Jump to content

Recommended Posts

Cześć wszystkim, mam na imię Kamil :) Tworząc ten wątek chcę się z wami podzielić moją przygodą z warzenia piwa.

 

1. Historia

Początki mojego piwowarstwa (a raczej jej próby) były dosyć nietypowe i zaczęły się w 2017 roku. Zakupiłem słody, chmiele, drożdże i skompletowałem ubogi sprzęt. Pełen optymizmu i nadziei myślałem, że zrobię swoje pierwsze piwo z zacieraniem i będzie smakiem dorównywało topowym piwom w sklepach specjalistycznych. Wszystko skończyło się infekcja i każde kolejne próby zrobienia swojego piwa polegały na wylewaniu wszystkiego w kanał.

Zraziłem się do warzenia i porzuciłem pasje, aż do roku 2020, a dokładniej pierwszego kwartału. Czas na nowe, przemyślane i przede wszystkim dobrze przygotowane mentalne jak i fizyczne warunki do domowego warzenia piwa. Zaczynam od ekstraktów, chciałoby się pomyśleć, że cofam się w rozwoju - nic bardziej mylnego, wymazuje z głowy niezliczone infekcje i wpadki i zaczynam OD NOWA inwestując w sprzęt np. chłodziarka itp.

 

2. Sprzęty:

  • Lodówka + chłodziarka.
  • Autorski sterownik + STC 1000.
  • 2x Fermentor 15 litrów. 

 

3. Autorskie rozwiązania.

 

4. Realizacje

W tym miejscu będą znajdowały się moje receptury oraz rozpisany przebieg warzenia jak i fermentacji.

 

[2020]

 

[2021]

 

 

Etykiety robię sam. :)

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#1 - Oswojona Historia - Pale Ale

 

Typ warzenia: ekstrakt

Data warzenia: 27.05.2020

Data rozlewu: 09.06.2020

Hop rate (gram na litr): 5,5

 

Skład:

  • Ekstrakt pale ale 1,7 kg
  • Chmiel Lubelski granulat 50 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • 60' - 25 g Lubelski
  • 5'25 g Lubelski

 

Warka: 

  • Objętość: 8 litrów
  • BLG początkowe: 13
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [27.05.2020]
    • Warzenie wraz z chmieleniem na podstawie schematu tak jak wyżej. Do gara wlałem 5 litrów wody. Po gotowaniu i przelaniu do fermentora wyszło 9 litrów uzupełniając lodowatą wodą otrzymałem brzeczkę o wartości 13 BLG.
    • Temperatura brzeczki 33,6 stopnia (nie posiadam chłodnicy). Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 17 stopni.
  • [28.05.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni. Brzeczka napowietrzona i wrzucone bezpośrednio pół opakowania drożdży. Sterownik na 16 stopni.
  • [29.05.2020]
    • Brak oznak rozpoczynania fermentacji po 30 godzinach od zadania drożdży.
    • Musiałem przerobić mocowanie sondy do fermentora i po sprawdzeniu na nowo temperatury brzeczki zeszła do 15 stopni więc sterownik ustawiłem na 17 stopni aby nie uśpić drożdży.
    • Po kilku godzinach powoli widać oznaki rozpoczęcia fermentacji. Sterownik na 17 stopni
  • [30.05.2020]
    • Fermentacja burzliwa rozkręca się. Sterownik na 17 stopni w dalszym ciągu.
  • [31.05.2020]
    • Piękna, gęsta, 3 centymetrowa piana i bulgotka ma co robić.
  • [01.06.2020]
    • Czwarty dzień od zadania drożdży. Temperatura 17 stopni. Piękna, gęsta piana na powierzchni.
  • [03.06.2020]
    • Wygląda na to, że fermentacja burzliwa powoli ustaje. Za nami 6 dzień od wrzucenia drożdży. Zwiększam temperaturę do 18 stopni aby drożdże dojadły.
  • [04.06.2020]
    • Fermentacja powoli dobiega końca i piana znikła - BLG 5. Temperatura na sterowniku 18 stopni. 
    • W smaku czysto, zero wad. Zapowiada się całkiem udane piwko. :)
    • Zmniejszenie temperatury na sterowniku do 14 stopni celem wyklarowania.
  • [09.06.2020]
    • Rozlew. BLG ostatecznie zeszło do 3 więc jest dobrze. Wyszło 24 butelki 330 ml. 
    • W smaku owocowe, czuć mandarynki i mango jak na chmiel Lubelski. Zero zapachów apteki, stajni, siarki itp. Po prostu czysty profil.

 

Degustacja:

  • [15.06.2020] - (7 dzień po rozlewie)
    • Piwo jeszcze nienagazowane. Zarówno w aromacie jak i w smaku mandarynki i herbata cytrynowa ale w smaku trochę płytkie. Potrzebuje jeszcze czasu. Barwa miedziana.

