Jump to content
Xeno

Pierwsza APA własnego pomysłu - chmiele.

Recommended Posts

Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem.  Wspomnę tylko że mam chłodnicę.

Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe:

 

Slody

5kg Pale Ale Viking

1kg Wiedeński Viking

0,1 Karmelowy 50 Viking

 

Zacieranie:

3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia.

Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut.

 

Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami.

Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum?

I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne?

 

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Wg. brewness wychodzi ~40 IBU.

 

Planuję zadać sucharki Safale US-05.

 

 

Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Xeno napisał:

Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem.  Wspomnę tylko że mam chłodnicę.

Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe:

 

Slody

5kg Pale Ale Viking

1kg Wiedeński Viking

0,1 Karmelowy 50 Viking

 

Zacieranie:

3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia.

Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut.

 

Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami.

Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum?

I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne?

 

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Wg. brewness wychodzi ~40 IBU.

 

Planuję zadać sucharki Safale US-05.

 

 

Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam 😉

5kg słodów nie wystarczy na 25l 12bl?

Zacierał bym jednotemperaturowo, a chmiele zamiast na 5 min dał bym w chłodzeniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory trzymałem się właśnie tego, tyle że warzyłem z pilzeńskiego słodu głównie, nie wiem jak jest z pale ale. W takiej proporcji Brewness mi wyliczył BLG na poziomie 12.7. Lepiej byłoby zrobić 4kg pale ale / 1kg wiedeński czy odpuścić wiedeński i zostać przy 5kg pale ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.06.2020 o 20:10, Xeno napisał:

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Jak na moje to chmiele z 5 min na whirpool bym dał i może nawet trochę ich więcej. 
Btw czemu gotowanie 90 min?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.