Jump to content
Markin

Piwowar Marcin - zapiski browaru domowego

Recommended Posts

Posted (edited)

 

Piwowar Marcin

Dziennik piwowara wraz z wszelkimi zapiskami związanymi z pracą browaru domowego.

 

Aktualizacja: 15.09.2020

 

Do tej pory uwarzono:

43 l

 

Wykorzystane surowce:

 

Słody i inne surowce fermentowalne:

7,7 kg

 

Chmiele:

0,185 kg

 

Inne dodatki i przyprawy:

0,065 kg

                      

                                                                                                                                             

 

Moje warki: 

 

2020

 

#01 Norwegian Farmhouse Ale 

#02 Earl Grey Wheat

#03 Modern Special Bitter

#04 American Wheat

 

                       

 

 

 

 

 

                                                                             

Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Przygotowania do pierwszej warki
 
Dostępny sprzęt:
  • Garnek 6l
  • Garnek 4l
  • Fermentor 15l
  • Fermentor 33l z kranem
 
Technologia:
Z powodu ograniczeń sprzętowych planuję warzyć na dwa garnki. W Garnku 6l chcę przeprowadzić mini zacieranie. W garnku 4l rozpuszczę ekstrakt słodowy, a następnie przeprowadzę chmielenie na dwa garnki.

 

 

 

 

Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Wirtualny magazyn
Aktualizacja: 19.09.2020
 
Słody:
  • Crystal 300 EBC Bestmalz - 0,2 kg
  • Diastatyczny Castlemalting - 0,5 kg
  • Pale Ale Maris Otter Fawcett - 3 kg
  • Melanoidowy Bestmalz - 0,5 kg
  • Carahell Wayermann - 0,5 kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1 kg
  • Pale Chocolate Fawcett- 0,5 kg
 
Inne surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 4,5 kg
  • Cukier kandyzowany brązowy - 0,2 kg
  • Cukier kandyzowany biały - 0,5 kg
 
Chmiele:
  • Cascade ak. 7,1 % - 15 g
  • Mosiac ak. 12,3 % - 100 g
  • Citra ak. 12,9 % - 50 g
  • Admiral ak. 13 % - 100 g
  • Magnum ak. 11,5 % - 50 g
  • Nelson Sauvin ak. 11,2 % - 50 g
  • Equanot ak. 13,6 - 50 g
  • Pacific Jade ak. 12,5 % - 50 g
 
Drożdże:
  • Voss Kveik (gęstwa) - 20 g
  • Framgarden Kveik (suszone) - 7 g
  • Gausemel Kveik (suszone) - 5 g
 
 
 
 
 
 
Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
#01 Norwegian Farmhouse Ale
 
Data warzenia:
29.06.2020
 

Data rozlewu:

06.07.2020
 
Objętość:
10l
 
Technika:
Partial Mash
 
Parametry:
alk. 5% 
ekstr. 12,5° Plato
IBU 15
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 0,75 kg
  • Słód pilzneński Bestmalz - 0,7 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,3 kg
  • Słód pale ale Fawcett- 0,2 kg
  • Słód Crystal 300 EBC Bestmalz - 0,1 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Barbe Rouge ak. 8,8% - 10 g  |  60'
  • Owoce jałowca - 15 g  |  10'
  • Chmiel Barbe Rouge ak. 8,8% - 5 g  |  0'
  • Chmiel Callista ak. 3,9% - 10 g  |  0'
 
Drożdże:
Mangrove Jack's M12 Voss Kveik - 7g 
 
Zacieranie:
Zacierałem zgodnie z pierwotnymi założeniami w siateczce do chmielenia przez 70 minut. Miałem problem z uzyskaniem właściwej temperatury wewnątrz siateczki - to było powodem dla którego zdecydowałem się wydłużyć czas zacierania o 20 minut względem planowanego. Trudno było uzyskać stałą temperaturę, ale starałem się by utrzymywała się ona w przedziale od 62 do 72 dla zewnętrznych części siateczki przez jakieś 40 minut, a następnie przez 30 minut dla wnętrza siateczki. Po wyciągnięciu, siateczka została włożona do miski w celu ocieknięcia. W tym czasie w drugim garnku rozpuściłem ekstrakt słodowy.
 