 

Wnioski:

 

  1. Przy tej warce korzystałem ze sterownika, który ma możliwość ustawienia Histerezę na max 1 stopień czego efektem były wachania temperatur 0 - 1 stopnia od zadanej temperatury. Zamówiłem więc nowy, w którym jest możliwość ustawienia Histerezy na 0,3 stopnia max i z tym sterownikiem będę robił kolejne warki. 
  2. Podczas fermentacji burzliwej robiłem 3 modyfikacje mocowania sony do fermentora... wiadomo, człowiek się uczy ale najważniejsze, że mocowanie za pomocą kostki styropianu zrobiłem najbardziej zbliżony efekt temperatury, która jest w środku fermentora. Od następnej warki myślę, że wachania temperatury zmniejszyłem do maksymalnego minimum.

 

 

#1.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#2 - PPA - Proste Pale Ale

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 10.06.2020

Data rozlewu: 27.06.2020

Hop rate (gram na litr): 7,39

 

Skład:

  • Ekstrakt pale ale 1,7 kg
  • słód pale ale 300 g
  • Chmiel Lubelski granulat 70 g
  • Chmiel Marynka granulat 15 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • 30' - 15 g Marynka i 30 g Lubelski
  • 15'40 g Lubelski

 

Warka: 

  • Objętość: 11,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [10.06.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 50 minut w 2 litrach wody.
    • Gotowanie - do gara wlałem 5 litrów wody uzupełniając 3 litrami wysłodzonego słodu. Warzenie wraz z chmieleniem na podstawie schematu tak jak wyżej.
    • Trochę odparowało. Uzupełniłem do 11,5 litra lodowatą wodą z lodówki. BLG 12. W smaku spora goryczka i ładna słodowość. Aromat piękny bardzo ziołowy. Kolor na ten moment prawdziwy karmel.
    • Temperatura na sterowniku 16 stopni,  a temperatura brzeczki podczas wstawiania do lodówki 37,4 stopnia.
  • [11.06.2020]
    • Upał na dworze stąd chłodziarka miała więcej roboty aby schłodzić brzeczkę do optymalnej temperatury. 
    • Uwodniłem drożdże i zadałem do brzeczki o temperaturze 16 stopni.
  • [12.06.2020]
    • Widać pierwsze oznaki fermentacji, piękny coraz to większy kożuszek na wierzchu brzeczki. Temperatura 16 stopni. 
  • [15.06.2020]
    • Fermentacja idzie na całego. Piękna gruba, gęsta, 3 centymetrowa piana. Temperatura sterownika zwiększona do 17 stopni.
  • [17.06.2020]
    • Sterownik ustawiony na 18 stopni.
  • [18.06.2020]
    • Fermentacja powoli wygasa. Zeszło do 5 BLG. Sterownik temperatury ustawiony na 19 stopni.
  • [19.06.2020]
    • Brak piany na powierzchni. Fermentacja zakończona. Zwiększam temperaturę do 20 stopni aby drożdże dojadły i po sobie posprzątały.
  • [22.06.2020]
    • Sterownik temperatury ustawiony na 13 stopni celem mini cold crash.
  • [23.06.2020]
    • Drożdże zjadły do 3 BLG. W smaku pięknie. Jest goryczka, a potem pełnia fajna słodowości, kolor złoty - o to mi właśnie chodziło. :)
  • [27.06.2020]
    • Piwo rozlane do butelek.

 

Wnioski:

  1. Jest to moja pierwsza warka z steping / partial mash i zamierzam od tej warki robić piwa właśnie tym sposobem. Piwo w smaku jest pełniejsze, czuć słodowość i o to mi właśnie chodziło. W poprzedniej warce (#1 - Pale Ale Single Hop Lubelski) sam ekstrakt daje piwu płytkość i brak piany. W tej warce dodałem pale ale ale w magazynku trzymam juz płatki jęczmienne błyskawiczne, carahell, carapils, pszenice i coś czuję, że dopiero wtedy będzie petarda. Warzenie za kilka dni więc się przekonamy. Najpierw trzeba wykonać ulepszenia w warzeniu/fermentacji. :)
  2. Zamówiłem kilka rzeczy do usprawniania miedzy innymi osłonę na czujnik temperatury, kolejne wiadro na chmielenie na zimno, worek do filtracji gorącej brzeczki oraz kilka innych drobiazgów. Będzie dobrze.

 

Degustacja:

  • [17.08.2020]
    • Piwo załapało infekcję - nuty apteczne w smaku kwaskowate - poszły do kanału ale zostawiłem 4 butelki. 

