Jump to content
mjr92

Zatarłem pierwszą Warkę (pytanie o wydajność)

Recommended Posts

Witam serdecznie jestem po pierwszej Warce z procesem zacierania. Piwo zrobione z 5kg słodu pilzneńskiego i 2 kg pale ale. Zatarłem w 20 litrach wody , trzymałem się schematu 40 minut w 63stopniach i 20 minut około 70.slodu wsypane do temperatury 68 stopni.po 40 minut próba jodowa niepewna, podgrzanie do 72 stopni i przerwa. Łącznie zacieralem 80 minut plus wygrzew w 78 stopniach przez 5 minut. Filtracja wężyk  oplotu ten grubszy40 cm. Leciało ciurkiem mierzyłem blg,starłem się brać poprawki na temperaturę. Skończyłem gdy blg pokazywało 2 na jednym z balingomierzy drugi pokazywał 6. Woda do wysladzania miała maks 77 stopni, wodę lałem garnkiem delikatnym strumieniem, bez zamykania zaworu. Po chmieleniu otrzymałem 23 l brzeczki nastawnej i teraz jeden balingomierz pokazywał 13-14 blg drugi 16 . Dopełnieniem woda do objętości 25 l nastepnego dnia wynik 13 blg i 16 . Drozdze zadane po 7 h jak temperatura spadała do 25 . Czy wydajność jest Ok? Czy za krótko wysladzalem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc co zrobić by poprawić proces zacierania? Gdzie błąd?. Starałem się nie przegrzewać zacieru.. termometr skakał z temperaturą podczas podgrzewania. Podejrzewam że to wina glowna. Jodyna się nie zabarwiła na czarno, wynik był pozytywny . Czy wina moga być balingomierze które różnią się wynikiem. Czy może za krótko wysladzalem? Chciałbym wiedzieć co zrobiłem nie tak by w przyszłości nie popełniać błędów, uczyc się , poprawiać wyniki. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, mjr92 napisał:

Więc co zrobić by poprawić proces zacierania? Gdzie błąd?. Starałem się nie przegrzewać zacieru.. termometr skakał z temperaturą podczas podgrzewania. Podejrzewam że to wina glowna. Jodyna się nie zabarwiła na czarno, wynik był pozytywny . Czy wina moga być balingomierze które różnią się wynikiem. Czy może za krótko wysladzalem? Chciałbym wiedzieć co zrobiłem nie tak by w przyszłości nie popełniać błędów, uczyc się , poprawiać wyniki. 

 

 

Sprawdź balingomierze na czystej wodzie i np. 10% roztworze cukru, bo któryś musi przekłamywać. Mierzyłeś gorącą próbkę, czy po wystudzeniu do 16/20°C (w zależności, jak masz wyskalowany balingomierz)?

Być może miałeś za duży przepływ brzeczki, ile trwało wysładzanie?

 

Osobna sprawa, że 25°C to zbyt wysoka temperatura do zadania drożdży (chyba, że to kveiki).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mjr92 napisał:

Witam serdecznie jestem po pierwszej Warce z procesem zacierania. Piwo zrobione z 5kg słodu pilzneńskiego i 2 kg pale ale. Zatarłem w 20 litrach wody , trzymałem się schematu 40 minut w 63stopniach i 20 minut około 70.slodu wsypane do temperatury 68 stopni.po 40 minut próba jodowa niepewna, podgrzanie do 72 stopni i przerwa. Łącznie zacieralem 80 minut plus wygrzew w 78 stopniach przez 5 minut. Filtracja wężyk  oplotu ten grubszy40 cm. Leciało ciurkiem mierzyłem blg,starłem się brać poprawki na temperaturę. Skończyłem gdy blg pokazywało 2 na jednym z balingomierzy drugi pokazywał 6. Woda do wysladzania miała maks 77 stopni, wodę lałem garnkiem delikatnym strumieniem, bez zamykania zaworu. Po chmieleniu otrzymałem 23 l brzeczki nastawnej i teraz jeden balingomierz pokazywał 13-14 blg drugi 16 . Dopełnieniem woda do objętości 25 l nastepnego dnia wynik 13 blg i 16 . Drozdze zadane po 7 h jak temperatura spadała do 25 . Czy wydajność jest Ok? Czy za krótko wysladzalem?

Nie wiem kiedy warzyłeś, ale schłodz to szybko, bo nic z tego nie bedzie dobrego 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbki miały maks 30 35 stopni chodziłem je . No właśnie pewnej któryś balingomierz kłamie. No to wysladzania trwało 2 godziny plus minus leciało lekkim ciurkiem minimalnie jak tylko mogłem ustawić na kraniku żeby wogole leciało. Delikatnie ciurkalo

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, mjr92 napisał:

Fermentuje pachnie ładnie , wyłazi nawet rurką piana . W feremntatorze burza

 

Przy takiej temperaturze nie dziwota...

