Jump to content

Milkshake Mango IPA


Chicken
 Share

Recommended Posts

Mam do Was pytanie. Otóż przy zacieraniu tego piwa przy dodawaniu do skleikowanych płatków słodów temperatura powinna ustalić się w granicach 66--68 stopni. Mnie wskoczyła na 72 stopnie i zanim się obniżyła to opłynęło z 5-7 minut. Pytanie czy wpłynęło to na cały proces przerwy maltozowej? Sama przerwa maltozowa trwała 40 minut.
Dlaczego to pytanie? Bo piwo na burzliwej jest 12 dzień a BLG z 14 spadło do zaledwie 7 utrzymuje się takie od 6 dni.

 

Nie wiem też czy nie jest to wina puree z mango, które może w jakiś sposób „popsuło” fermentację? Na 3 dzień kiedy była spora piana dodałem puree (takie z naturalnymi cukrami, nie dosładzane). Na drugi dzień piana opadła i widać było wyraźnie spadek drożdży na dno.

 

Więc obstawiam, że albo jedno albo drugie. Teraz mam zagwozdkę czy dawać na cichą czy dorzucić drożdży? W sumie bujałem wiadrem dość mocno przez odstanie dwa dni, plus podniosłem temperaturę ale nic to nie pomogło.
Drożdże jakie dodałem to były FM55.

Edited by Chicken
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Chicken napisał:

Mam do Was pytanie. Otóż przy zacieraniu tego piwa przy dodawaniu do skleikowanych płatków słodów temperatura powinna ustalić się w granicach 66--68 stopni. Mnie wskoczyła na 72 stopnie i zanim się obniżyła to opłynęło z 5-7 minut. Pytanie czy wpłynęło to na cały proces przerwy maltozowej? Sama przerwa maltozowa trwała 40 minut.
Dlaczego to pytanie? Bo piwo na burzliwej jest 12 dzień a BLG z 14 spadło do zaledwie 7 utrzymuje się takie od 6 dni.

 

Nie wiem też czy nie jest to wina puree z mango, które może w jakiś sposób „popsuło” fermentację? Na 3 dzień kiedy była spora piana dodałem puree (takie z naturalnymi cukrami, nie dosładzane). Na drugi dzień piana opadła i widać było wyraźnie spadek drożdży na dno.

 

Więc obstawiam, że albo jedno albo drugie. Teraz mam zagwozdkę czy dawać na cichą czy dorzucić drożdży? W sumie bujałem wiadrem dość mocno przez odstanie dwa dni, plus podniosłem temperaturę ale nic to nie pomogło.
Drożdże jakie dodałem to były FM55.

 

Mierzysz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometr, to pytanie, czy przeliczyłeś wskazanie?

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie mam problem z reflektometrem dopiero co zacząłem używać, skalibrowałem wodą destylowaną przy ok. 23 °  refraktometr pokazał 0 °  aerometr minimalnie poniżej 0. Testowałem wczoraj na brzęczce nastawnej i refraktometr wskazuje 20 ° Brix a aerometr 17 ° BLG trochę rozjechane odczyty, wiem, że przy odfermentowanej brzęczce należy korygować odczyta ale nie przy nastawnej, w czym może być problem?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Haberkom napisał:

Ja właśnie mam problem z reflektometrem dopiero co zacząłem używać, skalibrowałem wodą destylowaną przy ok. 23 °  refraktometr pokazał 0 °  aerometr minimalnie poniżej 0. Testowałem wczoraj na brzęczce nastawnej i refraktometr wskazuje 20 ° Brix a aerometr 17 ° BLG trochę rozjechane odczyty, wiem, że przy odfermentowanej brzęczce należy korygować odczyta ale nie przy nastawnej, w czym może być problem?

 

Przy nastawnej również, najczęściej współczynnik to 1,04, tutaj wychodziłby sporo większy. Spróbuj jeszcze na wystudzonym roztworze cukru, np. 10%.

Link to comment
Share on other sites

Tak wiem ale mimo wszystko 20/1,04 to 19,23 i tak sporo za dużo, teraz to już fermentuje więc za późno ale możliwe, że chodzi o temperaturę, pewnie fiolka areometru była dużo cieplejsza niż parę kropli na refraktometrze. Dzięki za pomoc, spróbuję z chłodniejszą brzęczką następną razą ;)

3 godziny temu, punix napisał:

 

Przy nastawnej również, najczęściej współczynnik to 1,04, tutaj wychodziłby sporo większy. Spróbuj jeszcze na wystudzonym roztworze cukru, np. 10%.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.