Jump to content

Pytanko o słód


Staszku
 Share

Recommended Posts

O ile nie jest zawilgocony, zarobaczony itp. wg mnie można warzyć.

Ostatnio warzyłem z dodatkiem ok 3-letniego słodu Amber i wszystko było ok (oczywiście ten słód w naturalny sposób traci z wiekiem na intensywności, ale słodu bazowego to nie dotyczy w takim stopniu).

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Staszku napisał:

Przechowywany w suchym miejscu,  nie przemrożony, wizualnie wygląda jak świeży.

Zrobiłbym małą testową warkę żeby się przekonać czy wszystko faktycznie gra, jak wydajność etc. a potem jechał większe litraże/ zasypy.

Link to comment
Share on other sites

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Staszku napisał:

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

 

Trzeba powąchać. Jak pachnie starą skarpetą, to do wyrzucenia. Jeśli zapach jest w miarę ok, to na goryczkę powinien dać radę, tylko pewnie z 30% α-kwasów będzie mniej. Na aromat za bardzo bym nie liczył po takim czasie. Możesz spróbować przy okazji tej testowej warki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.