 

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#3 - Aromat Poranka - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 30.06.2020

Data rozlewu: 13.07.2020

Hop rate (gram na litr): 5,9g/l

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pszeniczny 300 g
  • słód carapils 100 g
  • słód carahell 100 g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 150g
  • Chmiel Citra granulat 50 g
  • Chmiel Marynka granulat 15 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15 g Marynka
  • 5' - 20 g Citra
  • 4 dni na zimno 30 g Citra

 

Warka: 

  • Objętość: 11,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 0.5

 

Przebieg warzenia:

  • [30.06.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut w 2 litrach wody. Potem wysładzanie do objętości brzeczki 4,5 litra i uzupełniłem wodą źródlaną do 9 litrów.
    • Chmielenie tym razem bez woreczków zgodnie ze schematem.
    • Uzupełniłem lodowatą wodą i wyszło 11,5 litra. Temperatura brzeczki 47 stopni. Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 16 stopni.
  • [01.07.2020]
    • Po 24 godzinach temperatura brzeczki zeszła do oczekiwanych 16 stopni.
    • Uwodniłem drożdże, zadałem do brzeczki i porządnie napowietrzyłem.
  • [02.07.2020]
    • Po kolejnych 24h widać pierwsze oznaki fermentacji burzliwej.
  • [03.07.2020]
    • Piękna gęsta piana na powierzchni brzeczki.
    • Temperatura na sterowniku w dalszym ciągu 16 stopni.
  • [04.07.2020]
    • Temperatura na sterowniku podniesiona do 17 stopni.
  • [05.07.2020]
    • Piana opadła dosyć szybko ale widać jeszcze pracę drożdzy. Jest to 5 dzień fermentacji.
    • Temperatura podniesiona na sterowniku do 18 stopni.
  • [09.07.2020]
    • Fermentacja dokończona w temperaturze 20 stopni.
    • Blg 12 -> 0.5
    • Przelano na fermentację cichą dodając 30g chmielu Citra.
  • [13.07.2020]
    • Rozlew.
    • Piękny aromat, smak czysty. To chyba będzie najlepsze dotychczasowe moje piwo. :)

 

Degustacja:

  • [21.07.2020] - (9 dzień po rozlewie)
    • Potwierdziło się to co zakładałem. Najlepsze moje piwo dotychczas! Piwo ma 9 dni i już smakuje super.
    • Piana piękna, która utrzymuje się długo. Aromat cytrusowy - Citra robi robotę. :) kolor słomkowy, mętny, aż chce się pić kolejne.
  • [16.08.2020]
    • Piwo w dalszym ciągu petarda. 

 

 

#3.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#4 - Bryza Tożsamości - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 16.07.2020

Data rozlewu: 30.07.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33g/l

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pale ale 500g
  • słód pszeniczny 450g
  • słód carapils 200g
  • słód abey 200g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 300g
  • Chmiel Centennial granulat 100 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie:

  • 5' - 30g Centennial
  • 4 dni na zimno 70g Centennial

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 15
  • BLG końcowe: 2.5

 

Przebieg warzenia:

  • [16.07.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut w 6 litrach wody.
    • Potem wysładzanie do objętości brzeczki 8,5 litra. Tym razem nie obyło się bez problemów. Filtracja przycinała się do tego stopnia, że w ogóle nie leciała brzeczka... Musiałem kilka razy zamieszać ale jakoś poszło. Wysładzałem wodą o temperaturze 76 stopni.
    • Rozpuszczenie ekstraktu - dało nam razem 10l brzeczki.
    • Warzenie i chmielenie zgodnie ze schematem. Na ostatnie 5 minut poszło 30g chmielu więc mało co się rozpuściło i były problemy przy przelewaniu brzeczki do fermentora (drobiny chmielu zalegały w filtrze) - trzeba pomyśleć jak to usprawnić. Na pewno chmielenie w woreczkach by ten problem zniwelowało ale nie do końca jestem przekonany do nich... myślę, że hops spider były najlepszy ale to droższa sprawa.
    • BLG wyszło 15 więc konkretnie. Piękny kolor. :)
    • Temperatura brzeczki 37 stopni. Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 16 stopni.
  • [17.07.2020]
    • Brzeczka napowietrzona i zadano uwodnione drożdże w temperaturze 16 stopni
  • [19.07.2020]
    • Fermentacja rozpoczęta. Temperatura 16 stopni.
  • [20.07.2020]
    • Temperatura podniesiona do 17 stopni.
  • [21.07.2020]
    • Temperatura podniesiona do 18 stopni.
  • [21.07.2020 - 26.07.2020]
    • Temperatura przez kolejne 5 dni będzie ustawiona na 20 stopni
  • [27.07.2020]
    • Przelałem na cichą dodając 70g chmielu.
  • [30.07.2020]
    • Rozlew.
    • Aromat nie powala, tak jak by ukryty ale mam nadzieję, że jeszcze wyjdzie.

 

Degustacja:

  • [16.08.2020]
    • Piwo pyszne ale trzeba uważać na słód abey bo wnosi sporo nut biszkoptowych.
    • Chmiel Centennial robi robote - wnosi dojrzałe owoce.
  • [01.09.2020]
    • Pyszne piwko. Polecam każdemu, kto ma dylemat. :)
  • [19.10.2020]
    • Piwo w dalszym ciągu dobre. Gruba piana, długo utrzymujące się.

