Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie receptury


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jestem przed warzeniem pierwszego pilsa i potrzebuje, aby ktoś bardziej doświadczony rzucił okiem na przepis.

 

Słody 

- słód pilzneński 4 kg

- słód monachijski 0,5 kg 

Chmiele 

- Iunga 30 g

- marynka 30 g

- lubelski 45 g

Drożdże 

-W34/70

 

Zacieranie

- 56°C- 10 min

- 62°C- 20 min

- 72°C- 40 min

- wygrzew 78°C- 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min)

- 10 g Iunga 60 min

- 10 g Iunga 55 min

- 10 g Iunga 50 min

- 15 g marynka + 15 g lubelski 20 min

- 15g marynka + 30 g lubelski 5 min

 

Fermentacja 

- 2 tygodnie burzliwa w temp. 10°C

- 3 tygodnie cicha w temp. jak najbliżej 0°C

 

Zastanawiam się nad tym czy konieczne jest zlewanie na cichą czy wystarczy po 2 tygodniu zredukować temperaturę, i czy do nagazowania po takim czasie w takiej temperaturze wystarczy refermentacia czy trzeba dodawać dodatkowo drożdże. Jeśli konieczny będzie dodatek drożdży to jak i w jakich ilościach się to robi. 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg. mnie zrezygnuj ze słodu monachijskiego.

Chmiele z 55 min i 50 min daj wszystkie na 60 min.

Nie zakładaj 2 tyg fermentacji. Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać gęstwy to nie przelewaj na cichą. Pod koniec fermentacji podnieś temperaturę np. do 14°C.

Jeśli się potem zdecydujesz na przelanie do innego pojemnika i trzymanie w okolicach 0°C to pamiętaj, żeby dopasować jego pojemność do ilości przelanego piwa tak aby zostawić jak najmniej wolnej przestrzeni. Po 3 tyg w 0°C piwo powinno się nagazować bez dodawania dodatkowych drożdży.

 

Ps. Trudne piwo wybrałeś na początek :) chyba że to Pils pierwszy a nie piwo :)

 

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Szymon Mrozek napisał:

Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach?

 

Jeśli przetrzymasz w 0°C przez 3 tygodnie to po zabutelkowaniu z surowcem do refermentacji potrzymaj piwo w 12-15°C powiedzmy przez 4 tygodnie a potem jak masz możliwość to daj do niższej temperatury..

Poczytaj jeszcze tu: Czeski Pilzner

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W fermentorze się nie nagazuje bo wyprodukowany przez drożdże co2 ucieknie. Musisz piwo zamknąć np w butelce z dodatkiem cukru w jakiejś postaci. Drożdże przefermentują ten cukier, wyprodukują co2 który się rozpuści w piwie. 

Ponadto drożdże nie pracują w temp. 0C. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.