Jump to content
adrian339

brewkit - cukier - fermentacja

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Zabieram się za warzenie swojego pierwszego brewkitu - Northwest Pale Ale ( mam nadzieje, że nie wybrałem najgorszego ). Oglądałem wiele filmików na Youtube i trochę czytałem ale chciałbym się jeszcze poradzić bo jest kilka rzeczy których nie rozumiem. Może będzie lepiej jak napiszę w punktach:
 

1. Oglądałem film Pana Tomasza Kopyry jak warzyć brewkit ( ok 20L ). Jeśli dobrze załapałem to zamiast cukru wsypał on Brewkit Kit Plus. Czytałem, że wsypuje się ok 140g cukru. Dlaczego wsypał aż 1KG tego Brewkit Kit Plus ?   ( Ponoć Brewkit Kit Plus to zamienni cukru 1:1 )

 

2. Czy po fermentacji w wiadrze, zanim przeleje się do butelek trzeba jeszcze dosypać cukru, żeby w butelkach piwo się nagazowało ? Jeśli tak to ile ? Wiem, że jak zrobi sie to źle to butelka może strzelić a piwo mieć zbyt wysoką zawartość alkoholu dlatego chciałbym tego uniknąć.

 

3. Lepiej dodać drożdże takie jak dostałem w opakowaniu czy kupić np te " drożdże S-04 "
 

Fajnie jakby ktoś pomógł i pozdrawiam :)



 

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
21 minut temu, adrian339 napisał:

wsypuje się ok 140g cukru

Do refermentacji w butelkach można dać tyle, ale to drugi koniec procesu.

Dodaj zamiast tego puszkę jasnego ekstraktu słodowego niechmielonego (1,2 - 1,7 kg). Będzie najlepiej.

 

21 minut temu, adrian339 napisał:

Czy po fermentacji w wiadrze, zanim przeleje się do butelek trzeba jeszcze dosypać cukru, żeby w butelkach piwo się nagazowało ?

Gdy zakończy się fermentacja, najlepiej jest zrobić syrop z cukru i wody (zagotować), wlać do zdezynfekowanego wiadra z kranikiem, nalać wężykiem unikając napowietrzenia przefermentowane piwo i rozlewać. Alternatywnie możesz taki roztwór rozlewać strzykawką do butelek - ja nie praktykowałem ale piszą, że lepsze niż sypanie cukru do butelek.

 

21 minut temu, adrian339 napisał:

3. Lepiej dodać drożdże takie jak dostałem w opakowaniu czy kupić np te " drożdże S-04 "

W zależności jaką masz temperaturę w miejscu gdzie fermentujesz. Może najlepiej jest kupić kwejki od Lalamanda albo Mangrove.

 

I poza oglądaniem Kopyra, poczytaj wiki, forum (przykładowo: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) i inne miejsca w sieci. Wszystko już było ;)

W załączniku leciwy i solidnie już zmurszały przewodnik po warzeniu z brewkita z forum obok.

 

Powodzenia, to hobby to spora frajda!

o-brewkitach-browar.biz.pdf

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki wielkie za podpowiedź. PDF przeczytałem i trochę mi rozjaśniło. Dziś wieczorem przeczytam resztę. 

Napisałeś żeby dodać  jasnego ekstraktu słodowego niechmielonego (1,2 - 1,7 kg), W poradniku który załączyłeś w PDF piszą żeby ddoać 150 g czystego ekstraktu słodowego rozpuścić w wodzie i dodawać do butelek po łyżeczce lub 100gr cukru ( na 20 - 25l ).
Miałeś na myśli, zeby dodać to 1.2kg - 1.7 kg jeszcze na samym początku ( z brewkitem )do wiadra ? Czy po prostu 1.2 - 1.7 kg tego ekstraktu odpowiada 140g cukru i dodać to zaraz przed butelkowaniem ?

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,2-1,7 kg (w syropie) do brewkitu przed fermentacją.

140 g cukru (wartość przykładowa, przed rozlewem musisz policzyć sam) do rozlewu.