 

 

#4.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#5 - Wzgórzowe Wichry - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 30.07.2020

Data rozlewu: 07.08.2020

Hop rate (gram na litr): 8g

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pszeniczny 310g
  • słod carahell 310g
  • słód abey 200g
  • słód carapils 110g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 200g
  • Chmiel CTZ granulat 100 g
  • Drożdże US-05 (gęstwa po #4)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g CTZ
  • 50' - 15g CTZ
  • 4 dni na zimno 70g CTZ

Warka: 

  • Objętość: 12,5 litra
  • BLG początkowe: 11
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [30.07.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut.
    • Filtracja do objętności 9,5 litra
    • Temperatura brzeczki 45 stopni, wstawiłem do chłodziarki do temperatury 16 stopni.
  • [31.07.2020]
    • Temperatura brzeczki 17 stopni. Zadałem gęstwę i napowietrzyłem.
    • Po 4 godzinach fermentacja ruszyła.
  • [03.07.2020]
    • BLG zeszło 11 > 4.0
    • Sterownik ustawiony na 20 stopni.
  • [05.07.2020]
    • BLG 3
    • Przelałem na cichą dodając 70 g chmielu CTZ.
  • [07.07.2020]
    • Rozlew.

   

Degustacja:

  • [17.08.2020]
    • Piwo jeszcze młode ale już fajnie smakuje. 
  • [25.08.2020]
    • Piwo już nagazowane, w smaku mocno karmelowe. Aromat ok.
  • [01.09.2020]
    • Pyszne piwko. Świetnie ułożone, aż chce się pić kolejne.
  • [14.10.2020]
    • Fajne piwo. Polecam każdemu. Wystarczająca ilość chmielu.

 

 

#5.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#6 - Pamiątka Simona - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 13.08.2020

Data rozlewu: 25.08.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • 500g słodu pszenicznego
  • 300g słodu carahell
  • 200g słodu caramunich I
  • 100g słodu abey
  • 100g chmielu Simcoe
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #5)
  • Objętość: 12 litrów

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g Simcoe
  • 50' - 15g Simcoe
  • 4 dni na zimno 70g Simcoe

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 14
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [13.08.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 64-70 stopni przez 60 minut.
    • BLG wyszło 14.
    • Wstawiono do chłodziarki i czekamy na temperaturę 16 stopni.
  • [15.08.2020]
    • Temperatura brzeczki zeszła do 16 stopni.
    • Zadałem gęstwę i napowietrzyłem brzeczkę.
    • Sterownik na 16 stopni.
  • [16.08.2020]
    • Sterownik na 17 stopni.
  • [17.08.2020]
    • Groźna ta gęstwa. Temperatura utrzymuje się na 18 stopniach. :)
  • [18.08.2020]
    • Sterownik na 18 stopni.
    • BLG 14 -> 5. 
  • [19.08.2020]
    • Sterownik na 19 stopni.
    • Fermentacja dobiega końca.
    • Na koniec dnia temperatura sterownika 20 stopni.
    • BLG 14 -> 2.
  • [20.08.2020]
    • Przelałem na cichą i dodałem 77g chmielu Simcoe.
    • Sterownik na 16 stopni.
  • [25.08.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [01.09.2020]
    • Aromat jeszcze do ułożenia ale w smaku już fajne. Nagzowanie lekkie ale pewnie jeszcze pójdzie w górę.
  • [07.10.2020]
    • pyszne piwko.

 

 

#6.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#7 - Odwrotna Sytuacja - Hazy IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 25.08.2020

Data rozlewu: 02.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8/l

 

Skład:

  • 2,2kg słodu pale ale
  • 500g słodu pszenicznego
  • 200g słodu carahell
  • 300g płatek jęczmiennych
  • 300g płatek pszenicznych
  • 100g chmielu Cascade
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #6)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g Cascade
  • 50' - 20g Cascade
  • 4 dni na zimno 65g Cascade

Warka: 

  • Objętość: 12,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [25.08.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-70 stopni przez 60 minut.
    • Filtracja i gotowanie zgodnie ze schematem. Płatki pszenne robią robotę. Mętność idealna. :)
  • [26.08.2020]
    • Drożdże (gęstwa) zostały zadane do brzeczki o temperaturze 17 stopni.
    • sterownik na 16 stopni.
  • [27.08.2020]
    • Drożdże ruszyły po dosłownie 3 godzinach od zadania.
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 17 stopni.
  • [28.08.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 19 stopni.
  • [29.08.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 20 stopni.
  • [31.08.2020]
    • Przelanie na cichą z 65g chmielu Cascade.
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 17 stopni.
    • Już na ten moment piwko jest pyszne - słodowy smak z fajną nie zalegającą goryszką. 
  • [02.09.2020]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Wytrawne lekko cytrusowe piwko.
  • [18.11.2020]
    • Bardzo dobre piwko. 

