Jump to content
Sign in to follow this  
Markin

Tea Rice Ale - Partial Mash

Recommended Posts

Cześć, po głowie chodzi mi pomysł uwarzenia lekkiego piwa ryżowego na upały z dodatkiem herbaty. Myślałem nad czymś takim:

 

Objętość: 13l

Ekstrakt: 12 BLG

Alk. 5%

IBU: 25

 

Fermentowalne:

Ekstrakt słodowy Bruntal jasny - 1.1 kg

Słód pilzneński Wayermann - 0.6 kg

Płatki ryżowe - 0.4 kg

Słód pszeniczny Wayermann - 0.2 kg

(?) Słód Carapils Wayermann (?) - 0.1 kg

 

Chmiel:

Styrian Fox - 15g 30'

Calista/Cascade PL - 10g 10'

Callista/Cascade PL - 10g 0'

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik - gęstwa

 

Dodatki:

Herbata Earl Grey 40g na 5 dni do fermentora 

(liście zalane niewielką ilością wrzątku, a po wystudzeniu wszystko wlane do fermentora)

 

Czy waszym zdaniem jest sens dawania tego Carapilsa?

 

Czy ktoś miał do czynienia z Callistą? Sprawdzi się tutaj, czy raczej iść w Cascade PL?

 

Czy taka ilość herbaty nie jest przesadzona? Czy 5 dni nie będzie zbyt długim czasem? 

 

Z góry dziękuję za pomoc ;)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię podobne piwo tyle że:

- zamiast ryżu daje słód pszeniczny,

- chmiel na goryczkę (śladowe ilości, np. Marynka 10-15g)

- herbatę Earl Grey (80g) wrzucam w momencie końca gotowania brzeczki (tzw. flame out) i przetrzymuje ok. 10 minut mieszając aby herbata "oddała" jak najwięcej,

- na cichą dodaję skórki cytryny.

Piwo celuję w max 11,0 Blg.

Piwo wychodzi mega pijalne, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, winiar napisał:

- chmiel na goryczkę (śladowe ilości, np. Marynka 10-15g)

- herbatę Earl Grey (80g) wrzucam w momencie końca gotowania brzeczki (tzw. flame out) i przetrzymuje ok. 10 minut mieszając aby herbata "oddała" jak najwięcej,

 

Piwo wychodzi mega pijalne, pozdrawiam.

Rozumiem, że to wszystko pod warkę 20l

Jak z armomatami herbacianymi? Są wyraźne?

Nie dajesz chmielu na aromat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, warki wychodzą mi po około 22l. Aromat bardziej cytrynowy, smak herbaciany.  Pijący mówią na to Nestea 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak jest różnica między płatkami a zwykłym ryżem? Raczej nie miałem w planach bruta

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, tamtomasz napisał:

 

Ja nie mam pojęcia, myślałem, że się dowiem z twojej receptury 😅 Na płatkach na pewno ci wyjdzie brut, płatki ryżowe dodaje się właśnie po to, żeby piwo było bardziej wytrawne. Wygląda na to, że ludzie używają ryżu lub płatków zamiennie, z tego, co przeczytałem w tym temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/15439-piwa-z-ryżem/

 

Wiesz co, smakowała mi otomata od Pinty i pomyślałem, że nie będzie to, zły pomysł spróbować zrobić przynajmniej coś podobnego. Myślę, że ta ilość płatków, którą chcę dodać nie powinna sprawić, że to będzie piwo mega wytrawne. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.