Jump to content

Recommended Posts

Witam

Piwo nie fermentowało się z powodu niskiej temperatury na działce ( 10 dni ), po przewiezieniu do domu zaczęło fermentowac...

Jak dlugo teraz czekać by przelać do butelek ???? 

Bo niewiem czy jak będę za dlugo trzymał go w wiadrze mogę go popsuć....

POMOCY 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parę informacji musisz podac

Jaka była temperatura jaka jest teraz? 

Jakie drożdże i ile? Do jakiej temp wsypane, wlane? 

Ile litrów piwa? 

Jaki ekstrakt początkowy? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura piwa na dzialce 17 stopni, a teraz w domu 22 stopni.

 

Drożdże hybrydowe 7 gram suche dodane do puszki, uwodnione w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody do 30 stopni 

 

23 L piwa

 

Nachmielony ekstrakt slodowy

Rodzaj piwa Silesian porter w puszce 

IMG-20200525-WA0000.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak 17C to może przefermentowało już? Mierzyłeś teraz ekstrakt? 

Do butelek jak fermentacja się zakończy. Nie wiadomo ile dni, pewnie ok 14 ale to trza sprawdzić czy fermentacja jest zakończona. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Jeśli miałeś na działce 17 st. C, a brzeczka miała 10 Blg, to prawdopodobnie już przefermentowało. Bardzo dziwny masz ten balingomierz, ale jeśli zmierzyłeś na początku 10 Blg to możliwe, że wskazanie jest dobre. Zmierz teraz jeszcze raz, tylko pamiętaj o dezynfekcji i zasadach higieny. Proponuję metalową nabierkę opalić nad gazem i taką gorącą pobrać trochę piwa do szklanej menzurki. Powinno być ok. 1 do 3 Blg, ale nie trzymaj się kurczowo tych liczb. Ważne, żeby był niższy niż na początku. Następnie zostaw na tydzień, ponownie sprawdź. Jeśli się nie zmienia - butelkuj, jeśli spadł, potrzymaj jeszcze parę dni i zmierz ponownie. Piwo na pewno nie zepsuje się, a im dokładniejsza fermentacja tym lepsze piwo.

P.S. Jeśli teraz "bulka w rurce" może to oznaczać, że jeszcze dofermentowuje albo uwalnia się CO2, który był rozpuszczony w chłodniejszym piwie.

Jeśli nie będzie infekcji, a to Twoje pierwsze piwo, będzie smakować doskonale!

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie a jak zbierzyc BLG  na początku nie sprawdzałem, jak to zrobic i jak wyczytać 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możecie mi podać link do odpowiedniego i dobrego balingomierza i jak przeprowadzic "operacje" i jak to odczytac 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa 😭😭😭

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, Isiu napisał:

Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa 😭😭😭

 

Na jakiej aukcji tak pisze? O ile jest wyskalowany w zakresie nas interesującym, to jak najbardziej się nadaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.05.2020 o 11:22, Isiu napisał:

jak przeprowadzic "operacje" i jak to odczytac 

Zmierz poziom cukru tak samo jak zmierzyłeś to na początku. Masz przecież cukromierz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Hary86 napisał:

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Bardzo dziekuje za informacje

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Isiu napisał:

Jeszcze takie jedno glupie pytanie 

Czy 3 mowi mi ile ma procent piwo

 

 

Możesz wyliczyć przybliżoną wartość korzystając ze wzorów albo z aplikacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/abv

 

Na przyszłość - masz opcję edycji posta, nie ma potrzeby pisać dwóch pod sobą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Mówi Ci ile jest % cukru w roztworze. 

Jak chcesz obliczyc alkohol to z grubsza robisz tak:

Blg początkowe minus blg końcowe i dzielisz prze dwa. 

W Twoim przypadku 10-3=7 7/2 = 3,5%. Refermentacja podbije ok 0,25%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.