Skocz do zawartości

American Wheat proszę o poradę


Slip

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zacznę może nietypowo ponieważ robiąc mały porządek w swoich zapasach zostało mi trochę słodów i chmieli które chciałbym wykorzystać. Jednak jestem początkujący i budowanie własnych receptur jest jeszcze dla mnie wyzwaniem. Stąd moje pytania:

 

1. Z racji że mam płatki owsiane piwowarskie które są napoczęte czy mogę je wykorzystać?

2. Co uważacie jeśli chodzi o chmielenie?

 

American wheat "eksperyment owies"
Gęstość 11.9 BLG
IBU 29

Rozmiar warki 20l


Surowce fermentujące

Pszeniczny 2.1 kg 
Viking Pale Ale malt 1.9 kg
Płatki owsiane 0.3 kg 

 

Chmiele
Gotowanie Centennial 20 g 60 min 10.5%
Gotowanie Cascade 10 g 10 min 9 %
Whirlpool Centennial 10 g  10.5 %
ok 80°C 
Whirlpool Cascade 40 g  9 %
ok 80°C 

 

Dzięki za przeczytanie moich wypocin?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

zerowe - mam wrażenie, że wątek bardziej do działu Piaskownica się nadaje.

Pierwsze - płatki można wykorzystać, w takim procencie raczej nie będą decydowały o charakterze piwa.

Drugie - przesunąłbym cały cascade na whirpool.

Ostatnie - jakie drożdże?

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.