche sie wkurzyłem

 

Jaki on ma kąt stożka? szkoda ze wiekszego nie ma :( uzywasz go moze?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał:

Fajne fajne juz prawie go kupiłem. bo napisane byłi ze agregat chłodni czy ma ale jak ta rurke zobaczyłem to no troche sie wkurzyłem

OT

Całe swoje piwowarskie życie używałem chłodnicy, a okazuje się, że używałem agregatu chłodniczego. Czuję się lepiej.

Edited by andy1856
Link to comment
Share on other sites

Używam dwóch fermentorów ze spiralą chłodniczą wg własnego projektu i sobie chwalę. Dodam tylko, że w tym royalu od razu do przeróbki jest dolny zawór na większy.

 

Jeszcze odnośnie "agregatu chłodniczego", to chyba tylko polskie tłumaczenie "cooling coil" jest tak spaprane na expondo.

 

Pojemnik fermentacyjny - 30 l - agregat chłodniczy
Maischekessel - 30 L - integrierte Kühlspirale
Fermentation Vessel - 30 L - integrated cooling coil
Fermenteringstank - 30 l - kylspiral
Cuve de fermentation - 30 l - Serpentin refroidisseur intégré
Gæringstank - 30 l - indbygget kølespiral
Gistingsvat - 30 L - geïntegreerde koelspiraal
Fermentační nádoba - 30 l - zabudovaná chladicí spirála
Fermentatore tronco conico - 30 L - spirale di raffreddamento integrata
Recipiente de fermentação - 30 l - unidade de arrefecimento
Mäskäyskattila - 30 L - integroitu jäähdytin
Fermentador - 30 L - bobina de refrigeración integrada
Fermentáló edény - 30 L - beépített hűtőrendszerrel
Fermenteringstank - 30 L - integrert spiralkjøler

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nie wiem gdzie to wrzucic, znalazlam sklep ktory ma ciekawe zbiorniki ze stali. Moze sie komus przydac. W dobrych cenach i wysylaja do innych krajow Europy:

https://www.grecostore.it/en-us/stainless-steel-300-litres-conical-bottom/

https://www.grecostore.it/en-us/stainless-steel-oil-container-50-litre/

https://www.grecostore.it/en-us/stainless-steel-flat-bottom-container-150-litre/

 

Sa opcje z kranem lub bez, ze szczelna pokrywa lub 'luzna'.  Sa tez krany ze stali nierdz. w bardzo dobrej cenie (porownujacc z tutejszymi cenami, pewnie w Polsce to nie jest duza roznica...), no i kapslownice, korki - wszystko do produkcji oleju, wina, ew. piwa. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
6 minut temu, Paweł Kowalski napisał:

No właśnie, jak to jest z wężownicą w fermentorze? Czy to nie jest tak, że temperatura będzie bardzo nierówna, tj. bliżej ścian zbiornika zbliżona to temperatury otoczenia, a tylko przy wymienniku ciepła będzie taka jaką chcemy?

Nie

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Paweł Kowalski napisał:

No właśnie, jak to jest z wężownicą w fermentorze? Czy to nie jest tak, że temperatura będzie bardzo nierówna, tj. bliżej ścian zbiornika zbliżona to temperatury otoczenia, a tylko przy wymienniku ciepła będzie taka jaką chcemy?

 

Oczywiście że będzie różnica temperatur, ale umieszczając fermentor w lodówce także będzie chłodzony z 1 lub kilku stron i w środku będzie cieplej. Ruch brzeczki podczas fermentacji wiele pomaga ale jakieś tam różnice temperatur pozostaną, ale na cichej już może być gorzej.

Oczywiście nie wierzę że ktoś coś wyczuje w smaku piwa, chyba że postawisz stalowy fermentor latem w pełnym słońcu.

Mimo wszystko lepiej zaizolować troszkę fermentor.

 

Temperatura taka jaką chcemy będzie dokładnie w miejscu umieszczenia termometru a nie przy wymienniku ciepła, +- histereza regulatora.

 

Różnicy temperatur po wysokości fermentora w browarze domowym także nie ma co się obawiać.

