Jump to content
Sign in to follow this  
Slip

American Wheat proszę o poradę

Recommended Posts

Cześć. Zacznę może nietypowo ponieważ robiąc mały porządek w swoich zapasach zostało mi trochę słodów i chmieli które chciałbym wykorzystać. Jednak jestem początkujący i budowanie własnych receptur jest jeszcze dla mnie wyzwaniem. Stąd moje pytania:

 

1. Z racji że mam płatki owsiane piwowarskie które są napoczęte czy mogę je wykorzystać?

2. Co uważacie jeśli chodzi o chmielenie?

 

American wheat "eksperyment owies"
Gęstość 11.9 BLG
IBU 29

Rozmiar warki 20l


Surowce fermentujące

Pszeniczny 2.1 kg 
Viking Pale Ale malt 1.9 kg
Płatki owsiane 0.3 kg 

 

Chmiele
Gotowanie Centennial 20 g 60 min 10.5%
Gotowanie Cascade 10 g 10 min 9 %
Whirlpool Centennial 10 g  10.5 %
ok 80°C 
Whirlpool Cascade 40 g  9 %
ok 80°C 

 

Dzięki za przeczytanie moich wypocin😁

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Cześć,

zerowe - mam wrażenie, że wątek bardziej do działu Piaskownica się nadaje.

Pierwsze - płatki można wykorzystać, w takim procencie raczej nie będą decydowały o charakterze piwa.

Drugie - przesunąłbym cały cascade na whirpool.

Ostatnie - jakie drożdże?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.