 

 

#7.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#8 - Bezkompromisowa Jasność - Hazy White IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 04.09.2020

Data rozlewu: 09.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • 2kg słodu pale ale
  • 1kg słodu pszenicznego
  • 150g słodu carahell
  • 100g słodu carapils
  • 200g płatek pszenicznych
  • 100g płatek jęczmiennych
  • 100g chmielu Mosaic
  • 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #7)

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Mosaic
  • 50' - 10g Mosaic
  • Whirpool - 5g Mosaic
  • 10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • 3 dni na zimno 80g Mosaic

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 11
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [04.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 78 stopni i przetrzymanie 10 minut.
  • [05.09.2020]
    • Zadanie drożdży (gęstwy) w temperaturze 17 stopni.
  • [07.09.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 20 stopni.
  • [08.09.2020]
    • BLG 2.2
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 16 stopni celem przelania na cichą.
  • [09.09.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 14 stopni.
    • Przelane na cichą.
    • Zadano 75g chmielu Mosaic.
  • [11.09.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Fajne fioletowe kwiatki, w aromacie ale jeszcze musi poczekac.
  • [29.10.2020]
    • Bardzo dobre piwo. polecam kazdemu.:)

 

#8.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#9 - Sekrety Apacza - APA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.09.2020

Data rozlewu: 18.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • 2,5kg słodu pale ale
  • 300g słodu pszenicznego
  • 300g słodu carahell
  • 300g słodu carapils
  • 100g chmielu Cascade USA
  • 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #8)

Chmielenie:

  • 30' - 10g Cascade
  • 50' - 10g Cascade
  • Whirpool - 5g Cascade
  • 10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • 3 dni na zimno 80g Cascade

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12

 

Przebieg warzenia:

  • [11.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
    • BLG 12
  • [12.09.2020]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 17 stopni poczym napowietrzono.
    • start fermentacji po 2 godzinach.
  • [13.09.2020]
    • Temperatura podniesiona do 18 stopni. 
  • [14.09.2020]
    • Lodówka wyłączona.
  • [16.09.2020]
    • cold crush do 5 stopni.
    • przelane na cichą i dodano 80g chmielu Cascade.
    • Lodówka wyłączona i temperatura będzie się podnośić przez 3 dni do 17 stopni.
  • [18.09.2020]
    • cold crush do 2 stopni, a następnie rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Fajne leciutkie piwo.
  • [18.11.2020]
    • Piwo przegazowane. Poszło w kanał. Trzeba będzie powtórzyć bo zapowiedalo się dobre piwko.

 

sekrety apacza.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#10 - Nieznudzony Klasyk - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 18.09.2020

Data rozlewu: 25.09.2020

 

Skład:

  • 1,5kg słód wiedeński
  • 700g słód monachijski
  • 600g słód pale ale
  • 300g słód caramunich I
  • 200g słód carapils
  • 200g płatki jęczmienne
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #9)

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tradition DE
  • 50' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [18.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 66-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [19.09.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni.
    • Zadano drożdże i napowietrzono.
    • fermentacja ruszyła.
  • [20.09.2020]
    • Temperatura w lodówce ustawiona na 17 stopni.
  • [21.09.2020]
    • Cold crash i temperatura na 1 stopień. 
  • [25.09.2020]
    • - rozlew.

 

Degustacja:

  • [20.10.2020]
    • Piwo powoli się układa ale jeszcze nie nagzowane.
  • [12.11.2020]
    • - lekkie sykniecie już jest. Piana szybko opada. W smaku mocno słodowe. Będzie fajne piwko.
  • []
    • -

 

etykieta piwa marcowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#11 - Inspiracja Pewnego Miejsca - Bursztynowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 30.09.2020

Data rozlewu: 07.09.2020

 

Skład:

  • 1,5kg słód wiedeński
  • 1kg słód monachijski
  • 200g słód carapils
  • 200g słód caraaroma
  • 200g słód caraamber
  • 200g płatki jęczmienne
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #10)

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tradition DE
  • 55' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [30.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 66-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [01.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni
    • Drożdże zadane i napowietrzono brzeczkę. 
    • drożdże ruszyły po 2,5h
  • [05.10.2020]
    • Fermentacja zbliża ku końcowi. Temperatura lodówki ustawiona na 20 stopni.
  • [06.10.2020]
    • Temperatura brzeczki zeszła do 8 stopni i przelano na szybką cichą i jutro rozlew.
  • [07.10.2020]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [19.10.2020]
    • Piwo nabiera smaku. Lekkie nagzowanie już jest. W smaku lekko zbyt mocno karmelowe ale zobaczymy dalej. Następny razem spróbuję uwarzyć bez caraaroma.
  • []
    • -
  • []
    • -

 

 

#11.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#12 - Niemiecki spacer - Jasne Pełne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 07.10.2020

Data rozlewu: 14.10.2020

 

Skład:

  • 2kg słód pilzneński
  • 600g słód monachijski
  • 200g słód carapils
  • 200g słód carahell
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #11)

Chmielenie:

  • 20' - 10g Tradition DE
  • 55' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12,5
  • BLG końcowe: 
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [07.10.2020]
    • Zacieranie słodu dwu etapowo:
    • 30 minut w 65-66 stopni.
    • 30 minut 72-73 stopni.
    • Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [08.10.2020]
    • Gęstwę zadono do brzeczki o temperaturze 16 stopni i napowietrzono.
    • Fermentacja ruszyła po 1,5h (szok!)
  • [10.10.2020]
    • Fermentacja trwa. Temperatura ustawiona na 20 stopni i samoczynnie do tego progu zmierza.
  • [13.10.2020]
    • Fermentacja cicha 16 stopni.
  • [13.10.2020]
    • jak na ten moment już jest pyszne, a co mówić jak się dopiero nagazuje :)

