Jump to content
Paweł Kapała

Ulepszony Pilsner z Brewkitu

Recommended Posts

Cześć, jestem Paweł, planuje zrobić ulepszonego pilsnera z brewkitu. Proszę pomóżcie, jeśli widzicie jakiś błąd w moim rozumowaniu. Z góry dziękuję. Otóż planuję:

Brewkit Pilsner Coopers

Ekstrakt Słodowy Jasny  1,7kg Bruntal

50g chmielu Saaz

Drożdże dolnej fermentacji - Saflager S-23

Temperatura fermentowania będzie się utrzymywać na poziomie 8-12 stopni C. Moje pytanie kiedy/jak dodać chmiel.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na czym polega ulepszenie?

 

Kurde jak popatrzyłem na cenę - wiesz, że 4kg słodu na 20l piwa kosztuje z 8zł?

DZIESIĘĆ razy mniej?! Wydawało mi się, że aż takiej różnicy nie ma...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Na czym polega ulepszenie?

 

Kurde jak popatrzyłem na cenę - wiesz, że 4kg słodu na 20l piwa kosztuje z 8zł?

DZIESIĘĆ razy mniej?! Wydawało mi się, że aż takiej różnicy nie ma...

 

Jakub

Bez przeady, 5kg kosztuje okolice 20zl. Jest to o wiele taniej ale juz nie przesadzajmy ze 8zł za 4kg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Cześć, ulepszenie polega na chmieleniu dodatkowym. To moje pierwsze piwo i chce zaczac od brewkita.

A czemu chcesz ulepszac? Brewkit jest juz nachmielony "odpowiednio" na tą warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Suchejroo napisał:

Bez przeady, 5kg kosztuje okolice 20zl. Jest to o wiele taniej ale juz nie przesadzajmy ze 8zł za 4kg :)

 

Tak, pomyłka x2 :) Tak czy owak różnica szokująca tym bardziej że brewkit jest na 10l tak naprawdę...

Dodając cukier żeby zrobić 20l godzimy się na kiepskiej jakości piwo niestety, a dodając ekstrakt słodowy

podnosimy koszt jeszcze wyżej...

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Tak, pomyłka x2 :) Tak czy owak różnica szokująca tym bardziej że brewkit jest na 10l tak naprawdę...

Dodając cukier żeby zrobić 20l godzimy się na kiepskiej jakości piwo niestety, a dodając ekstrakt słodowy

podnosimy koszt jeszcze wyżej...

no oczywiście, z tym się zgadzam :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał ten chmiel na zimno lub pogotował z ekstraktem przez 5 minut. Albo podzielił po 25g na 5 minut i 25 na zimno. Jeśli gotujesz chmiel, pamiętaj, że potem trzeba brzeczkę szybko schłodzić. Chłodnicą, wymiennikiem ciepła lub dolewając zimną wodę.

A jak nasz możliwość to zacieraj. Kolega @Rolnik Sam w Dolinie dobrze pisze. Ze słodu będzie tańsze i lepsze. 25kg słodu kosztuje 76 złotych z dostawą do domu. Ja osobiście polecam BIAB, bo oszczędza sporo czasu. Ale na pewno pojawią się głosy, że sraczwężyk jest lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, koholet napisał:

Ja bym dał ten chmiel na zimno lub pogotował z ekstraktem przez 5 minut. Albo podzielił po 25g na 5 minut i 25 na zimno. Jeśli gotujesz chmiel, pamiętaj, że potem trzeba brzeczkę szybko schłodzić. Chłodnicą, wymiennikiem ciepła lub dolewając zimną wodę.

A jak nasz możliwość to zacieraj. Kolega @Rolnik Sam w Dolinie dobrze pisze. Ze słodu będzie tańsze i lepsze. 25kg słodu kosztuje 76 złotych z dostawą do domu. Ja osobiście polecam BIAB, bo oszczędza sporo czasu. Ale na pewno pojawią się głosy, że sraczwężyk jest lepszy.