 

Czytaj, czytaj. Zacznij od tutejszej wiki , potem forum. Poradnik w .pdf jak mówiłem jest starawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej na pewno dzisiaj to jeszcze przestudiuję i nauczę się obsługi balingometru. Mam jeszcze pytanie czy mogę zrobić tak jak na filmiku: Zamiast 1.2 - 1.7 kg w syropie dodał 1KG Brewkit Kit Plus który jest sypki 

( Moje drożdże z tego co ogarnąłem to 5g Brewers Yeast, na instrukcji jest napisane, że 20 - 25 stopni. W pokoju mam 20 - 25 :D czyli będzie ok )

Brewkit Kit Plus https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-slodowe-i-dodatki/1174-brew-kit-plus-zamiennik-cukru-1-kg.html?gclid=CjwKCAjw5cL2BRASEiwAENqAPrW5ZgdQPboJupFMts7ikW9iZNAj3u9KCE3HHrzpoV7SPiYOBQbt5xoCSA0QAvD_BwE

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, adrian339 napisał:

Okej na pewno dzisiaj to jeszcze przestudiuję i nauczę się obsługi balingometru. Mam jeszcze pytanie czy mogę zrobić tak jak na filmiku: Zamiast 1.2 - 1.7 kg w syropie dodał 1KG Brewkit Kit Plus który jest sypki 

( Moje drożdże z tego co ogarnąłem to 5g Brewers Yeast, na instrukcji jest napisane, że 20 - 25 stopni. W pokoju mam 20 - 25 :D czyli będzie ok )

Brewkit Kit Plus https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-slodowe-i-dodatki/1174-brew-kit-plus-zamiennik-cukru-1-kg.html?gclid=CjwKCAjw5cL2BRASEiwAENqAPrW5ZgdQPboJupFMts7ikW9iZNAj3u9KCE3HHrzpoV7SPiYOBQbt5xoCSA0QAvD_BwE

Nie będzie ok, 20-25 stopni w pokoju, to za dużo, bo podczas burzliwej w fermentorze może być o kilka stopni więcej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Teraz z lekko uchylonym oknem w szafie ciemnej jest 20 stopni. Zobaczę ile będzie po zamknięciu okna. Na instrukcji jest niby 20 - 25. Ewentualnie w mamy w mieszkaniu piwnice tylko, czy nie będzie za zimo w piwnicy ?

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, adrian339 napisał:

Teraz z lekko uchylonym oknem w szafie ciemnej jest 20 stopni. Zobaczę ile będzie po zamknięciu okna. Na instrukcji jest niby 20 - 25. Ewentualnie w mamy w mieszkaniu piwnice tylko, czy nie będzie za zimo w piwnicy ?

 

Skoro jest tam tylko 5g drożdży, i to raczej nie przechowywanych w optymalnych warunkach, to kupiłbym nowe. Jeśli w mieszkaniu masz ponad 20 stopni i nie masz możliwości zrobić przynajmniej pudła do fermentacji, to pozostają właściwie tylko kveiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to jest puszka Northwest Pale Ale 1,3 kg?

Ile piwa zamierzasz z tego uzyskac?

Jaką masz temperaturę w piwnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wrażenie, że w pierwszych postach pomieszałeś dwie sprawy:
1. Dodawanie cukru lub niechmielonego ekstraktu słodowego (dużo lepiej) do brzeczki na fermentację.
2. Dodawanie cukru do butelek na refermentację, aby uzyskać pianę i bąbelki.

To są dwie zupełnie różne rzeczy. Jeżeli to dla Ciebie jasne, to przepraszam - ale lepiej to wyjaśnić.

Pzdr

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Muchor napisał:

Mam wrażenie, że w pierwszych postach pomieszałeś dwie sprawy:
1. Dodawanie cukru lub niechmielonego ekstraktu słodowego (dużo lepiej) do brzeczki na fermentację.
2. Dodawanie cukru do butelek na refermentację, aby uzyskać pianę i bąbelki.

To są dwie zupełnie różne rzeczy. Jeżeli to dla Ciebie jasne, to przepraszam - ale lepiej to wyjaśnić.

Pzdr

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Właśnie wiem o tym :D ale tak właśnie myślałem, ze trochę namieszałem i ktoś może pomyśleć tak jak ty :) 

Jeszcze apropo dodawania cukru do butelek na fermentację. Trzeba po tych około 2 tygodniach mierzyć balingometrem ile jest cukru, jeśli spadnie do ok 3 to powtórzyć pomiar następnego dnia i jeśli znowu jest ok 3 to znaczy, że można butelkować. Wtedy trzeba jeszcze dosładzać do butelki ? Czy dosładza się tylko jeśli jest poniżej 3 ?  

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Krzys napisał:

Czy to jest puszka Northwest Pale Ale 1,3 kg?

Ile piwa zamierzasz z tego uzyskac?

Jaką masz temperaturę w piwnicy?

