Jump to content

Recommended Posts

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Jak mam rozumieć współczynnik Ibu/sg w beersmith? Jak to odczytywać? Co to w ogóle jest?

 

Współczynnik goryczki do gęstości początkowej piwa (brzeczki). Np. dla piwa 12°Blg (1.048) o goryczce 24 IBU będzie to 0,5 (24:48).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko,  wiem jak to wyliczyć i wiem, że to jest stosunek goryczki do ekstraktu. Jak mam tego używać praktycznie? Wynik 0.23 to co?  Gorzkie?  Słodkie?  Czy może już wygrało konkurs? Filmu nie obejrzałem, nie rozumiem co on tam marudzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Spoko,  wiem jak to wyliczyć i wiem, że to jest stosunek goryczki do ekstraktu. Jak mam tego używać praktycznie? Wynik 0.23 to co?  Gorzkie?  Słodkie?  Czy może już wygrało konkurs? Filmu nie obejrzałem, nie rozumiem co on tam marudzi. 

To kiepsko, że nie obejrzałeś bo ok. 3 minuty masz tam listę ile mniej więcej powinien wynosić ten współczynnik w zależności od stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh.... ja tez jestem świeży w browarnictwie - dopiero 7 warek zatarłem i też nie do końca wiem jak i co z tym IBU ialfakwasami (chociaż próbuję doczytać), jednak mój angielski jest na tyle słaby, że tez nie obejrzałem filmu...

Są jakieś przyzwoite kalkulatory do obliczania? brewness.com znam, ale tam nie ma chmielów których używam. A może to nie ma znaczenia jakie chmiele wybiorę, byle ilośc alfakwasów wpisać właściwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, arTii napisał:

Heh.... ja tez jestem świeży w browarnictwie - dopiero 7 warek zatarłem i też nie do końca wiem jak i co z tym IBU ialfakwasami (chociaż próbuję doczytać), jednak mój angielski jest na tyle słaby, że tez nie obejrzałem filmu...

Są jakieś przyzwoite kalkulatory do obliczania? brewness.com znam, ale tam nie ma chmielów których używam. A może to nie ma znaczenia jakie chmiele wybiorę, byle ilośc alfakwasów wpisać właściwie?

Ważne by wpisać zawartość alfakwasów. Ale to i tak sztuka dla sztuki, bo alfakwasy w chmielu rozkładają się podczas przechowywania. Chmiel w czerwcu ma mniej niż miał podczas zbiorów (kiedy producent mierzył alfakwasy).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

jeśli się zgadza z tabelką, np. taką, to znaczy, że piwo będzie miało balans:

 

Alt-.70
Kolsch- .53
Barley Wine- .94
Ordinary bitter- 1.28
Special Bitter- .73
Extra Special Bitter- .73
Pale Ale- .91
IPA- 1.10
Bock- .34
Helles- .36
Doppel- .33
Eisbock- .26
Mild Brown- .64
English Brown- .56
American Brown- .95
Old Ale- .58
Bohemian Pils- .75-.85
German Pils- .68-.80
Dortmunder Export- .40-.60
Munich Helles- .38-.48
Brown porter- .55-.72
Robust Porter- .61-.93
Scottish Ale .3-.5
Octoberfest- .42-.50
Wheat- .14-.34
Classic Stout- .8-1.20
Foreign Stout- .9
Sweet Stout- .3-.5
Imperial Stout- .9

 

Czyli w tym przypadku, że ma odpowiedni stosunek słodowości do goryczki, nachmielenia, kwaśności, mocy, gęstości i wszystkich innych czynników. Dosłownie chodzi o to, że żaden z tych elementów nie jest dominujący, a wszystkie tworzą jedną całość=smak. 

 

I na podstawie tego będziesz wiedział czy następnym razem dochmielić, dodać tego, owego, czy jest ok, tzn. czy jest zgodne z danym stylem i jego współczynnikiem BU:SG. Z drugiej strony jednak przy założeniu, że 0,5 to jest 100% balansu należy brać pod uwagę-co wynika np. z tej tabelki powyżej, że pewne piwa będą potrzebowały większego współczynnika, a pewne mniejszego. Przed chwilą obliczyłem sobie trzy ostatnie piwa zgodnie z tymi wytycznymi i wyszło mi, że East India Pale Ale nachmieliłem prawie idealnie, lekkiego burton'a również na styk, ale np. mocnego burton'a powinienem dochmielić, bo może w nim przeważyć słodycz-aczkolwiek w smaku jest tak jak zaplanowałem, więc ten aspekt jest li tylko aspektem technicznym. Może prędzej jak ktoś warzy piwo na konkurs z widełkami i chce mieć pewność, że rzeczywiście nie tyle jest bardzo dobre, co wręcz idealne?

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Tych tabelek jest więcej, niektórzy dodatkowo obliczają jeszcze inne kwestie, np. relatywną goryczkę i inne cuda, więc wszystko zależy od tego jakie informacje chcielibyśmy uzyskać. Temat nie jest nowy, już w roku 1996 zostały te kwestie poruszone w książce Ray'a Daniels'a "Designing Great Beers." Teraz tylko wykonaj stosowne obliczenia, przypomnij sobie czy dane piwo smakowało rzeczywiście i będziesz miał odpowiedź:)

 

Jest nawet kalkulator: https://brucrafter.com/gravity-to-bitterness-ratio-calculator/

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.