 

 

Degustacja:

  • [03.11.2020]
    • Piwko już lekko nagzowane. Fajne słodowe jasne piwko, które się nie nudzi. :)
  • [17.12.2020]
    • - pyszne piwko, lekkie słodowe takie jak miało być.
  • []
    • -

 

#12.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#13 - Bawarskie klimaty - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 15.10.2020

Data rozlewu: 09.11.2020

 

Skład:

  • 1,6kg słód pilzneński
  • 1,6kg słód monachijski
  • 100g słód carahell
  • 30g chmielu Tettnag Tettnager DE
  • Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tettnag Tettnager DE
  • 45' - 10g Tettnag Tettnager DE
  • 55' - 10g Tettnag Tettnager DE

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [15.10.2020]
    • Zacieranie słodu dwu etapowo:
    • 30 minut w 60 stopni.
    • 30 minut 68 stopni.
    • Podgrzanie do 78 stopni i przetrzymania 5 minut. 
    • wysładzanie i gotowanie zgodnie z schematem.
  • [16.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 8 stopni. Napowietrzyłem i zadałem drożdże prosto z fiolki.
  • [18.10.2020]
    • Temperatura podniesiona do 12 stopni gdyż drożdże śpią.
  • [19.10.2020]
    • Drożdże w ogóle nie wystartowały... Wyjąłem fermentor i podniosełem temperaturę do 20 stopni aby drożdże namnoży się i tak też się stało. Po około 10 godzinach 3 centymetrowa piana na powierzchni. Sterownik lodówki ustawiony na 12 stopni. Mały fakap ale mam nadzieję, że drożdży mi go wybacza. :)
  • [20.10.2020]
    • BLG w brixach 11.2
    • Temperatura 10 stopni.
  • [03.11.2020]
    • BLG 6.2
    • Temperatura 14 stopni.
  • [06.11.2020]
    • Temperatura ustawiona na 2 stopni.
  • [07.11.2020]
    • Temperatura brzeczki od kilku godzin 2 stopie. 
    • Przelane na cichą 3 dni w temperaturze 2 stopni.
  • [09.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [04.12.2020]
    • - pierwsza degustacja - pyszne piwko, a to dopiero nie cały miesiąc.
  • []
    • -
  • []
    • -

 

 

etykieta piwa marcowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#14 - Piernikowe Xmas Ale

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 23.10.2020

Data rozlewu: 09.11.2020

 

Skład:

  • 2kg słód pale ale
  • 300g Monachijski 
  • 300g Cararoma
  • 300g Caraamber
  • 200g płatki jęczmienne
  • 15g chmielu Marynka
  • Gęstwa US-05 po #12

 

Dodatki:

  • Cukier biały 200g
  • Cukier wanilinowy 7g
  • Cynamon laska 3g
  • Gałka muszkatołowa 3g
  • Śliwki suszone posiekane 40g
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Goździki całe 4 sztuki

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 5g Marynka
  • 55' - 10g Marynka
  • Wszystkie dodatki na ostatnie 10 minut

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 13,5
  • BLG końcowe:
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [23.10.2020]
    • Zacieranie jedno temperaturowo w 66-68 stopniach przez 80 minut.
    • Następnie podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 15 minut.
    • Wysładzanie i gotowanie zgodnie z schematem.
  • [24.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni. Zadałem drożdże i napowietrzyłem.
  • [27.10.2020]
    • Temperatura powoli podnoszona do 22 stopni.
  • [03.11.2020]
    • BLG 4,9
    • Temperatura 15 stopni.
  • [04.11.2020]
    • Temperatura 15 stopni. Przelano na fermentacje cichą.
  • [09.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [30.01.2021]
    • - Piwko bardzo fajne :) prawdziwe piernikowe. Nie mam się do czego przyczepić.

 

 

piernikowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#15 - Pylisty podmuch - Vermont IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.11.2020

Data rozlewu: 23.11.2020

 

Skład:

  • 1.9kg Pale ale
  • 800g Pszeniczny 
  • 300g Carapils
  • 200g płatki jęczmienne
  • 200g płatki pszenne
  • 30g chmiel Ahtanum
  • 30g chmiel HBC 472

 

Drożdże:

  • Prosto z fiolki - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Filtracja: 

  • 5g chmielu Ahtanum podczas filtracji,

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 60' - 25g Ahtanum
  • Fermentacja cicha - 30g chmiel HBC 472

 

Warka: 

  • Objętość: 11.7 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [11.11.2020]
    • Zacieranie 40 minut w 66-68 stopni, następnie 72-76 stopni przez 15 minut.
    • Schładzanie do 18 stopni.
  • [12.11.2020]
    • Zadanie prosto z fiolki drożdże i napowietrzenie.
  • [13.11.2020]
    • Temperatura 19 stopni.
    • Powoli widać start fermentacji. 
  • [15.11.2020]
    • Temperatura 20 stopni.
  • [18.11.2020]
    • BLG 6.5 BRIX
    • Przelano na cichą dodając chmiel HBC 472. Pięknie pachnie. :)
    • Temperatura na sterowniku 15 stopni.
  • [20.11.2020]
    • BLG 5.9 BRIX
  • [23.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [08.12.2020]
    • - fajne piwko, leciutka IPA. Na ten moment jest już dobre. 
  • []
    • -
  • []
    • -

