Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon Mrozek

Prośba o sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Witam,

 

Jestem przed warzeniem pierwszego pilsa i potrzebuje, aby ktoś bardziej doświadczony rzucił okiem na przepis.

 

Słody 

- słód pilzneński 4 kg

- słód monachijski 0,5 kg 

Chmiele 

- Iunga 30 g

- marynka 30 g

- lubelski 45 g

Drożdże 

-W34/70

 

Zacieranie

- 56°C- 10 min

- 62°C- 20 min

- 72°C- 40 min

- wygrzew 78°C- 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min)

- 10 g Iunga 60 min

- 10 g Iunga 55 min

- 10 g Iunga 50 min

- 15 g marynka + 15 g lubelski 20 min

- 15g marynka + 30 g lubelski 5 min

 

Fermentacja 

- 2 tygodnie burzliwa w temp. 10°C

- 3 tygodnie cicha w temp. jak najbliżej 0°C

 

Zastanawiam się nad tym czy konieczne jest zlewanie na cichą czy wystarczy po 2 tygodniu zredukować temperaturę, i czy do nagazowania po takim czasie w takiej temperaturze wystarczy refermentacia czy trzeba dodawać dodatkowo drożdże. Jeśli konieczny będzie dodatek drożdży to jak i w jakich ilościach się to robi. 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Wg. mnie zrezygnuj ze słodu monachijskiego.

Chmiele z 55 min i 50 min daj wszystkie na 60 min.

Nie zakładaj 2 tyg fermentacji. Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać gęstwy to nie przelewaj na cichą. Pod koniec fermentacji podnieś temperaturę np. do 14°C.

Jeśli się potem zdecydujesz na przelanie do innego pojemnika i trzymanie w okolicach 0°C to pamiętaj, żeby dopasować jego pojemność do ilości przelanego piwa tak aby zostawić jak najmniej wolnej przestrzeni. Po 3 tyg w 0°C piwo powinno się nagazować bez dodawania dodatkowych drożdży.

 

Ps. Trudne piwo wybrałeś na początek :) chyba że to Pils pierwszy a nie piwo :)

 

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za rady. Jeszcze mam pytanie odnośnie tego nagazowania bo nie zrozumiałem do końca. Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Szymon Mrozek napisał:

Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach?

 

Jeśli przetrzymasz w 0°C przez 3 tygodnie to po zabutelkowaniu z surowcem do refermentacji potrzymaj piwo w 12-15°C powiedzmy przez 4 tygodnie a potem jak masz możliwość to daj do niższej temperatury..

Poczytaj jeszcze tu: Czeski Pilzner

Share this post


Link to post
Share on other sites

W fermentorze się nie nagazuje bo wyprodukowany przez drożdże co2 ucieknie. Musisz piwo zamknąć np w butelce z dodatkiem cukru w jakiejś postaci. Drożdże przefermentują ten cukier, wyprodukują co2 który się rozpuści w piwie. 

Ponadto drożdże nie pracują w temp. 0C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że do lagera potrzebujesz więcej drożdży - suchych przynajmniej 2 paczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.