Jump to content
sondej

Płytkie odfermentowanie?

Recommended Posts

Witam,

 

Na początek się przywitam, dość długo czytam forum jednak raczej sie nie udzielałem. Za mną 3 warki z ekstraktów, po przeprowadzce dokupilem parę rzeczy i w wiadrze stoi pierwsza warka z zacierania.

 

Piwko Smash:

5kg pale ale Vikinga,

45min 63°-64°

15min 72°-73°

Po filtracji i wysladzaniu 25l brzeczki 11blg. Chmielenie:

50g Iungi na 60min

50g Iungi na 0min

Po gotowaniu 20l brzeczki 12blg.

I planuje 100g na cichą. Drożdże US 04, zadane w 19°, wiadro przeniesione do piwnicy temperatura otoczenia 17-18°. Po tygodniu zeszło do 5blg, przeniesione do 21° po 3 dniach zeszło do 4blg. I od tygodnia stoi 4 blg, wszystko mierzone balingomierzem, który w wodzie 20° pokazuje nieco niżej niż 0. Pytanie, takie odfermentowanie na us04 to norma i przelewać na cichą, czy czekać czy drożdże dojedzą jeszcze.

 

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
10 minut temu, sondej napisał:

Drożdże US 04,

Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym.

Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia ;)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym.
Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia
Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, sondej napisał:

Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

 

Chmielisz czymś na zimno i odzyskujesz drożdże? Jeśli nie, to zostaw nawet na kolejny tydzień w tym samym fermentorze i dopiero butelkuj. Jak napisał wcześniej zasada, te drożdże czasem długo dojadają resztki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielę, i chciałbym odzyskać. Planuję w przyszłym tygodniu kolejna warkę i do niej zadać gęstwę właśnie z tej. No nic czekam cierpliwie w takim razie.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie zejdą maksymalnie do 3,5 BLG na cichej (po przelaniu znad gęstwy), w końcu to S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak dla mnie zejdą maksymalnie do 3,5 BLG na cichej (po przelaniu znad gęstwy), w końcu to S-04.
Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
17 minut temu, sondej napisał:

Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

US-05? Albo jakieś suchary inne co wysoko odfermentowują? Z płynnych to ostatnio robiłem na WLP099 15.5BLG warkę zacieraną w 70°C, zjechały mi do 3BLG (jak nie 2, gaz dodawał niepewność pomiarową).
Na S-04 nie ma co liczyć na wysokie odfermnetowanie, próbowałem na nich kiedyś zrobić stouta 18BLG (co prawda 4BLG to była laktoza) i zjadły mi tylko ~60%. Najdalej jak miałem odfermentowane to w piwie 8BLG gdzie zjadły aż do 1.5BLG.

Edited by ANowak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

W stylu angielskim to S-04 lub jakiś odpowiednik płynny, ale S-04 wytrawnego piwa nie zrobią. Z sucharów US-05, piwo wychodzi czystsze i głębiej odfermentowane. U mnie odfermentowanie w tym sezonie na US-05 i słodach podstawowych wychodzi około 80%.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to wszystko jasne, dzięki, za szybkie i fachowe doradztwo. Poczekam do niedzieli jak nie ruszy blg to leje na cichą. Zrobie kolejna warkę na gęstwie z s-04, zatre całkiem na wytrawno w jednej temperaturze i zobaczymy. Kolejne polecę na us-05, lub poszukam jakiś kveikow, o których wyczytałem ostatnio wiele dobrego. Jeszcze raz dzięki :)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, sondej napisał:

Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących - może M44 z Mangrove Jack.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 minuty temu, punix napisał:

Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących

Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zasada napisał:

Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny.

 

Fakt, też polecam. M44 to moje ostatnie odkrycie - jeśli chodzi o odfermentowanie (i wytrawność), to w tym aspekcie przebijają Nottinghamy, które również są jednymi z moich ulubionych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze drugie neutralne suchary Lallemanda, BRY-97, nimi się warto zainteresować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.