Jump to content

Jaką mam wydajność?


łysy ĄĘ
 Share

Recommended Posts

9 minut temu, łysy ĄĘ napisał:

Z 5kg zasypu uzyskałem po warzeniu i przelaniu do fermentora 12,5 litra brzeczki nastawnej 17,5Blg.

Co można powiedzieć o wydajności moich garów i całego procesu?

https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni

O to pytasz?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Niestety bardzo słaba.
Jeśli sam śrutujesz to śrutuj drobniej. Mieszaj od czasu do czasu zacier i spróbuj zacierać dluzej np. 1.5h.
Wysładzaj wolniej i więcej, najlepiej do objętości (jeśli chcesz miec 20l piwa to powinienes miec ok 25l przed gotowaniem). Ale nie wysladzaj jeśli leci już ponizej 2 blg.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Tylko że tak liczona wydajność nie bierze poprawki na łuskę. Wydajność "Amerykańska" w tym przypadku to 59%. 70% uznałbym za przyzwoitą przy liczeniu w ten sposób (wiele klasycznych receptur zakłada właśnie taką wydajność).

Link to comment
Share on other sites

A czy jest jakaś różnica w jaki sposób liczymy wydajność, skoro koniec końców w porównaniu do innych liczących w ten sam sposób, jest po prostu słabo?

Link to comment
Share on other sites

Wysładzam do objętości. Gotować mogę max 22 litrów brzeczki.  Śrutowanie jest drobniutkie i tempo filtracji ok 1/2 litra na minutę.

Wychodzi więc na to że po prostu za duży zasyp i sporo cukrów się marnuje, bo tą objętością nie da rady wszystkich wypłukać?

Link to comment
Share on other sites

Powtórz wysładzanie i z uzyskanej brzeczki zrób cienkusza :)

 

Ja właśnie spijam takowego. Robiłem Irish Red Ale dla żony - wyszło 10blg, zalałem słód ponownie,

zamieszałem, poczekałem, przefiltrowałem i wyszło 5blg na cienkusza :) Cienkusz finalnie ma

jakieś 1.5-2% alkoholu, słabą pianę, przyjemną goryczkę i jest genialny na upał.
Rozlałem w pety 1.5l - stoi w lodówce, gdy chce się pić to leje do szklanki i gotowe :)

Zamiast jakiś podejrzanych napojów ze sklepu :)

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Mały update.

Doszedłem jako tako do ładu ze swoimi garami i teraz mam w miarę powtarzalny proces.

5kg zasyp daje mi 18 litrów schłodzonej brzeczki 15 Blg gotowej do zadania drożdży.

Ponawiam tytułowe pytanie.

Link to comment
Share on other sites

Ok 72% wydajności całkowitej czyli w miarę standardowo. Zazwyczaj zakłada się wydajność na poziomie 75%. Jeśli komuś wychodzi mniej ma straty, które albo wynikają ze śrutowania albo zacierania albo wysładzania. 

Ja na kadzi z kega gdzie podczas zacierania cały czas pracowało mieszadło i wysładzałem na sraczwężyku osiągałem 85%. Teraz na GF mam ok 80%.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj popełniłem stout. Zwiększyłem objętość wysładzania i w efekcie z zasypu 6kg uzyskałem 17,25 litra nastawu 19,5 Blg.

Co według wzoru z naszej wiki daje wydajność 60,6%. A wydajność zacieru liczona w arkuszu PPPP osiąga 89%.

Chyba osiągnąłem już strefę standardowych wydajności?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.