Edited by Krzych132
Link to comment
Share on other sites

No właśnie. Pytałem, ponieważ aktualnie utrzymuję temperaturę fermentacji dzięki izolowanej skrzyni na 2 fermentory, która jest chłodzona/grzana powietrzem (4 zestawy ogniw termoelekteycznych). Jak nie zrobiłem wentylatorów mieszających powietrze wewnątrz to miałem nawet kilka stopni różnicy temperatury w zbiornikach między górą a dołem. Dlatego coś nie mam zaufania do takiego zbiornika z wymiennikiem, bo tu nie tylko góra/dół będzie różnica, ale dodatkowo środek/ścianki. Pytanie jak duża, jeśli np. w pomieszczeniu będzie 26st a czynnik chłodzący będzie miał 18st. Oszacować to nie łatwo, więc najcenniejsza będzie obserwacja kogoś kto ma taki fermentor (jak wyżej w wątku) i pomierzył temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Paweł Kowalski napisał:

No właśnie. Pytałem, ponieważ aktualnie utrzymuję temperaturę fermentacji dzięki izolowanej skrzyni na 2 fermentory, która jest chłodzona/grzana powietrzem (4 zestawy ogniw termoelekteycznych). Jak nie zrobiłem wentylatorów mieszających powietrze wewnątrz to miałem nawet kilka stopni różnicy temperatury w zbiornikach między górą a dołem. Dlatego coś nie mam zaufania do takiego zbiornika z wymiennikiem, bo tu nie tylko góra/dół będzie różnica, ale dodatkowo środek/ścianki. Pytanie jak duża, jeśli np. w pomieszczeniu będzie 26st a czynnik chłodzący będzie miał 18st. Oszacować to nie łatwo, więc najcenniejsza będzie obserwacja kogoś kto ma taki fermentor (jak wyżej w wątku) i pomierzył temperatury.

 

To ciekawe że uważasz chłodzenie w skrzyni za bardziej stabilne od stosowania wężownicy. Przecież przy chłodzeniu w skrzyni fermentor ma chłodzone ścianki więc temperatura w środku jest na pewno wyższa. 

Używam fermentora stożkowego z wężownicą zasilaną glikolem. Nigdy mi nie przyszło do głowy że różnica temperatur może być dużym problemem.

Z dwóch powodów:

a) Fermentor i tak trzeba porządnie zaizolować żeby móc zrobić cold crash

b) Czujnik temperatury jest wpuszczony do środka ale umieszczony z boku. Tak więc temperatura w środku przy wężownicy jest na pewno niższa, co zwykle nie jest problemem.

Edited by ChmielowyAli
Link to comment
Share on other sites

Chłodzenie w skrzyni chłodzi od zewnątrz, a wężownica od środka.

 

W przypadku chłodzenia od zewnątrz, piwo nie ma żadnego zewnętrznego źródła ciepła, poza samą fermentacją. Po jej zatrzymaniu można liczyć że temperatura wyrówna się w całym zbiorniku.

 

W przypadku wężownicy masz stałe źródło ciepła na zewnątrz zbiornika, którego "wydajność" jest odwrotnie proporcjonalna do skuteczności izolacji. Dodatkowo oczywiście fermentacja podnosi temperaturę.

 

Dlatego wydaje mi się, że pomysł z utrzymaniem temperatury otoczenia będzie zawsze lepszy. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia - nie sprawdzałem tego. Poza tym nie wiem te różnice temperatur są w ogóle istotne, tj. ile wynoszą.

 

A jak wygląda konstrukcja tej wężownicy? Masz dokładnie ten fermentor co w wątku?

Tak czy owak - masz odczyt temperatury glikolu i z fermentora? Jaką różnicę widzisz maksymalnie?

Edited by Paweł Kowalski
Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Paweł Kowalski napisał:

W przypadku chłodzenia od zewnątrz, piwo nie ma żadnego zewnętrznego źródła ciepła, poza samą fermentacją. Po jej zatrzymaniu można liczyć że temperatura wyrówna się w całym zbiorniku.

 

To jest właśnie kluczowe zdanie, po zatrzymaniu fermentacji zwykle piwo się keguje/butelkuje. Istotne jest przecież utrzymanie temperatury w początkowej, intensywnej fazie fermentacji.

 

Cytat

A jak wygląda konstrukcja tej wężownicy? Masz dokładnie ten fermentor co w wątku?

 

Wężownica jak na obrazku poniżej. Fermentor taki jak na drugim obrazku tylko przystosowany do wężownicy, wymienione zawory na tri clamp i zaizolowany pianką + dodany przewód grzewczy.

Odczyt różnic temperatur w mojej konstrukcji niewiele da bo na schładzarce mam zawsze -6C . A w fermentorze dowolnie, może być 3C może i 30C.

image.thumb.png.869face1ad2e5649084f5a6ee2b0005a.png

image.png.75403a7fb823bc6b2ea33976a494417e.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.