Na przyszłość poczytaj, w jakiej temperaturze zadawać drożdże i fermentować, będzie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najmniej przy pierwszej warce przejmowałbym się wydajnością. Dodanie kilograma słodu czy dwóch to koszt rzędu kilku złotych, a źle przeprowadzona fermentacja to w najlepszym przypadku długie godziny sączenia słabego piwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpisuję się pod @x1d

Na początku nie przejmuj się wydajnością, skup się na opanowaniu samego procesu (kolejność czynności, temperatury itp.) oraz poprawności fermentacji i dopasowaniu jej do konkretnych drożdży. Przy pierwszych warkach wydajność może Ci dość mocno skakać, a z czasem ustabilizuje się na przewidywalnym poziomie. Jeśli już stabilna wydajność będzie bardzo niska, wówczas możesz się zastanawiać jak ją poprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, anteks napisał:

Wydajność słaba lub tragiczna

 

Zakładając 16Blg, 25L z 7kg słodu to jest jakieś 75% wydajności (w dodatku pewnie Blg jest w rzeczywistości wyższe, bo było mierzone w 30-35 stopniach). To jest słaba wydajność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skończyłem wysladzac jak leciało 2 blg po chmieleniu wyszło 21 22 l . Tylko że jeden pokazywał coś około 16 17 a drugi 13 blg mniej więcej dodałem wody czystej do objętości 25 l . Rano pokazywał jeden 15-16 blg mniej więcej a drugi 12-13 . Mogłem nie widzieć dokładnie co do grama co pokazują

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytam o wydajność bo nie wiem nie mam rozeznania , to moja pierwsza Warka z zacieraniem. Myślałem i nadal nie wiem czy za wcześnie skończyłem wysladzac. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie jakbym wysladzal dłużej otrzymał bym więcej ale o niższym stopniu blg tak to rozumuję

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, mjr92 napisał:

Skończyłem wysladzac jak leciało 2 blg po chmieleniu wyszło 21 22 l . Tylko że jeden pokazywał coś około 16 17 a drugi 13 blg mniej więcej dodałem wody czystej do objętości 25 l . Rano pokazywał jeden 15-16 blg mniej więcej a drugi 12-13 . Mogłem nie widzieć dokładnie co do grama co pokazują

 

Jeśli leciało 2blg to nie ma co dalej wysładzać, wiele już nie wyciągniesz, a możesz niepotrzebnie wypłukać taniny. Dopóki nie sprawdzisz balingomierzy (i jak gęstą brzeczkę faktycznie otrzymałeś), to ciężko powiedzieć coś o wydajności. Jeśli miałeś 25l 16°blg, to jest w porządku, jeśli 12° - wtedy faktycznie słabo.

 

Na przyszłość - jest tu opcja "edytuj", nie pisz postu pod postem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Mi wychodzi najwyżej 60%, a przy 15blg 56%. Jak Ci wyszło 75%?

 

Jakub

 

Mam napisany własny kalkulator, którego używam od lat więc wiem że liczy dobrze, ale dla pewności sprawdziłem jeszcze na https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/

brewersfriend.thumb.png.1adf46556bbb9d71fcb5449093a23fc5.png

 

A tobie jak wyszło 60%?

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

aha, czyli nie odliczasz ze 20 procent masy slodu to luska. Jak tak liczysz to faktycznie tyle wychodzi (pomijam te 1.05 które nie wiem skąd się wzielo), tylko ze wtedy 60procent to nie jest slaba wydajność, bo najwyzsza teoretycznie mozliwa to  80

 

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

no liczyc mozna tak i tak, ale jak sie liczy z luska to potem nie mozna mowic ze 60procent to lipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność bez zbytniej spiny uwzględniając 100% słodu (z łuską) można mieć na poziomie 59-65% i jak to się utrzymuje przez cały czas to rewelacja. Uwzględniając tylko 80% słodu (odliczając łuskę) to wydajność wtedy wychodzi około 74-81% - liczę obydwoma sposobami dla każdej warki, korzystając z wzoru z wiki.piwo.org, ale zwykle patrzę się na całkowitą uwzględniającą łuskę. Warto prowadzić dłuższą statystykę, bo wiadomo później czy wprowadzone zmiany pozytywnie wpływały na nasze piwa i proces warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, gr000by napisał:

Wydajność bez zbytniej spiny uwzględniając 100% słodu (z łuską) można mieć na poziomie 59-65% i jak to się utrzymuje przez cały czas to rewelacja.

 

Pełna zgoda, a tu kolega to osiągnął za pierwszym razem, przynajmniej wg. jednego z balingometrów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
22 godziny temu, mjr92 napisał:

 Czy za krótko wysladzalem?

Jak chcesz poprawić wydajność to wysładzać musisz wolniej (tak z 0,7 l/min). Woda wypłukuje cukry z zacieru. Im szybciej przeleci przez filtrat tym więcej cukrów zostanie i tym szybciej zakończysz wysładzanie w wynikiem 2blg na końcu. Woda po prostu przeleci przez złoże nie zabierając ze sobą zbyt wiele cukrów. 

Wydajnością możesz się przejmować ale nic na siłę. Spróbuj następnym razem wysładzać wolniej. Poczekaj aż złożę się ułoży. Licząc po amerykańsku, wysladzając na sraczwężu powinieneś mieć tak ok 85% wydajności. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.