Jeszcze trzeba mieć czym te 25kg słodu ześrutować, domyślam się, że ktoś kto dopiero zaczyna śrutownika nie ma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale po co zaczynać od 25kg. Na start wystarczy kupić 5kg słodu - będzie na 20l piwka, starczy jeszcze na lodówkę turystyczną, 
filtrator, zaworek. Obstawiam, że w cenie jednego wypasionego brewkitu można kupić słód i sprzęt na pierwsze 20l piwa ze słodu.

Zakładam, że gar do gotowania o pojemności 15l w domu jest. Do tego dwa wiaderka z Castoramy i gra muzyka.

Chłodnica nie jest potrzebna - zamykam wiadro z gorącą brzeczką deklem i zostawiam na noc -
temperatura brzeczki sterylizuje całość i nie ma bata, żeby coś się stało...

 

A do mielenia słodu nieźle nadaje się młynek żarnowy Zelmera. Albo maszynka na korbkę...

Sam ostatnio mieliłem Zelmerem i nie mam uwag - te 2-3kg jakie potrzebuje na raz mieli akurat gdy piję kawę :)

Następny zakup to 25kg słodu Pale Ale nieśrutowanego :)

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, skazi napisał:

Jeszcze trzeba mieć czym te 25kg słodu ześrutować, domyślam się, że ktoś kto dopiero zaczyna śrutownika nie ma :)

Można zamówić ześrutowany, różnica w cenie jest minimalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko powstaje problem z podzieleniem takiego słodu na porcje. Zauważ, że ześrutowany słód dzieli się na frakcje -
jak potrząśniesz workiem to powstaną warstwy łupin, grubszych kawałków, drobnej mąki. Nie, zwykłe zamieszanie
raczej nie załatwia sprawy... Ja robiłem tak, że ześrutowane 5kg wsypywałem do dużego gara, mieszałem i potem

kubkiem dzieliłem na dwie porcje po 2.5 kg - jeden kubek do jednego pojemnika, drugi do drugiego itd. 
Powiedzmy, że wyszło w miarę jednakowo... 
No i ześrutowany słód ma pewnie niższą trwałość niż całe ziarno - choćby aromaty się ulatniają szybciej...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Tak, tylko powstaje problem z podzieleniem takiego słodu na porcje. Zauważ, że ześrutowany słód dzieli się na frakcje -
jak potrząśniesz workiem to powstaną warstwy łupin, grubszych kawałków, drobnej mąki. Nie, zwykłe zamieszanie
raczej nie załatwia sprawy... Ja robiłem tak, że ześrutowane 5kg wsypywałem do dużego gara, mieszałem i potem

kubkiem dzieliłem na dwie porcje po 2.5 kg - jeden kubek do jednego pojemnika, drugi do drugiego itd. 
Powiedzmy, że wyszło w miarę jednakowo... 
No i ześrutowany słód ma pewnie niższą trwałość niż całe ziarno - choćby aromaty się ulatniają szybciej...

 

Jakub

Wiem. Dlatego nie polecam kupować 25kg słodu osobie, które jeszcze nie robiła piwa z zacieraniem i nie wie, czy jej się to w ogóle spodoba i czy będzie chciała dalej praktykować.

 

Mocno odbiegliśmy od tematu wątku - również uważam, że nie ma sensu dodatkowo chmielić. Zrób według instrukcji, odpowiednio przeprowadź fermentację i będziesz naprawdę zadowolony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Największą zaletą robienia piwa z ekstraktów, jest możliwość zrobienia tego w normalnym garnku. 6 -10litrowy wystarczy. 
Ale brewkity to zło. Są drogie, a ich największą wadą są dołączane do zestawu drożdże, z których można zrobić co najwyżej pizzę, bo chleba już się nie da. Jak się doliczy koszt dodatkowych drożdży i chmielu do ceny brewkitu, to wyjdzie, że za te same pieniądze można kupić śrutownik u chińczyków.

Znacznie lepszą opcją jest samodzielne chmielenie ekstraktów słodowych. Lub zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.