Jump to content
Sign in to follow this  
godal07

Milk Stout - prośba o weryfikację zasypu

Recommended Posts

Czołem!

Zamierzam uwarzyć swojego pierwszego milk stouta. Jednak jestem jeszcze raczkującym piwowarem, w związku z czym prosiłbym Was o weryfikację poniższego zasypu (planowany na 20l). Czy jeśli wrzucę prażony jęczmień i słód barwiący na ostatnie 5-10 minut zacierania to nie wyjdzie zbyt mocna paloność? Nie chciałbym, aby była ona zbyt intensywna, wychodząc na pierwszy plan.

 

  • Pale Ale - 3,5kg
  • Strzegom karmelowy 150EBC - 0,8kg
  • Pszeniczny - 0,5kg
  • Płatki owsiane - 0,5kg
  • Prażony jęczmień - 0,25kg
  • Barwiący - 0,25kg

 

+ Laktoza - 0,6kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, godal07 napisał:

Czołem!

Zamierzam uwarzyć swojego pierwszego milk stouta. Jednak jestem jeszcze raczkującym piwowarem, w związku z czym prosiłbym Was o weryfikację poniższego zasypu (planowany na 20l). Czy jeśli wrzucę prażony jęczmień i słód barwiący na ostatnie 5-10 minut zacierania to nie wyjdzie zbyt mocna paloność? Nie chciałbym, aby była ona zbyt intensywna, wychodząc na pierwszy plan.

 

  • Pale Ale - 3,5kg
  • Strzegom karmelowy 150EBC - 0,8kg
  • Pszeniczny - 0,5kg
  • Płatki owsiane - 0,5kg
  • Prażony jęczmień - 0,25kg
  • Barwiący - 0,25kg

 

+ Laktoza - 0,6kg

 

Osobiście wrzucałbym od początku, w końcu to ma być stout. Do tego masz laktozę i płatki, które wygładzą to piwo. Ale jeśli chcesz mieć niższą paloność, to oczywiście można wrzucić na koniec zacierania, albo i na sam wygrzew.

Zastanowiłbym się też, czy nie zmniejszyć ilości karmelu - z laktozą może wyjść lekko ulepowate.

Jakie drożdże i temperaturę fermentacji przewidujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, punix napisał:

 

Osobiście wrzucałbym od początku, w końcu to ma być stout. Do tego masz laktozę i płatki, które wygładzą to piwo. Ale jeśli chcesz mieć niższą paloność, to oczywiście można wrzucić na koniec zacierania, albo i na sam wygrzew.

Zastanowiłbym się też, czy nie zmniejszyć ilości karmelu - z laktozą może wyjść lekko ulepowate.

Jakie drożdże i temperaturę fermentacji przewidujesz?

Dzięki za uwagi!

Do ilu byś zmniejszył karmel? 0,5-0,6kg byłoby ok?

Drożdże suchary, S-04. Co do temperatury to operuję jedynie styropianową lodówką, więc temperatury mogą się nieznacznie wahać, ale planuję zacząć fermentację w 17 i stopniowo podnosić do 20.

 

Godzinę temu, Juniorek napisał:

Wywal słód barwiący i zastąp go czekoladowym jasnym, super robote w moich odczuciach robi pale chocolate od fawcetta ;) 

Właśnie widziałem sporo pozytywnych opinii nt. pale chocolate, jednak sklep, w którym chciałem się zaopatrzyć mam pod ręką, ale oferuje praktycznie tylko viking malt i cały powyższy zasyp miałbym dostępny, natomiast pale chocolate musiałbym zamówić oddzielnie, płacąc dodatkowo za przesyłkę 😔 więc już go sobie odpuściłem

Edited by godal07

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, godal07 napisał:

Dzięki za uwagi!

Do ilu byś zmniejszył karmel? 0,5-0,6kg byłoby ok?

Drożdże suchary, S-04. Co do temperatury to operuję jedynie styropianową lodówką, więc temperatury mogą się nieznacznie wahać, ale planuję zacząć fermentację w 17 i stopniowo podnosić do 20.

 

Właśnie widziałem sporo pozytywnych opinii nt. pale chocolate, jednak sklep, w którym chciałem się zaopatrzyć mam pod ręką, ale oferuje praktycznie tylko viking malt i cały powyższy zasyp miałbym dostępny, natomiast pale chocolate musiałbym zamówić oddzielnie, płacąc dodatkowo za przesyłkę 😔

 

Osobiście w ogóle bym nie dawał, ale oczywiście każdy stawia na inny efekt ;) Celowałbym w okolice 5-10%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Juniorek napisał:

Od biedy daj czekoladowy jasny z Vikinga ;) 

A czy jeśli wymienię barwiący na jasny czekoladowy to nie stracę za mocno na barwie? Brewness podpowiada, że spadnie ona w okolice 25 SRM, choć nie wiem na ile mu ufać.

 

2 godziny temu, punix napisał:

 

Osobiście w ogóle bym nie dawał, ale oczywiście każdy stawia na inny efekt ;) Celowałbym w okolice 5-10%.

Ok, zmniejszę do 0,5kg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...