Jump to content
Sign in to follow this  
wujasjedrek

Jędrzej Fermentation

Recommended Posts

Posted (edited)

Warka 1: Dry Stout (zestaw)

Warka 2: Prostak - Iunga SMASH

Warka 3: Dry Stout - Czekoladowe czeluści

Warka 4: 100l paipa - Żywica

Warka 5: Ciemny lekki ale - Cienki jak wirus. 18% żyta.

Warka 6: Wędzony ale - Wędzony sad

Warka 7: 100l Czerwony ale - Czerwony smoczek. Odrodzenie

Warka 8: Brązowy lekki Ale - Wirus. Druga fala. 30% żyta.

Warka 9: Rosanke na Kveikach

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Pomysly na kolejne warki:

1. 100l firmowe wielozborzowe apa 4%

2. Poprawka wedzonego na innych drozdzach

3. 50l jeczmien żyto owies gryka 5%

4. (Zrobione) Poprawka wirusa. Mniej goryczy. Jasniejszy. Wiecej żyta

5. Przyprawione bezchmielowo (gruit)

6. Zytnio gryczane

7. 2%

8. Podobne do rosanke na kweikach. Bez chmielu. Zioła (może jałowiec). Zyto. Wedzony.

 

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 1:

Pierwsze w życiu podejscie do piwa.

Dry Stout 12BLG - zestaw surowców zakupiony razem ze sprzętem od Twojego Browaru.

Do tego musiałem dokupić gar. Znalazłem niedrogi chyba w Leclerku 22,5l.

3,5kg - Pale Ale

0,2kg - czekoladowy

0,3kg - jęczmień prażony

0,5kg - płatki owsiane

 

Chmiel nie pamiętam

 

Drożdże suche - Mauribrew Draught

 

Temperatura fermentacji: 19°C

 

Nagazowanie: 1,9, 4,7g/l glukoza

 

Pierwsze koty za płoty.

Źle uwodnione drożdże.

Z małego garnka wyszło 16BLG zamiast 12.

Komplikacje przy filtracji.

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 2:

Prostak - Iunga SMASH

 

Blg. 12,0

ibu. 34

 

4,3kg - pale ale

 

20g, 60' - iunga

10g, 2' - iunga

 

gestwa po dry stoucie mauribrew draught - 200ml

 

zacieranie w 73°C - 60 min

spadek temp do 68°C

 

Temperatura fermentacji: 19°C

 

Nagazowanie: ok.2,7, 7,85g/l glukoza

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 3:

Dry Stout - Czekoladowe Czeluści

 

Temperatura fermentacji: 22°C

 

Nagazowanie: 1,8, 4,2g/l glukoza

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 4:

8.06.2020

PAIPA - Żywica. 100l! (wyszło chyba 85l)

 

BLG. 10,5

IBU. 36

 

10,0kg - Pale Ale

2,0kg -  pszeniczny

2,28kg - płatki owsiane

0,05kg - pszeniczny prażony czekoladowy

 

50g, 60' - Marynka

40g, 60' - Iunga

50g, 0' - Simcoe

30g, 0' - Sybilla

 

(Było coś chmielone ne zimno chyba Simcoe i tylko do dwóch chyba beczek)

 

suche US-05

 

66°C - 55'

72°C - 5'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Wydajność: 85,0%

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 21.04.2020 - 18dni

Rozlew: 9.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,1, 5,4g/l glukoza (chyba)

 

BLG końcowe: jakoś nie sprawdzałem

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 5:

3.04.2020

Brązowy lekki ale - Cienki jak wirus. (18% żyta)

 

BLG. 8,2 (zakładane. jakoś nie sprawdziłem)

IBU. 46

 

2,5kg - Pale Ale

0,6kg -  żytni

0,25kg - pszeniczny prażony czekoladowy

 

30g, 60' - Simcoe

 

suche S-04 albo US-05 (nie pamiętam)

 

66°C - 55'

72°C - 5'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Wydajność: ?