Tak, to jest  Northwest Pale Ale 1,3 kg
Liczyłem tak na ok 25L  ( za dużo ? )

Co do temp w piwnicy to muszę iśc i sprawdzić jutro zamierzam to zrobić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie wiem o tym  ale tak właśnie myślałem, ze trochę namieszałem i ktoś może pomyśleć tak jak ty  

Jeszcze apropo dodawania cukru do butelek na fermentację. Trzeba po tych około 2 tygodniach mierzyć balingometrem ile jest cukru, jeśli spadnie do ok 3 to powtórzyć pomiar następnego dnia i jeśli znowu jest ok 3 to znaczy, że można butelkować. Wtedy trzeba jeszcze dosładzać do butelki ? Czy dosładza się tylko jeśli jest poniżej 3 ?  

To niekoniecznie musi być 3 blg - może być i więcej i mniej, zależy jak było zacierane. Ważne aby było stabilne i już się nie zmniejszało.

 

A dodajesz cukru na refermentację zawsze, niezależnie do ilu blg zeszło. Bo skądś musi się wziąć CO2 w piwie. A te cukry, które drożdże mogą zjeść, to przed rozlewem do butelek już zjadły (bo blg jest stabilne, czyli już nie ma cukrów rozkładalnych przez drożdże).

 

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 minuty temu, Muchor napisał:

To niekoniecznie musi być 3 blg - może być i więcej i mniej, zależy jak było zacierane. Ważne aby było stabilne i już się nie zmniejszało.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Gdzieś tam wyczytałem, że jak będzie powyżej 3 blg to może wybuchnąć później

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdzieś tam wyczytałem, że jak będzie powyżej 3 blg to może wybuchnąć później
Wybuchnąć może wtedy, kiedy fermentacja się nie zakończyła, a piwo zostało zabutelkowane. Wtedy faktycznie, drożdże mogą produkować wciąż CO2 no i mogą powstać tzw. granaty. Czyli może rozwalić butelkę. Ale końcowe blg dla niektórych piw może być znacznie wyższe niż 3, to nie o to chodzi.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Muchor napisał:

Wybuchnąć może wtedy, kiedy fermentacja się nie zakończyła, a piwo zostało zabutelkowane. Wtedy faktycznie, drożdże mogą produkować wciąż CO2 no i mogą powstać tzw. granaty. Czyli może rozwalić butelkę. Ale końcowe blg dla niektórych piw może być znacznie wyższe niż 3, to nie o to chodzi.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki wielkie za wytłumaczenie, rozwiałeś część moich wątpliwości :D Podobno też muszę znaleźć miejsce zimniejsze bo w sypialni mam 21 stopni. Mierzę teraz temp w piwnicy, drożdże mam Brewers Yeast. Ale dziwne bo na instrukcji napisali 20 - 25 stopni 😐 To chyba chodzi o temp  piwa w fermentatorze a nie pokoju bo może się ponoć przez fermentację zwiększyć :) Fajne są chyba te Kveiki bo można w większej temp robić i małą szansa, że coś nie wyjdzie, ale wolałbym w miarę możliwości wykorzystać Brewers Yeast które dostałem w zestawie 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, adrian339 napisał:

wolałbym w miarę możliwości wykorzystać Brewers Yeast które dostałem w zestawie 

Chcesz zużyć surowce, czy mieć fajne piwko na początek zabawy?

Chociaż ja pierwszy brewkit robiłem na w34/70 w 20°C i byłem przezadowolony 🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 minut temu, zasada napisał:

Chcesz zużyć surowce, czy mieć fajne piwko na początek zabawy?

Chociaż ja pierwszy brewkit robiłem na w34/70 w 20°C i byłem przezadowolony 🤣

No właśnie mi się wydaje, że jak dają go do opakowania to będzie ok :) 

pierwsze je zrehydratyzuję i zobaczę czy są żywe i będę pilnował temp.

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minut temu, zasada napisał:

@adrian339 dobrze bratku, rób jak tam chcesz. Piwo ważne, frajda ważniejsza.

Powodzenia!

