Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Ile glukozy do refermentacji dla Bittera

Recommended Posts

Ostatnio dałem 120 g glukozy/20L i Bitter wyszedł trochę przegazowany.

 

Teraz chciałbym przeliczyć naukowo kalkulatorem nagazowania:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?9717715#tag

 

Ale on mi proponuje zero gram - twierdzi, że piwo w 15°C będzie już nagazowane do 1 volume. W to raczej nie uwierzę.

Ile proponujecie dać, myślę o 80g glukozy/20L ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnio dałem 120 g glukozy/20L i Bitter wyszedł trochę przegazowany.

 

Teraz chciałbym przeliczyć naukowo kalkulatorem nagazowania:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?9717715#tag

 

Ale on mi proponuje zero gram - twierdzi, że piwo w 15°C będzie już nagazowane do 1 volume. W to raczej nie uwierzę.

Ile proponujecie dać, myślę o 80g glukozy/20L ?

No jeśli podstawi się Twoje dane, to kalkulator dla dolnego przedziału dla Pale Ale daje 40g, a nie 0g. Myślę, ze w 15°C może mieć ten 1 volume, tylko kwestia ile się odgazuje przy rozlewie. Zależy ile chcesz mieć? Przedział jest 1,5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przedział jest 1,5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g.

Wg powyższej strony, dla Ordinary Bitter jest przedział 0,75-1,3.

Faktycznie jakieś strasznie niskie te wartości wychodzą. Nawet jak się wpisze temperaturę 25C i 1,3 jednostki to z kalkulatora wychodzi 40g.

Ja na 18l dałem w przeliczeniu 90g (50g glukozy + 0,5l brzeczki) i po miesiącu jest nagazowane wg mnie słabo.

Ale może właśnie tak powinien być nagazowany bitter. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przedział jest 1' date='5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g.[/quote']

Wg powyższej strony, dla Ordinary Bitter jest przedział 0,75-1,3.

Faktycznie jakieś strasznie niskie te wartości wychodzą. Nawet jak się wpisze temperaturę 25C i 1,3 jednostki to z kalkulatora wychodzi 40g.

Ja na 18l dałem w przeliczeniu 90g (50g glukozy + 0,5l brzeczki) i po miesiącu jest nagazowane wg mnie słabo.

Ale może właśnie tak powinien być nagazowany bitter. :)

Ja patrzyłem na Pale Ale, stąd pewnie nasze niezrozumienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to dałem 80g glukozy/20L, ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne...

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to dałem 80g glukozy/20L, ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne...

No tu mnie trochę zaskoczyłeś - piwowar z takim doświadczeniem, a ma wątpliwości, że 4 tygodnie to więcej czasu na nagazowanie w porównaniu do 1 tygodnia. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to dałem 80g glukozy/20L' date=' ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne...[/quote']

No tu mnie trochę zaskoczyłeś - piwowar z takim doświadczeniem, a ma wątpliwości, że 4 tygodnie to więcej czasu na nagazowanie w porównaniu do 1 tygodnia. :rolleyes:

No, bez przesady, jestem solidnie obryty teorią, ale doświadczenie praktyczne mam wciąż niewielkie. A postępem nagazowania jakoś nigdy się specjalnie nie interesowałem - wkładam butelki do piwniczki i degustuję po miesiącu - dwóch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No masz rację za teorię bardzo Cię cenię , ale widzę, że skromność Twoja jest przesadna. Te pierwsze miejsca to raczej praktyka. a może bardziej teoria połączona z praktyką . JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.