 

893506259_etykietapiwa.png.283e7e8c8108e4457d7e94677db6583d.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#16 - Blisko oczekiwania - Lager Wiedeński

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.11.2020

Data rozlewu: 02.12.2020

 

Skład:

  • 2kg Wiedeński
  • 550g Monachijski 
  • 200g Carapils
  • 200g Carahell
  • 40g chmielu  
  • Gęstwa po #13 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Filtracja: 

  • 5g chmielu Marynka podczas filtracji

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 15' - 10g Marynka
  • 45' - 10g Marynka
  • po wyłączeniu - 20g Marynka

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [11.11.2020]
    • Zacieranie 40 minut w 62-63 stopni, następnie 75-76 stopni przez 20 minut.
  • [12.11.2020]
    • Temperatura brzeczki 18 stopni.
    • Zadano drożdże i napowietrzono.
    • Fermentacja ruszyła temperatura ustawiona na 8 stopni.
  • [20.11.2020]
    • BLG 6.1 BRIX
  • [24.11.2020]
    • Przerwa diacetylowa 14 stopni - 3 dni.
  • [27.11.2020]
    • Schładzanie do temperatury 1 stopnia.
    • BLG 6.1 BRIX - nie spada. Przelewam na cichą.
  • [02.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [15.12.2020]
    • - piwko już lekko nagzowane. Świetne piwko, aż chce się otwierać kolejne. :) Te drożdże są mega. 

 

etykieta piwa.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#17 - Cytrynian Earlgreyu- Earl Grey Lemon IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 24.11.2020

Data rozlewu: 04.12.2020

 

Skład:

  • 1kg Pale ale
  • 0.5kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.25kg Pilzneński
  • 0.12kg Carahell

 

Dodatki:

  • 10g chmiel Marynka
  • 10g Trawa cytrynowa suszona
  • 45g Skórka cytryny grys
  • 45g Herbata Earl Gray z cytryną

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 10g Marynka
  • 5' - 10g skórka cytryny
  • 5' - 10g trawa cytrynowa
  • Fermentacja cicha (przygotowanie składników: 10 minut w piekarniku 100 stopni) :
    • 35g herbata Earl Grey z cytryną 
    • 15g skórka cytryny
    • 15g trawy cytrynowej

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe:
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [24.11.2020]
    • Zacieranie 60 minut w 66-68 stopni. Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
    • Schładzanie do 18 stopni i zadanie drożdży.
    • Start fermentacji po 2 godzinach!
  • [27.11.2020]
    • Temperatura podniesiona do 19 stopni.
  • [02.12.2020]
    • ostatnie 24h fermentacji cichej. Dodano składniki.
  • [04.12.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.12.2020]
    • - pierwsza butelka otworzona, mocny aromat cytrynowy i herbaciany, mam nadzieje, że się jeszcze ułoży.
  • [28.12.2020]
    • - piwo już nagzowane. Przy otwarciu bucha aromatem herbaty i cytryny. W smaku idealne - takie jak miało być.

 

981552205_etykietapiwamarcowe.png.ae151b8bcb86a4f7d0e1d35bdf5ccdaf.png.db400a2f0ffce8c02fb0e606b8d24697.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#18 - Bawarski Sekret - Helles

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 02.12.2020

Data rozlewu: 21.12.2020

 

Skład:

  • 1,9kg Pilznenski
  • 0.4kg Monachijski
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.1kg Carapils
  • 30g chmielu Hallertauer Mittlefruh

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #16 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 50' - 5g  Hallertauer Mittlefruh
  • 30' - 5g  Hallertauer Mittlefruh
  • 10' - 10g  Hallertauer Mittlefruh
  • Whirpool - 10g  Hallertauer Mittlefruh

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 0.5
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [02.12.2020]
    • Zacieranie etapowo:
      • 45 minut w 62-63 stopni.
      • 15 minut w 76 stopniach.
    • Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
  • [03.12.2020]
    • Gęstwa zadana i napowietrzono.
    • Temperatura 8 stopni.
    • Fermentacja rusza po 6 godzinach od zadania gęstwy. Dobry wynik.
  • [11.12.2020]
    • Temperatura 14 stopni, przerwa diacetylowa 3 dni. 
  • [14.12.2020]
    • Temperatura 1 stopień.
  • [21.12.2020]
    • Piwko zeszło do 0.5 BLG.
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [28.12.2020]
    • - piwo petarda. Najlepsze moje piwo jakie dotychczas wykonałem. Mimo, że krótko leżakuje jest na prawdę pyszne. Piwo leżakuje w butelkach w temperaturze pokojowej. Co do drożdży to na prawdę są świetne.