Gotowanie:
Gotowanie przeprowadziłem na dwa garnki. Dawki chmielu starałem się podzielić proporcjonalnie. Owoce jałowca wsypałem do oczyszczonej wcześniej siateczki. Niestety przez nieuwagę po wyłączeniu palnika najpierw wsypałem chmiel a dopiero potem wyciągnąłem siateczkę, co doprowadziło do strat części chmielu, który przykleił się do siateczki. Zaskoczyło mnie również wysokie odparowanie, co może obniżyć zakładaną wartość IBU.
 
Chłodzenie:
Chłodzenie przeprowadziłem w wannie, ale też było dla mnie problematyczne. Nie spodziewałem się, że potrwa ono prawie 1,5 godziny. Dlatego też drożdże, które zrehydratyzowałem oczekiwały ponad godzinę na zadanie. 
 
Fermentacja:
Drożdże zadałem w temperaturze brzeczki ok. 36 stopni. Było ich niestety za dużo, bo aż 7 g na 10 litrową warkę. Wynikało to niestety z usterki wagi, co ustaliłem dopiero po fakcie. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na proces fermentacji i efekt finalny. Drożdże rozpoczęły pracę po 2 godzinach od zadania. Zapach wydobywający się z rurki fermentacyjnej jest owocowy, trochę drożdżowy. Po 5 dniach fermentacji zostało 3 Blg. Fermentor dla pewności zostawiłem jeszcze na półtora dnia w spokoju. Jestem pewien, że jest odfermentowane.
 
Rozlew:
Do rozlewu przygotowałem roztwór 12,5 Blg z 40g cukru. Wyszło 11 butelek 0,5l i 13 butelek 0,33l. Kranik trochę przeciekał, ale straty były niewielkie. Dodatkowo następnym razem przy przelewaniu do fermentora z kranikiem na rozlew zdecyduję się na filtrację przez pończochę. Refermentacja w domu w temperaturze 24 stopnie.
 
Degustacja:
Po niecałych 2 tygodniach odważyłem się na degustację. Kolor wyszedł bardzo fajny - miedziany. W aromacie niestety nie ma wyraźnej owocowości, której oczekiwałem od kombinacji kveików i callisty, nie dzieje się za dużo, ale aromat nie jest odrzucający. Następnym razem zrobię znaczy underpitching, który mam nadzieję, da wyraźniejsze estry. Piwo jest nisko nagazowane, tak jak celowałem, z niską goryczką, ale niestety przez to wydaje się trochę wodniste. Piwo jest również delikatnie kwaskowe. Na pewno nie jest idealne - popełniłem parę drobnych błędów, które wpłynęły na produkt finalny w jakimś tam stopniu. Ostatecznie jednak uważam ten debiut za udany - wiele się nauczyłem, a piwo jest jak najbardziej pijalne. Zobaczymy co przyniosą kolejne warki.
Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
#02 Earl Grey Wheat
 
Data warzenia:
21.07.2020
 

Data rozlewu:

30.07.2020
 
Objętość:
11l
 
Technika:
Partial Mash
 
Parametry:
alk. 4,5% 
ekstr. 11° Plato
IBU 20
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 0,75 kg
  • Słód pilzneński Bestmalz - 0,15 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,85 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne Auchan - 0,1 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Mandarina Bavaria ak. 8,4% - 15 g  |  60'
  • Herbata Earl Grey w liściach - 50 g  |  10'
  • Chmiel Callista ak. 3,9% - 30 g  |  0'
 
Drożdże:
Voss Kveik (gęstwa) - pół łyżeczki
 
Zacieranie:
Zacierałem w siateczce do chmielenia przez 70 minut. Celowałem w temperaturę ok. 68 stopni. Tym razem łatwiej było kontrolować temperaturę, bo w siateczce było mnie słodów, niż przy pierwszej warce. Po wyciągnięciu, siateczka została włożona do miski w celu ocieknięcia. W tym czasie w drugim garnku, jak poprzednim razem,  rozpuściłem ekstrakt słodowy.
 
Gotowanie:
Gotowanie przeprowadziłem na dwa garnki. Dawki chmielu starałem się podzielić proporcjonalnie. Herbatę Earl Grey w liściach wsypałem do oczyszczonej wcześniej siateczki i zaparzyłem ją w większym garnku. Chyba trochę pożałowałem chmielu na goryczkę, mogłem dać o te 5g więcej i byłoby ok. 25 IBU. 
 