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 21.04.2020 - 18dni

Rozlew: 9.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,1, 5,4g/l glukoza

 

BLG końcowe: jakoś nie sprawdzałem

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 6:

10.04.2020

Wędzony Ale - Wędzony Sad

 

BLG. 12,2

IBU. 22

 

1,0kg - wędzony czereśnią

1,0kg - wędzony wiśnią

1,0kg - wędzony gruszą

1,0kg - wędzony jabłonią

1,0kg - wędzony brzozą

0,5kg - gryczany

 

34g, 75' - Lubelski

13g 15' - Lubelski

 

68°C - 50'

72°C - 10'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone ok. 21l, uzupełnione wodą do 25l.

 

suche T-58 (zjebałem. trzeba było K-97)

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: ok. 4h

Wydajność: 73,7%

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 28.04.2020 - 26dni

Rozlew: 24.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,5, 7,0g/l glukoza

 

BLG końcowe: 3,0 (75%), 4,8%alk

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 7:

30.04.2020

Czerwony Ale - Czerwony Smoczek. Odrodzenie. 100l!

 

BLG. 9,6

IBU. 25

 

10,35kg - Pale Ale

3,0kg - Karmel 50

2,0kg - Monachijski ciemny

0,25kg - Jęczmień prażony

 

60g, 60' - Mosaic

40g, 0' - Mosaic (po wystygnięciu brzeczki do dwóch beczek - 50l)

 

69°C - 90' (miało być 60' ale coś poszło nie tak)

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielu.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone ok. 85l, uzupełnione wodą do 100l.

 

suche S-04

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: ok7-8h

Wydajność: 85,5%

 

Burzliwa: ok. 30-37dni

Cicha: ok. 7dni

Rozlew:

beczka 1 (pomarańczowy kapsel): 7.06.2020

beczka 2 (czerwony kapsel): 9.06.2020

beczka 3 (żółty kapsel): 13.06.2020

beczka 4 (fioletowy kapsel): 14.06.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie:

beczka 1: 2,6, 6,6g/l sacharoza

beczka 2: 2,4, 6,4g/l glukoza

beczka 3: 2,6, 7,2g/l glukoza

beczka 4: 2,75, 7,7g/l glukoza

 

BLG końcowe:

beczka 1: z 20g Mosaica na zimno - 1,5BLG (84%), 4,3%alk (mega klarowne!)

beczka 2: bez chmielu na zimno - 2,5BLG (74%), 3,7%alk (mętne)

beczka 3: z 20g Mosaica na zimno - 1,5BLG (84%), 4,3%alk (mega klarowne!)

beczka 4: z mj na zimno - 2,2BLG (77%), 3,9%alk (bardzo mętne)

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 8:

11.06.2020

Brązowy lekki Ale - Wirus. Druga fala. 30% żyta.

 

Blg. 7,0

IBU. 36

 

2,0kg - Pale ale

1,0kg - żytni

0,15kg - jęczmień palony

 

50g, 60" - Lubelski

 

66°C - 60'

72°C - 30'

 

Do wysładzania użyłem o 4l więcej wody niż obliczenia przewidywały.

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielu.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone 17,2l, uzupełnione wodą do 25,2l.

 

gęstwa S-04 po Czerwonym Smoczku

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: 4,5h

Wydajność: 75,0%

 

Burzliwa + Cicha: 26dni

Rozlew: 7.07.2020

 

Nagazowanie: 2,3, 6,6g/l glukoza

 

BLG końcowe: 1,2 (82%), 3,0%alk.

 

Nastepnym razem wolniej wysładzać.

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 9

11.07.2019

Rosanke na Kveikach

 

Blg: 9,1

IBU

 

2,25kg Pale Ale

2,15kg żytni

0,1kg jęczmień palony

 

68°C - 70'

72°C - 30'

79°C - aut

 

5g, 60' - bylica podsuszona

5g, 30' - krwawnik podsuszony

20g, 30' - krwawnik świeży

(kwiaty i liście)

 

Odstawione do naturalnego stygnięcia. Do fermentacji 24l.

 

Wydajność: 63%. Z uwagi na źle ześrutowany słód żytni.

 

Kveik Tormodgarden - starter z suchych płatków na wysłodzinach (ok. 4blg)

 

Wiadro 1. Mocne

Herbatka: 5g macierzanka + 8g lipa

 

Wiadro 2. Połówkowe

Herbatka: 10g macierzanka + 15g lipa

 

Edited by wujasjedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.