 

 

1651430267_etykietapiwaPSD_mango.png.29b314f31550cf95db837be659819c4c.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#19 Mangon Cytrynianu - Tea Mango Lemon IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 08.12.2020

Data rozlewu: 16.12.2020

 

Skład:

  • 2,2kg Pale ale
  • 0.5kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.1kg Carahell

 

Dodatki do gotowania:

  • 20g chmiel Marynka
  • 15g Trawa cytrynowa suszona
  • 10g Skórka cytryny grys
  • 36g Herbata czarna z Mango

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 20g Marynka
  • 5' - 10g skórka cytryny
  • 5' - 10g trawa cytrynowa

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [08.12.2020]
    • Zacieranie 60 minut w 66-68 stopni. Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
    • Schładzanie do 14 stopni i zadanie drożdży.
  • [14.12.2020]
    • Przelano na fermentacje cichą.
    • Zadano napar z herbaty, skórek cytryny i trawy cytrynowej.
    • Temperatura 17,5 stopnia.
  • [16.12.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [28.12.2020]
    • - piwo prawie nagazowane, w aromacie mango na całego, a smak typowo herbaciany.
    • Kolor bardzo zbliżony do mango. Mętne. Kolejne fajne piwko.
  • [31.01.2021]
    • - Piwko ułożone, jest przepyszne. Idealnie trafia w kobiece gusta. 

 

40070499_etykietapiwaPSD.png.3fde59af02c578d38e406a1717603a75.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#20 - Gunpowder Menthos - Tea Wheat IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 17.12.2020

Data rozlewu: 

 

Skład:

  • 1,8kg Pilzneński
  • 1kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.2kg Carapils
  • 0.2kg Karmelowy 150
  • 0.2kg płatki owsiane
  • 0.2kg płatki pszenne
  • 30g Summit 
  • 30g czarna herbata Gunpowder Menthos

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 55' - 5g Summit
  • 20' - 5g Summit
  • 10' - 10g Summit
  • 0' - 10g Summit

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13,5
  • BLG końcowe (BRIX): 6,1
  • IBU: 3/5

 

Przebieg warzenia:

  • [17.12.2020]
    • Zacieranie 70 minut w 64-65 stopni. Następnie 76 stopni 5 minut.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [18.12.2020]
    • Zadano gęstwę i napowietrzono. Drożdże ruszyły w 3h.
  • [28.12.2020]
    • przelane na cichą i dodane 32g naparu z herbaty Gunpowder Menthos.
  • [01.01.2021]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.01.2021]
    • - Jeśli ktoś pamięta miętuski to piwo ma aromat 1:1. Fajne ale nie moja działka. :)

 

tea.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#21 Nadchodzi Dobre - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 22.12.2020

Data rozlewu: 08.01.2021

 

Skład:

  • 1.5kg Monachijski
  • 1.3kg Wiedeński
  • 0.2kg Karmelowy 100
  • 30g Herkules DE

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #18 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 5g Herkules
  • 15' - 10g Herkules
  • 0' - 15g Herkules

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13
  • BLG końcowe (BRIX): 
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [22.12.2020]
    • Zacieranie:
      • 35 minut w 64 stopni.
      • 45 minut w 72 stopniach.
      • 2 minuty w 78 stopniach.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [22.12.2020]
    • Temperatura brzeczki 12 stopni. Zadałem gęstwę i napowietrzyłem.
    • Temperatura ustawiona na 8 stopni po zadaniu.
  • [29.12.2020]
    • BRIX 6.1
    • Przerwa diacetylowa, temperatura 14 stopni.
  • [02.01.2021]
    • Temperatura 1 stopień.
  • [08.01.2021]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.01.2021]
    • - Piwo po tygodniu od rozlewu nadaje się do picia. Piwo petarda, marcowe takie jak być powinno.
    • - Te drożdże robią na prawdę robotę.

 

 

x.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#22 - Mleczne wzgórze - Milk stout

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 04.01.2021

Data rozlewu: 20.01.2021

 

Skład:

  • 1,5kg Pale ale
  • 1kg Monachijski
  • 0.2kg Caraaroma
  • 0.15kg Czekoladowy pszeniczny
  • 0.15kg Płatki osiane
  • 0.2kg Palony jęczmień
  • 0.1kg Carafa I
  • 0.25kg laktoza
  • Sybilla 15g

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 60' - 5g Sybilla
  • 15' - 10g Sybilla
  • 10' - 0,25kg laktoza

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 15
  • BLG końcowe (BRIX): 8.3
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [04.01.2021]
    • Zacieranie 75 minut 68 stopni. Następnie 76 stopni 5 minut.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [05.01.2021]
    • Temperatura fermentacji 20 stopni.
  • [13.01.2021]
    • Przelanie na cichą. 
  • 20.01.2021]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [31.01.2021]
    • -Piwko już nagazowane.
    • Jak dla mnie pyszne, gorzka czekolada w płynie.
  • [04.01.2021]
    • Piwo przepyszne.
    • Piwo jedzie na konkurs pinty. 
  • [04.03.2021]
    • Piwo pięknie ułożyło się. W smaku czekolada, lekka paloność choć piana szybko opada.

 

etykieta piwa PSD.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.