Chłodzenie:
Chłodzenie tym razem trwało trochę dłużej, ale za to poszło sprawniej i przy mniejszych stratach wody, co jest dla mnie istotne. Przeprowadziłem je w dużej misce w której ustawiłem fermentor co jakiś czas wymieniając wodę. Trwało jakieś 2 godziny. 
 
Fermentacja:
Drożdże zadałem w temperaturze brzeczki ok. 35 stopni. Drożdże rozpoczęły pracę po ok. 6 godzinach od zadania. Aromat wydobywający się z rurki fermentacyjnej jest bardzo owocowy, jednak nie jest to aromat, który znam z chmieli amerykańskich. Wygląda na to, że ta Callista zrobi mi w tej warce świetną robotę. Dodatkowo nie ma już tego aromatu drożdżowego, który był obecny podczas fermentacji pierwszej warki. Po 5 dniach fermentacji balingomierz wskazuje 3,5 stopni. Zostawię piwo jeszcze w spokoju na 3 dni. Próbka w temperaturze pokojowej miała aromat owocowy i trochę herbaciany, po schłodzeniu aromat owocowy znacznie się redukuje. W smaku piwo jest herbaciane - dokładnie takie jakie chciałem. Goryczka niska. 
 
Rozlew:
Do rozlewu przygotowany został roztwór 11 Blg z 70 g cukru. Filtracja przez pończochę nie powiodła się - były problemy z zaciągnięciem piwa przez wężyk. Tym razem kranik został poprawnie zamontowany. Refermentacja w domu w temperaturze 24 stopnie. 
 
 
Degustacja:
Po tygodniu pozwoliłem sobie na pierwszą degustację. Kolor jest jasno-pomarańczowy. Aromat niestety nie jest taki jakiego oczekiwałem - spodziwałem się owocowej bomby. Aromat jest jednak przyjemny - delikatnie owocowowy z earl greyowym akcentem. Tym razem piwo w smaku jest przyjemniejsze w obiorze. Bardzo pijalne, fajnie nagazowane z delikatną goryczką i herbacianym finiszem. Wszyscy domownicy po degustacji stwierdzili, że to piwo jest smaczniejsze od piwa debiutanckiego, więc wygląda na to, że pojawiają się postępy. 
Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
#03 Modern Special Bitter
 
Data warzenia:
27.08.2020
 

Data rozlewu:

04.09.2020
 
Objętość:
11l
 
Technika:
Partial Mash
 
Parametry:
alk. 4,5% 
ekstr. 11° Plato
IBU 35
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 0,75 kg
  • Słód pale ale Fawcett - 0,8 kg
  • Słód Crystal 300 EBC Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,05 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne Auchan - 0,2 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Barbe Rouge ak. 8,8% 15 g  |  60'
  • Chmiel Cascade ak. 7,1% 15 g  |  15’
  • Chmiel Barbe Rouge ak. 8,8% 10 g | cicha - 2 dni
  • Chmiel Callista ak. 3,9% 10 g | cicha - 2 dni
 
Drożdże:
Framgarden Kveik (suszone) - 3 g
 
Zacieranie:
Zacierałem w siateczce do chmielenia przez 70 minut. Celowałem w temperaturę ok. 67 stopni.  Reszta tak jak zwykle.
 
Gotowanie:
Gotowanie jak zwykle, przeprowadziłem na dwa garnki. Tym razem bez dawki chmielu na aromat. Chcę zobaczyć jakie nuty aromatyczne wniosą same drożdże. Jeśli będą niesatysfakcjonujące to przeprowadzę chmielenie na zimno. 
 
Chłodzenie:
Chłodzenie tym razem poszło bardzo szybko i sprawnie. Zdecydowałem się na chłodzenie garnków a nie fermentora z zawartością i wychodzi na to, że to na razie najlepsza zastosowane przeze mnie metoda. Całość zajęła ok. 1 godziny. 
 
Fermentacja:
Drożdże zadałem w temperaturze brzeczki ok. 25 stopni. Ruszyły w ok. 5 godzin od zadania. Aromat z rurki to ewidentnie jakieś estry owocowe - marakuja, ananas. Po 5 dniach fermentacji ballingomierz wskazuje 3 stopnie. Na dwa dni prze rozlewem do fermentora wrzuciłem 20 g chmielu w woreczku na owoce z biedronki.
 
