Jump to content
Sign in to follow this  
kapi

Maksymalny czas fermentacji

Recommended Posts

Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ?

 

W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ?

 

W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? :ble:

Oglądnąć i spróbować :) Ale, jako że jestem zwykle w takich sprawach pesymistą, to zapewne ostatnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 tygodni? Dla lagera jeszcze w miarę do zniesienia, dla Ale lekkie przegięcie, ale na pewno będzie pijalne, może trochę straci na jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle zostawiam warkę na burzliwej przez ok. 1 miesiąc, ale kilkakrotnie z lenistwa siedziała na burzliwej przez 2 miesiące. Piwo wyszło lepsze niż po "krótkiej" burzliwej (ALE). Trzeba tylko baardzo ostrożnie przelać do kega lub butelek, żeby piwo pozostało klarowne.

Na pewno też zależy to od innych rzeczy, np. temperatury, czystości fermentora, jakości drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jest wynik.

Jeśli piwo nie zepsuje się w tym czasie, a szanse am duże, to na pewno nic mu nie będzie. Choć wydaje mi się, że znacznie się utleni, jeśli nie zapewni mu się całkowitego braku dostępu tlenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, spróbuje je rozlać. Dam znać jak wyszło ;)

 

Dzięki :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutny rekord to chyba moje piwo Koźlak Dubeltowy, fermentował... 14 miesięcy ;) wszystko przez to, że zapodział mi się w piwnicy fermentor i ostatnio go znalazłem. Według protokołu nastawiłem go w kwietniu 2009 i nie było nawet przelane na cichą. Ocena organoleptyczna - dobre, co mnie bardzo zaskoczyło. Wniosek, że z fermentacją raczej nie da się przesadzić :ble:

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :ble:

Komoona a myślałem że ja mam bajzel w piwnicy ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawe jak to się ma do teorii, że zbyt długa ekspozycja negatywnie wpływa na smak piwa, przy założeniu, że trwa to ok 2 miesięcy ? a tu taki wynik. Mięchem powinno walić na kilometr :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weż pod uwagę ciśnienie jakie panuje w tankofermentorze vs. w plastikowym kubełku. W koncernowym tanku spóźnienie o parę dni (dwa dni?) spowoduje wyczuwalną autolizę, w wiaderku można trzymać i trzymać....

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, tylko są tu na forum zwolennicy teorii, że takie przetrzymanie jakoś szkodzi piwu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dolniakach, miesiąc i ponad to już miałem na burzliwej i to np zeszłoroczny doppelbock. Więc nie ma strachu, ale przy górnej fermentacji jakoś miałbym obawy. Oczywiście wszystko zależy od temperatury, jeżeli już długa fermentacja to raczej dolny zakres temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bursztynowe wyszło BOMBA ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.