Dzięki wielkie ! Jeszcze pytanie jedno by byłem właśnie w piwnicy i jest 19 stopni. Lepiej postawić tam ? i jaka jest najlepsza temp pomieszczenia dla fermentacji ?

i czy popierasz to co ja wyczytałem:  " temperatura piwa w głównej fazie fermentacji: 20-25°C, początkowa temperatura otoczenia: 15-22°C. W tym przypadku idealnie jest zacząć fermentację w nieco niższej temperaturze, około 17-19°C i dopiero po 1-3 dniach dać drożdżom rozkręcić się powyżej 20°C "

 

 

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, adrian339 napisał:

Liczyłem tak na ok 25L  ( za dużo ? )

O ile mowimy o tym samym brewkicie, to widzę, ze producent zakłada, zeby zrobić z niego 8,5 litra piwa. O ile można dodać jakieś cukry (najlepiej ekstrakt słodowy), żeby uzyskać wiecej piwa, to pozostaje jeszcze dość istotna kwestia nachmielenia, które również dobrane jest do 8 litrów piwa. Mozna to "naprawić" gotując i dodatkowo chmieląc całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, adrian339 napisał:

Dzięki wielkie ! Jeszcze pytanie jedno by byłem właśnie w piwnicy i jest 19 stopni. Lepiej postawić tam ? i jaka jest najlepsza temp pomieszczenia dla fermentacji ?

i czy popierasz to co ja wyczytałem:  " temperatura piwa w głównej fazie fermentacji: 20-25°C, początkowa temperatura otoczenia: 15-22°C. W tym przypadku idealnie jest zacząć fermentację w nieco niższej temperaturze, około 17-19°C i dopiero po 1-3 dniach dać drożdżom rozkręcić się powyżej 20°C "

 

 

Zawsze niżej lepiej. Jeśli nie są to Kveiki to trzymałbym sie dolnej granicy fermentacji. Np w 15-17st otoczenia będzie dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.05.2020 o 00:58, Krzys napisał:

O ile mowimy o tym samym brewkicie, to widzę, ze producent zakłada, zeby zrobić z niego 8,5 litra piwa. O ile można dodać jakieś cukry (najlepiej ekstrakt słodowy), żeby uzyskać wiecej piwa, to pozostaje jeszcze dość istotna kwestia nachmielenia, które również dobrane jest do 8 litrów piwa. Mozna to "naprawić" gotując i dodatkowo chmieląc całość.

Ale ja czasem jestem głąbem 🤯 Rzeczywiście max 8.5l. Raczej będę musiał kupić nowy brewkit. Z tym zrobię tak jak pisałeś - dodam dodatkowy chmiel. Ale to już raczej jak nabiorę chociaż trochę wprawy, może przy następnej warce :) . Mógłbyś mi polecić jakiś dobry brewkit z którego uwarzę to 20 - 25l piwa ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, adrian339 napisał:

Mógłbyś mi polecić jakiś dobry brewkit z którego uwarzę to 20 - 25l piwa ? 

Za dużo nie podpowiem w tej kwestii, bo dawno z puszki nie robilem. Na Twoim miejscu wszedlbym na stronę jakiegoś sklepu piwowarskiego i poczytal opisy brewkitow. Chyba ze któryś z forumowych kolegow coś Ci podpowie.

Ogólnie brewkity nie są jakoś szczególnie mocno chmielone (przynajmniej te tańsze - ktore mialem okazję kiedyś przetestowac), więc nawet wybierając wersję na 23 litry nie spodziewaj się bomby chmielowej. Ale i tak piwo, ktore zrobisz, bedzie najlepsze na świecie - bo Twoje własne ;)

Możesz też rozważyć zrobienie z puszki która masz, ale w zalecanej ilosci. Tylko wiaderko przydaloby się mniejsze niż 30l 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki wszystkim za pomoc :D Trochę poczytałem i piwko właśnie fermentuje w piwnicy przy 19 stopniach na drożdżach S04. Wybrałem Brewkit IPA India Pale Ale Coopers ( 1.7l ):)
Mam nadzieje, fermentacja załapie :D  Zamiast cukru użyłem glukozy ( 1KG - tyle kazali wsypać na ten brewkit ). Jest 10 BLG ( nie wiem czy to nie trochę za mało bo słyszałem nawet o 16 BLG ale mam nadzieje, że będzie ok )

 

Myślicie, żeby zostawić to w tych 19 stopniach na cały czas fermentacji w fermentatorze, czy po tygodniu przenieść do cieplejszego pomieszczenia  ( 22 stopnie ) ? :)

W niższej temp może chyba dłużej trwać fermentacja.

Trochę jeszcze się boję bo nie miałem chłodnicy. Wlewałem do fermentatora gorącą wodę i czekałem aż spadnie do ok 22 stopni, żeby wsypać dodać drożdże. Wodę wlewałem tak aby natlenić, ale gorącą. Czy woda mogła się nie natlenić przez to, ze byłą gorąca ? Kiedy woda ostygła ( ok 40 stopni ) to jeszcze ją zamieszałem. I czy kilka godzin po wsypaniu drożdży mogę dla pewności jeszcze to zamieszać czy już nie ?

Edited by adrian339

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.