Rozlew:
Do rozlewu przygotowany został roztwór 11 Blg z 50 g cukru. Podczas dezynfekcji sprzętu uszkodziłem rurkę do rozlewu - odpadła ruchoma część. Rozlew powiódł się po szybkiej naprawie rurki. Podczas sprzątania odnalazłem zgubioną sprężynkę i teraz rurka jest w pełni sprawna. Przy kolejnych zakupach zaopatrzę się w zapasową rurkę dla bezpieczeństwa. Refermentacja w domu w temperaturze 21 stopni.
 
 
Degustacja:
Po 2 dniach od zabutelkowania postanowiłem sprawdzić co dzieje się z piwem. Piwo ma bardzo ładną barwę - bursztynową/głęboko miedzianą. Piwo nie było jeszcze w pełni nagazowane, więc miało jedynie szczątkową grubo-pęcherzykową pianę. Jest jeszcze mętnawe, ale mam nadzieję, że się trochę w butelce wyklaruje. Aromat jest wyraźnie owocowy, jednak nie jest nachalny i nie pachnie jak sok multiwitamina - dodatek chmielu w tej dawce na zimno był strzałem w dziesiątkę. W smaku jest karmelowe, gładkie, ale z solidną kontrą goryczkową. Goryczka jest czysta i nie zalegająca. Domownicy niestety podeszli sceptycznie do tej warki, ze względu właśnie na goryczkę, którą uważają za wysoką. Dla mnie ta warka wyszła super, liczę jedynie jeszcze na to, że piwo z czasem się wyklaruje. Piwo ma bardzo obfitą pianę co nie do końca jest zgodne ze stylem - to pewnie zasługa sporego udziału płatków owsianych w zasypie.
Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites
#04 American Wheat
 
Data warzenia:
14.09.2020
 

Data rozlewu:

22.09.2020
 
Objętość:
11l
 
Technika:
Partial Mash
 
Parametry:
alk. 4,5% 
ekstr. 10,5° Plato
IBU 25
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 0,75 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,8 kg
  • Słód pilzneński Bestmalz - 0,15 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne Lidl - 0,1 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Mandarina Bavaria ak. 8,4% 15 g  |  60'
  • Chmiel Cascade ak. 7,1% 20 g  |  hop stand
  • Chmiel Mandarina Bavari ak. 8,4% 20 g | hop stand
 
Drożdże:
Mangrove Jack's M12 Voss Kveik - 3 g
 
Zacieranie:
Zacierałem w siateczce do chmielenia przez 75 minut. Celowałem w temperaturę ok. 69 stopni.  Reszta tak jak zwykle.
 
Gotowanie:
Gotowanie jak zwykle, przeprowadziłem na dwa garnki. Tym razem bez dawki chmielu na aromat. Po zakończeniu gotowania schłodziłem brzeczkę do 80 stopni i zadałem 40 g chmielu utrzymując temperaturę przez 10 minut.
 
Chłodzenie:
Chłodzenie znowu poszło bardzo sprawnie. tym razem poszło bardzo szybko i sprawnie. Całość  wraz z uwzględnieniem hop standu zajęła ok. 1 godziny. 
 
Fermentacja:
Drożdże zadałem w temperaturze brzeczki ok. 25 stopni. Ruszyły w ok. 6 godzin od zadania. 
 
Rozlew:
Do rozlewu przygotowany został roztwór 10 Blg z 75 g cukru.  Refermentacja w domu w temperaturze 21 stopnie. 
 
 
Degustacja:
Po tygodniu przeprowadziłem pierwszą degustację. Kolor jest żółty/ bardzo jasno-pomarańczowy. Piana jest bardzo ładna - drobnopęcherzykowa. Aromat niestety znów nie jest zadowalający, jest wprawdzie przyjemny, ale na pewno nie cytrusowy - określiłbym go raczej jako trawiasty. Smak piwa oceniam dość wysoko, jak na standardy mojego browaru domowego - fajny chmielowy charakter, delikatna goryczka, pszeniczna gładkość. Jedyny mankament smakowy jaki dostrzegam to posmak pozostający po przełknięciu piwa - przypomina mi trochę nutę maślaną - do końca nie wiem co go spowodowało, czy to był błąd podczas zacierania albo fermentacji, raczej już nie ustalę. Pozostałe osoby degustujące nic jednak nie wyczuły.  Piwo jest przyjemne w odbiorze - bardzo sesyjne, fajnie nagazowane z chmielowym charakterem w smaku.
Edited by Markin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.